lördag, april 26

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1182) 08-04-27 till....

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som för några dagar sedan i New Delhi under högtidliga former mottog ett mycket hedersamt pris, ”Save the Earth”. Det är för hans och hans medarbetares mångåriga insatser för de fattigaste av de fattiga. Tuff har sedan 1979 finansierat många av dessa projekt, så i sitt tacktal nämnde Bhikhu denna aktiva förening i Tyresö

....till Alléskolan i Floda (utanför Göteborg) som på måndag-tisdag (28-29 april) gör dagsverken för Tuffs indiska projekt. Skolan har mångårig vana vid sådana beundransvärda solidaritetsinsatser.

....till Södertörns friskola i Huddinge som på tisdag den 29 april tredje året i rad anordnar en solidaritetsafton för Tuff-projekten. Så här står det bland annat på skolans hemsida om Dharampur i Indien: ”Området är ett av de allra fattigaste i Indien. För bara 25 år sedan levde man i extrem fattigdom med hög spädbarnsdödlighet, sjukdomar, undernäring och ytterst få var läs- och skrivkunniga. Med hjälp av bl.a. svenskt bistånd lett av TUFF, Tyresö ulands- och fredsförening, en indisk samarbetspartner och ett hårt arbete av befolkningen har utvecklingen vänts och idag spirar framtidstron i området. Människorna i Dharampur gräver brunnar, bygger dammar, konstbevattnar och odlar nya grödor. Över 70.000 mangoträd har planterats.”

....till programmet Obs i Sveriges Radio som 22 april lät förre statsrådet och Berlinambassadören Carl Tham kommentera den Irakkonferens som Sverige ska stå som värd för den 29 maj. Han frågar: ”Vore det inte naturligare, att något av de länder med USA i spetsen som anfallit,ockuperat och förstört Irak, ordnade konferensen? Varför inte Danmark, med dess modiga uppslutning på USA:s sida? Eller Storbritannien eller Polen?” Han råder den svenske statministern att säga: ”Vi har samlats här på grund av den katastrofala situationen i Irak. Den är en följd av USA:s och dess allierades angreppskrig och ockupation. Minst 100.000 människor har dödats, förödelsen är oerhörd, flyktingarna kan räknas i miljoner. Kriget var folkrättsstridigt, har främjat terrorismen och fördjupat motsättningarna i hela världen. Den svenska regeringen fördömer också i detta sammanhang att USA tillämpar tortyr mot fångar och misstänkta och har upprättat koncentrationsläger. Kriget i Irak är en civilisatorisk katastrof och ett oerhört bakslag för de värderingar som bär upp FN stadgan.” Carl Tham menar också, att de väldiga vinster från oljeexporten som nu tas hand om av amerikanska företag, måste gå till irakierna själva för nödvändiga humanitära insatser och återuppbyggnad. Och han tycker att vi i stället borde skicka de miljoner som konferensen kommer att kosta till de miljontals irakiska flyktingarna.

....till Per J Andersson, som tidigare var Pax-redaktör och sedan har skrivit flera böcker om Indien. I Obs i Sveriges Radios P 1 (22/4) berättade han om de indiska småböndernas svåra situation, som lett till en epidemi av självmord. Medan USA och EU subventionerar sina jordbrukare, har Indien avskaffat sina importtullar. Det gör att billig statligt subventionerad bomull från USA väller in i Indien och konkurrerar ut den traditionella indiska bomullsodlingen. I förra veckans Radio Tuff berättade Hampus Eckerman om liknande orsaker till den ökande svälten i Asien och Afrika.

....till den amerikanske ex-presidenten Jimmy Carter som under en resa i Mellanöstern nyligen också kontaktade ledare inom Hamas-rörelsen. Han vägrar att finna sig i västvärldens bojkott av Hamas och menar att utan dialog blir det ingen fred.

....till Svenska Dagbladet, som (14/4) tog in en debattartikel av professor Stig Hadenius och Rödakorschefen Bengt Westerberg, tidigare folkpartiledare. De menar att propaganda från extremister svartmålar Folke Bernadotte, medan det officiella Sverige tiger. De skriver: ”Folke Bernadotte hade nått internationell ryktbarhet som chef för en av krigets största räddningsaktioner: de vita bussarna. Genom hans organisationsförmåga, oräddhet och diplomatiska talang kunde cirka 20 000 norrmän och danskar, därav många judar, räddas från tyska koncentrationsläger.” De erinrar om Bernadottes svåra uppdrag att som FN-medlare 1948 få israeler och palestinier att sluta fred och tillägger: ”Redan hans försök att medla var provocerande för vissa extremistiska israeler. De beslutade att stoppa hans mission genom att röja honom ur vägen. Den 17 september 1948 dödades han av sex skott då han färdades i en liten bilkolonn i Jerusalem. I den israe­liska pressen hade Bernadotte beskrivits som en brittisk lakej” De påpekar att ”beskyllningarna mot Bernadotte har vederlagts genom seriös forskning men det märkliga är att propagandan från extremister mot honom har varit effektiv inte bara i Israel utan också i Sverige. Det har inte varit opportunt att tala om de terrorister som mördade Bernadotte då han var färdig att presentera en ny fredsplan för FN:s generalförsamling. Det har ansetts vara Israelfientligt.” (I november 2007 fanns i Radio Tuff en halvtimme med rubriken ”Folke Bernadottes död och eftermäle”. Finns att läsa på http://www.tuffsandin.blogspot.com/ )

....till de Tuff-aktivister som i två dagar (24-25 april) gratis har informerat sex klasser i Kumla skola (Tyresö) om Tuff-projekten i Indien inför skolans dagsverke den 7 maj samt till de Tuff-aktivister som fanns vid ett bokbord i Tyresö centrum den 26 april. Kära lyssnare, visst är sådana människor värda allt stöd. Bli gärna medlem genom att sätta in 200 kr på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6

....till en utställning av det israeliska fotokollektivet Activestills. Utställningen dokumenterar hur en hel maskinpark från Volvo systematiskt används för att riva palestinska hus bland annat i östra Jerusalem. Det är husrivningar som är klassade som brott mot den fjärde Genevekonventionen. Utställningen pågår fram till 11 maj. Utställningslokalen ligger på Bjurholmsgatan 9 B, inte långt från Skanstull. Man har öppet torsdag - söndag kl 12 - 17. Mer finns att läsa på www.tegen2.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar