lördag, april 26

Bengt Svensson i San Francisco:

UPPREPAD GALENSKAP GER EJ RESULTAT
Hej alla lyssnare på radio Tuff och Tyresö Närradio!

Ibland besöker jag norska sjömanskyrkan här i San Francisco, där man bland annat kan läsa slumpmässiga ex av veckogamla Dagens Nyheter. Jag hittade en anmälan av en TV-film av Folke Ryden, som hette ”Under slöjan” och handlade om våldet mot kvinnor i Irak. Under den amerikanska ockupationen har ca 11000 kvinnor mördats där enligt beräkningar av organisationen http://www.iraqbodycount.org/.

Abir, som bott 13 år i Sverige åkte tillbaks till Irak för att starta ett sekulärt politiskt parti, som skulle främja kvinnors rättigheter. Jinan är irakisk barnläkare och verkar för ett teokratiskt Irak, där religiösa islamska lagar ska gälla.

Jinan kom in i parlamentet, medan Abir blev hotad till livet och fick återvända till Sverige.I slutet av programmet en kommentar av förre folkpartiledaren Maria Leissner:

-- Tillsammans med sina partikamrater i Sciri bär Jinan onekligen ansvar för att lagstiftningen i Irak har rullats tillbaka till kvinnornas nackdel.

Hon syftar alltså på den lagstiftning som fanns före den amerikanska invasionen.

Enligt Leissner är det alltså inte ockupationsmakten som bär ansvar för att kvinnoförtrycket har ökat våldsamt, utan det är de irakiska kvinnornas eget fel.

Detta är en typ av resonemang som blivit allt vanligare bland amerikanska politiker. Särskilt kräver de att Irak ska börja finansiera en större del av kostnaderna för ockupationen med sina oljeinkomster. Tanken är tydligen, att de borde visa större tacksamhet över att de blivit invaderade och ockuperade.

Låt oss göra ett tankeexperiment:

En man fyller ett glas med vin. Sedan släpper han det rakt ner i golvet. Han tror att det finns en chans att glaset ska klara fallet, förbli stående och inte skvätta ut vinet. Glaset går i kras, och vinet stänker ut över golvet. Nästa dag upprepar han experimentet. Samma resultat. Dag efter dag fortsätter han. Han uppmuntras ibland, när det händer att glaset inte går sönder, bara stjälper ut vinet. Han tror, att håller han på tillräckligt länge, kommer det tappade vinglaset att snyggt ställa sig på golvet och aldrig mer tippa eller gå sönder. Någon har definierat galenskap, som att någon gör samma sak om och om igen och varje gång förväntar sig, att resultatet ska bli annorlunda.

När det gäller ockupationen av Irak, hävdar USA:s politiska etablissemang, att de tror på sådan galenskap: Inget av de officiella målen att hitta massförstörelsevapen, införa demokrati, mänskliga rättigheter, höja levnadsstandard, skapa en rättsstat osv, har uppnåtts. Men fortsätter man med samma ockupation år efter år, kommer en vacker dag fred och frihet, tolerans och respekt att genomsyra Irak.
------------------------------------------------
Bengt Svensson i San Francisco för Radio Tuff vecka 18 / 2008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar