lördag, februari 14

"PROMONSTRATION" OCH ANNAT SAMARBETE

Har du hört talas om en promonstration? Att inte känna till det är verkligen ingen skam. Världens enda promonstration ägde rum i Tyresö 1969. Då tågade några hundra människor från Sikvägen till Bollmora centrum -- i dag Tyresö centrum. På plakat och banderoller uppmanades det till insatser för världens många svältande och mot miljardrullningen till vapen i allmänhet och kärnvapen i synnerhet.

Arrangörer var Tyresö församling och Tyresö Ulands- och FredsFörening. Tuff ville ha en demonstration, men kyrkan föreslog en procession. Med gemensam kompromissvilja kallades då manifestationen för promonstration.

Faktum är att det under flera år var ett livligt samarbete mellan Tyresö församling, Ekumeniska församlingen och Tuff. Dåvarande kyrkoherden Börje Engström liksom ordföranden i Ekumeniska församligen Olle Källstigen var båda Tuff-medlemmar. Tillsammans anordnade vi freds- och u-landsveckor, till och med en sådan i Västerleds församling, Bromma.

Det är ju naturligt att en förening som arbetar mot krigiskt massmördande och främjar bättre insatser för världens många nödställda får stöd av kristna, som tar Jesu lära om icke-våld och solidaritet med de sämst ställda på allvar. Två gånger har jag själv stått i en predikstol vid samarrangemang med Tyresö församling. Första gången var redan 1968, när Martin Luther King just hade mördats. Andra gången var på FN-dagen 1993 i en fullsatt Trollbäckens kyrka, där jag översatte vad den Bosnienmuslimska unga kvinnan Merima Hadzialagic sade. Hon hade inbjudits av Tuff från den kroatiska freds- och demokratiorganisationen Suncokret, som Tuff under flera år samarbetade med och finansiellt stödde under de jugoslaviska inbördeskrigen.

I Kyrkans tidning Palmetten (nr 7/1968) blev jag ombedd att skriva. Det blev en i dubbel bemärkelse tuff artikel, men jag utgick från icke-våldsmannen Jesus. Han som uppmanar sina anhängare att sticka svärdet i skidan, inte vältrar sig i fördömanden av sexuell ”omoral” utan ber mordiska moralister, som i sin självgodhet tror sig vara utan skuld, att kasta första stenen. Jesus som för religiösa testuggare påpekar att den religiösa lagen är till för människornas skull och som varnar för dem som utsuger fattiga men för syns skull håller långa böner. Och den Jesus som ville leva i gemenskap med medmänniskorna, fjärran från all småskuren egoism och hagalenskap.

Självklart påpekade jag kyrkans många avsteg från sin lära i fråga om jämlikhetsfrågor och försvarspolitik. Många säger att religioner alltför ofta ställer till elände och att religiösa motsättningar hetsar fram blodiga krig. Det är lätt att hålla med, men det finns massor av kristna, muslimer, hinduer och andra religiöst aktiva, som låter bli att förblindas av de passusar i de heliga böckerna, som kan ge våldsverkare stöd genom sin ödesdigra uppdelning i ”goda” och ”onda”, i ”vi” och ”dom”. I Sverige finns bland annat Kristna Fredsrörelsen och ”Svenska Muslimer för fred och rättvisa”, organisationer det finns all anledning att stödja och som också fått rosor i Radio Tuff.

I världssvältens och kärnvapnens tid och med det enorma och krigsframkallande slöseriet på militära rustningar måste alla som är medvetna om detta samverka för att skapa en mänskligare värld. Tuff är partipolitiskt och religiöst obunden. Vi har medlemmar bland kristna, muslimer, agnostiker, ateister och bland folk från i stort sett alla politiska partier, likaväl som bland politiskt likgiltiga.

Det är alltså inget konstigt att Tuff nu tillsammans med Svenska kyrkan i Tyresö tisdag den 24 februari kl 19 i Bollmoradalens församlingssal anordnar ett möte om läget i Palestina, det forna så ”heliga landet”. Inledare är Tore Persson. För 30 år sedan gjorde han åt Tuff den på många håll i Sverige visade Indienutställningen ”Det gäller dig också...”. De senaste månaderna har han som utskickad av Sveriges Kristna Råd varit ekumenisk följeslagare i byn Yanoun på Västbanken, varifrån han har rapporterat till bland annat Radio Tuff.

Tore är en erfaren journalist och ovanligt väl insatt i Mellanösterns svårlösta problem. 1996-97 var han bosatt i Israel. Välkommen den 24 februari, då det alltså blir ett mycket angeläget och informativt möte!
-----------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1224) 15-22 feb -09

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar