söndag, februari 5

BENGT SVENSSON: KÄRNVAPENAVTALET DE STRUNTADE I

År 1968 hände det åtskilligt, bland annat skrevs det så kallade ickespridningsavtalet under av 177 stater. Vad detta avtal innebär tycks vara helt okänt för de flesta.
I detta avtal utfäster sig de dåvarande kärnvapenmakterna, de så kallade fem stora, USA, Sovjet, Storbritannien, Frankrike och Kina att starta förhandlingar, som ska leda till kärnvapnens avskaffande. Så här låter det:
"Each of the Parties to the Treaty undertakes to pursue negotiations in good faith on effective measures relating to cessation of the nuclear arms race at an early date and to nuclear disarmament, and a Treaty on general and complete disarmament under strict and effective international control."

Låt mig understryka än en gång: "...cessation of the nuclear arms race at an early date and to nuclear disarmament". Alltså: Upphör med kärnvapenkapprustningen snarast, och skrota era kärnvapen! De dåvarande fem kärnvapenstaterna har alltså fullständigt struntat i det ickespridningsavtal de ålade sig att följa år 1968.
Den andra delen av ickespridningsavtalet handlar om de 172 stater som saknade kärnvapen. De åtog sig att inte heller skaffa sig några, förutsatt förstås, att de fem stora levde upp till sin del av avtalet. Trots att de fem stora brutit flagrant mot avtalet genom att inte ens försöka avskaffa sina kärnvapen, har nästan alla de 172 ickekärnvapenländerna, bla Iran, levt upp till sin del av avtalet. Endast Indien, Pakistan, Israel samt möjligen Nordkorea har sedan dess skaffat sig kärnvapen. Iran anklagas nu för att vilja skaffa sig kärnvapen, trots att det saknas bevis och landets ledare ständigt förnekar detta. Avtalet säger ingenting om kärnkraft eller anrikning av uran. Iran skulle alltså inte bryta mot någon lag eller något internationellt avtal, om de startade en anrikningsanläggning för kärnkraftsbränsle. Frågan är om inte Sverige borde bygga en upparbetningsfabrik för använt kärnkraftsbränsle i stället för att skänka bort det till kärnvapenmakter som Storbritannien eller Frankrike. Finns det någon garanti att det här kärnkraftsavfallet inte går direkt eller indirekt till stormakternas kärnvapenprogram? Kärnvapenprogram som alltså är olagliga enligt ickespridningsavtalet.
Summan av allt detta är följande: Antingen avskaffas alla kärnvapen eller också skaffar alla som vill kärnvapen. Om kärnvapenmakterna rutinmässigt bryter mot ickespridningsavtalet, hur kan vi då förvänta oss att stater som saknar kärnvapen ska fortsätta att leva upp till det?
I Europa finns förutom engelska och franska kärnvapen ett stort antal amerikanska -- "utplacerade" som det heter. Ungefär som när man placerar sin utdragssoffa hos kompisen medan man letar efter en större lägenhet. Jag har sett siffror på ett par hundra amerikanska kärnvapen i vardera England, Tyskland och Italien, med ett 60-tal i vardera Holland och Belgien. Hur många kärnvapen som finns på alla amerikanska krigsfartyg som kör omkring i Medelhavet, Engelska kanalen, Nordsjön och Östersjön verkar ingen ens intresserad av att få veta.
Ja, den del av EU, som begränsas av Italien, Frankrike, Storbritannien och Tyskland, är förmodligen världens mest kärnvapennedlusade område. Det är hög tid att européerna tar tag i dessa problem, om de vill att deras utrikespolitik ska tas på allvar av övriga världen.--------------------------------------------------
Bengt Svensson, för Radio Tuff i San Francisco.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar