söndag, februari 26

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1069) 06-02-26 till....

....till en av de klokaste kolumnisterna i svensk press, Yrsa Stenius, som i Aftonbladet (21/2) bland annat skriver: ”Vad är det som har hänt med Sverige, en gång det resonabla förnuftets hemort på jorden, men nu sedan ganska lång tid ett land förgiftat av indignation, vrede, anklagelser och förbittring. Alla är nuförtiden kränkta i detta land.”

....till Nina Björk, som i DN (19/2) påminner om att ”815 miljoner människor i världen är kroniskt hungriga eller undernärda. 18 procent av jordens befolkning saknar tillgång till rent dricksvatten. 30 000 barn om dagen dör av orsaker som skulle ha kunnat förhindras, om de haft tillgång till en bättre sjukvård, rent vatten och mer mat” Och hon tillägger: ”Det är på missnöjet vi ska bygga en annan möjlig värld. Det är på vreden. Det är på insikten om att det nuvarande systemet är sinnessjukt orättvist”

....till 34 amerikanska deltagare i Kyrkornas Världsråd, som anklagar Washington för att låta “terror regna ner”. I sitt uttalande säger de bland annat: ”Vi beklagar med särskild vånda kriget i Irak, som startades bedrägligt och som kränker global rättvisa och mänskliga rättigheter....Vi sörjer alla som dödats och skadats i detta krig”

....till veckomagasinet Ryska Posten, vars redaktör Stefan Lindgren berättar om tidningen ”Stadens Nyheter” i Volgograd. Den publicerade en teckning av Jesus, Moses, Muhammed och Buddha, där de sitter framför en TV, som visar gatuvåld. De säger dystert: "Det var ju inte det här vi lärde dem." Det räckte för att både chefredaktören och tecknaren avskedades. Tidningen stängdes. Av de religiösa representanterna är det bara överrabbinen Berl Lazar, som inte upprörs över teckningen utan varnar för att man nu börjar gå över gränsen till det ”absurda”

....till Expressens Nils Schwartz (21/2), som tar upp att den brittiske historikern David Irving har dömts till tre års fängelse av en österrikisk domstol. Han talar om ”shariadomare i läderbyxor” och ”att juryn var sammansatt av en samling byfånar”. Å andra sidan tycker han att det är ”högst befogat” att just Tyskland och Österrike håller sig med speciallagar beträffande beskrivningen av andra världskriget. Mindre diskriminerande uttalanden än hans har ibland stämplats som ”rasism”, ett invektiv det dock gått inflation i.

....till Radio Tuffs man i San Francisco, Bengt Svensson, som har invändningar mot Schwartz’ särskiljande av religion, ”en åsikt bland andra” enligt Schwartz, och etnicitet, ”en medfödd egenskap”. Bengt menar bland annat så här: ”Även om etnicitet är ett flummigt begrepp, så måste man konstatera att ens religion, om man nu har någon, och tar den på något som helst allvar, är en viktig del av ens etnicitet. I vart fall är det ju väldigt få människor som faktiskt väljer religion, så som man till exempel väljer vilket politiskt parti man vill rösta på när man blir myndig”

....till Belgien, som nu blivit det första land som förbjudit klusterbomber. I en debattartikel i Göteborgs-Posten (18/2) kräver Svenska Afghanistankommitténs ordförande Lena Hjelm-Wallén och Svenska Freds’ ordförande Frida Blom att Sverige genast följer efter.

....till Södertörns friskola i Huddinge som i torsdags (23/2) hade en solidaritetsafton för Tuff-projekten i Indien. Jättefina arrangemang och massor av folk. Och till Erika Husberg och Monica Schelin, som var Tuffs representanter under denna afton

....till vattenskadade Tyresö skola som till sina tillfälliga lokaler i Nyboda bjöd in Gunnar Ptersen, Monica Schelin och Åke Sandin, som för tre 7-klasser med bilder berättade om Tuffs projekt i Indien

....till Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och Svenska Freds’ ordförande Frida Blom, som (23/2) på
http://www.eu-debatt.nu/ skriver under rubriken ”EU får inte svika Kongo!”. De påminner om det brutala krig som drabbat Kongo under många år. Sedan 1998 har 3,8 miljoner människor dödats där, uppger de. Konflikterna gör alltså skäl för namnet ”Afrikas världskrig”.

....till kommande arrangemang i den ständigt aktiva Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF): Tisdag 28 feb. kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80 är det dags för nästa träff i det populära diskussionscaféet FILOSOFIKA. Ämne: Biologismen. Vad ville Gud med Darwin? Och på lördag den 4 mars kl 10.30-14 finns tuff-aktivister vid bokbord i Tyresö Centrum--------------------------------------------------------------------------------------------------
Veckans krönika, "Vi historieförfalskare behandlas olika", finns på
www.vedebesegrade.blogspot.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar