söndag, februari 12

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1067) 06-02-12 till....

....till Maj Britt Theorin, som framträdde i Tyresös Kulturcafé i måndags. Det blev ett väldigt intressant och trivsamt möte. Maj Britt imponerade med både kunnighet, erfarenhet och engagemang, en oslagbar kombination Ett inslag från mötet hörs senare i dagens Radio Tuff

....till Ola Larsmo, som i DN (5/2) skriver om länder med svält och misär och som saknar det mesta – utom handeldvapen: ”I varje utfattig del av världen dräller det av vapen och ammunition”. Enligt Amnesty finns det 640 miljoner handeldvapen i världen och sex miljoner nya tillkommer varje år. Larsmo undrar vilka som tjänar på detta och skriver: ”Det tycks bara finnas en sak som kostar mindre än ett människoliv och det är en bättre begagnad AK-47”

....till FN:s tidigare representanter i Irak Dennis J Halliday och Hans von Sponeck, som nu vädjar om en mänskligare behandling av Iraks förre utrikesminister Tarek Azziz, som under snart tre år varit fängslad och nu lider av stroke. De hänvisar till deklarationen om mänskliga rättigheter och Genèvekonventionen.

....till John Pilger, som i Aftonbladet (9/2) varnar för ”mardrömmen som kan bli verklighet”, det vill säga ett anfall på Iran. Han skriver bland annat: ”I likhet med invasionen av Irak har ett angrepp på Iran en hemlig dagordning som inte har någonting med Teheranregimens påhittade massförstörelsevapen att göra”. Han menar, att Iran inte utgör något nukleärt hot: ”Det finns inte tillstymmelse till bevis för att landet har de centrifuger som behövs för att anrika uran för vapenproduktion. Chefen för IAEA, Mohamed ElBaradei, har vid upprepade tillfällen sagt att hans inspektörer inte har funnit någonting som stödjer amerikanska och israeliska påståenden. Iran har inte gjort någonting olagligt; landet har inte visat prov på några territoriella ambitioner och inte heller har det deltagit i ockupation av ett främmande land - till skillnad från Förenta staterna, Storbritannien och Israel. Det har fullgjort sitt åtagande enligt icke-spridningsavtalet att tillåta inspektörer att "komma in var som helst och undersöka vad som helst" - till skillnad från Förenta staterna och Israel. Israel har vägrat erkänna ickespridningsavtalet, och har mellan 200 och 500 termonukleära vapen riktade mot Iran och andra stater i Mellanöstern”

....till Svenska Freds ordförande Frida Blom, som i Svenska Dagbladet (9/2) skriver om ISP, Inspektion för strategiska produkter. Hon hävdar att ISP med tiden har blivit allt mer egenmäktigt. ”Sedan starten den 1 februari 1996 fram till och med 2004 har ISP endast överlämnat en promille av alla krigsmaterielärenden till regeringen. Mellan 2001 och 2004 har inte ett enda ärende förts till regeringen. Inte ens den sannolikt mest principiellt viktiga frågan under hela ISP:s verksamhet - vapenexporten till USA under Irakkriget - valde inspektionen att överlämna till regeringen”. Frida Blom är också en av talarna vid ett seminarium i riksdagshuset tisdag den 14 februari kl 14-16. Ämne: Hur begränsa användningen av klusterbomber?

....till Maj Wechselmann, som i AB (7/2) rapporterar om hur ”Kommittén för undersökning av Bushs krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten” i New York vittnar om övergrepp och tortyr inte bara i Irak utan också i Uzbekistan.

....till debattredaktören i Dagens Nyheter Mats Bergstrand, som (10/2) skriver under rubriken ”Min senfärdiga insikt om tsunamikatastrofen”. Det är en märklig text för här är det en journalist som inte kritiserar andra utan –kors i taket!-- gör självkritik: ”Om vi [på DN] tittar på vilka uppgifter vi hade lyckats få fram på nyhetsplats denna första dag [dagen efter tsunamin], så ser vi att det inte bara var Göran Persson och Laila Freivalds som famlade i mörker om katastrofens nationella implikationer”

....till de allt flera solidariska människor som använder Tuffs mangogram i stället för blommor, för att gratulera eller kondolera. Bara de senaste två dagarna har mangogram beställts, som i fattiga Dharampur blir 240 mangoträd, som bidrar till skugga, glädje, hälsa och välstånd bland stambefolkningen (tribals) i de många små byarna

....till skådespelerskan Annika Borg, som i Kulturcaféet i fredags stod för fin underhållning med sång, humor och värme och bland annat egna texter. Hon återkommer under de två närmaste fredagarna och sedan den 10 mars Under en tid på 1980-talet gjorde Annika bland annat Radio Ung & Tuff. Den gången handlade det alltså om Tyresö Ulands- och FredsFörening. Ett av inslagen i Annikas show hette just ”Tuff”. Fastän det inte handlade om föreningen Tuff ska vi höra det ändå

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar