fredag, februari 13

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1224) 09-02-15 till....

....till Tuffs partner i Belgrad Lina Vuskovic, som har skickat oss boken ”Women’s Side of War”. Den är full av vittnesmål om kriget från kvinnor i olika delar av forna Jugoslavien. Det är Lina själv som samlat dessa skakande berättelser och redigerat boken, som vi mera utförligt kommer att beröra så småningom.

....till Dagens Nyheter Peter Löfgren, som (12/2) skriver under rubriken ”Varje kvarter ett Israel. Det är fienden som kittar ihop landet”. Han nämner splittringen i till exempel de ultraortodoxa judarna, som inte erkänner staten Israel, de religiösa sionisterna, som betraktar palestinierna som inkräktare på helig mark och de många ryska immigranterna som inte alltid är värst religiösa. En av de sistnämnda är Avigdor Lieberman, det israeliska valets uppstickare. Många ”ryssar” röstade på honom ”inte för att han är rasist som vill tvinga palestinska medborgare i Israel att svära en trohetsed till den judiska staten, utan för att han vill tillåta fläskhandel och borgerliga bröllop”

....till Fredsrörelsen på Orust, vars vårprogram verkligen är imponerande. Möten i mars med professor Berit Ås om den militära besattheten och fredens möjlighet, i april med professor Sven Eric Liedman om terrorkrigens tid, i maj med förre biskopen K G Hammar och professor Jan Hjärpe om det religiösa våldets rötter. I Tuff har vi inte sådana storfräsare, fast vi ju också har möten med delvis religiösa teman: den 24 februari om Palestina i samarrangemang med kyrkan och den 3 mars diskussionscaféet Filosofika i ämnet religioners inflytande på politiken De fredsaktiva Erni och Ola Friholt på Orust gör verkligen skäl för det Tuffpris de fick för några år sedan. Tänk om det i varje kommun i Europa funnes en fredsrörelse typ Orust eller Tuff ! Då skulle världen vara mycket människovänligare.

....till militärstrategen Herman Kahn (postumt) vars accepterande av kärnvapenanvändning gjorde honom till förebild för Dr Strangelove i Stanley Kubricks berömda film. Men om Sverige sa faktiskt denna hök: “Jag är känd över hela världen för min fantasifullhet. Men inte i min vildaste fantasi kan jag komma på varför någon skulle vilja angripa Sverige” Observera att Kahn sade detta medan Sovjetunionen ännu existerade som en nästan lika militärt rustad stprmakt som USA.

....till chefredaktören för vänstertidskriften Arena Per Wirtén, som i Sveriges Radios Studio Ett kommenterar överfallet på en nationaldemokrat den 8 februari, av polisen rubricerat som mordförsök. Det var maskerade AFA-medlemmar som var gärningsmän. Wirtén anser att allt våld i en demokrati är förkastligt och kallar AFA för en våldsideologisk och antidemokratisk sekt. Han varnar för att de som förhindrar sina politiska motståndare att demonstrera själva riskerar att drabbas av samma öde. Han menar att den demokratiska vänstern i sin tolerans mot AFA visar naivitet.

....till Svenska Freds’ ordförande Anna Ek, som deltar i en fredskonferens i indiska Bangalore. Men hon skriver också: ”Samtidigt som vår konferens hålls kommer världens fjärde största flygvapenmässa, Aero India, att gå av stapeln (11-15/2). Mässans stora fokus ligger på vad som kallats århundradets flygvapenaffär – en order värd 10 miljarder dollar, där svenska Saab och JAS 39 Gripen utgör en av huvudkonkurrenterna. Det tog inte lång tid efter det att vi hoppat in i taxin vid flygplatsen i torsdags morse förrän vi båda två, lagom sömniga efter den långa resan hit, studsade till i baksätet av taxin. Två stridsflyg dundrade förbi ovanför taxin och då insåg vi att vi körde precis utanför Yelahanka – området där mässan hålls. Reklamen för flygvapenmässan ligger tät över staden och en av de första bilderna vi såg var, tro det eller ej, en på JAS 39 Gripen. I gigantiskt format längs med motorvägen in mot Bangalore. Marknadsförd som The Independent choice, med snötäckta bergstoppar i bakgrunden. Liknelsen med gränsen mellan Indien och Pakistan och/eller Kina känns kuslig.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar