fredag, juli 22

ROSOR från RADIO TUFF NR 1419 (24/7 - 7/8)

….till            TUFFs bokbord i Tyresö centrum Hiroshimadagen lördagen den 6 augusti. Besök gärna Tuff-aktivisterna, som bland annat delar ut papperstranor till minne av lilla Sadako som överlevde atombomben men vid elva års ålder dog av den radioaktivitet som bomben utlöste.

…till             Tuff-aktivisten Erika Husberg, som flinkt viker de papperstranor som Tuff delar ut i Tyresö centrum på Hiroshimadagen lördag den 6 augusti.

….till            kulturjournalisten Sören Sommelius som bland annat skriver: ”I Sverige borde vi nu i stället på allvar diskutera vad vårt land kan göra för att undvika att bli inblandat i krig. Östersjön och Norden måste kunna definieras som en kärnvapenfri zon. Dialog på olika nivåer med Ryssland borde vara grundläggande, för att undvika missförstånd. Lika självklart är det att försöka se det som händer nu ur ryskt perspektiv, när amerikanska trupper förläggs i allt större enheter nära gränsen till Ryssland.” (Finns på hans läsvärda  blogg:  www.nyakultursoren.se )

….till             Jeremy Corbyn, brittisk labourledare, som i en debatt om kärnvapen i parlamentet sade: ”Jag tror inte att det är legitimt att i internationella relationer hota med massmord” Det var som svar till nya premiärministern Theresa May, som utan tvekan sade sig beredd på att om nödvändigt ge order om kärnvapenanfall, även om det dödade hundratusentals människor.

….till             TV-programmet (19/7) om konstnären Siri Derkert (1888-1973) som bland annat skildrade hennes teckningar på tunnelbanans vägg vid Östermalms torg. Där finns gott om fredsbudskap såsom ”Ned med vapnen!”. På TV nämndes att den dåvarande östermalmsynglingen Carl Bildt hade protesterat och föreslagit orden ”Värna ditt land!” i stället.

….till             sångaren Jan Hammrlund, som DN ägnade en helsida på hans 65-årsdag den 17 juli. Rubriken är ”Baez väckte Hammarlund”. Det  framgår att Hammarlund inspirerades av den amerikanska sångerskan och fredsaktivisten Joan Baez, som vi ägnade oss åt i förrförra Radio Tuff (nr 1417). Vi ska nu lyssna på en bit ur Hammarlunds ”Jag vill leva i Europa….”
                                                 Sång
 Han sjunger bl a om att det fanns kärnvapenmissiler riktade mot Leningrad, där små gummor på torget säljer rönnbärsmarmelad. Kanske finns i dag andra gummor på torget, och stadens namn är nu ändrat till Petersburg. (Det var dit det ryska plan som sprängdes av terrorister över Sinai var på väg den 31 oktober i fjol. 224 människor dödades, därav 17 barn) ….

till                  Maria Schottenius som på DN:s kulturavdelning skriver om det brittiska och amerikanska anfallet på Irak 2003. Rubriken är: ”Tony Blair går till historien för ett vansinnigt krig”. 2003 var hon då kulturråd i London och kunde följa den brittiska pressens desinformation som hon bland annat beskriver så här: ”Tabloidernas löpsedlar skrek ut att Saddams bomber skulle komma att utplåna London på trekvart” Hon avslutar sin artikel med följande ord: ”Det var hundratusentals människor som dog i ett krig som startades på falska premisser och aldrig skulle ha ägt rum. Det fortsätter tretton år sedan det inleddes, i Syrien, i hela Mellanöstern, i flyktingströmmar. Ett krig på väg att ödelägga en hel värld”

 

….till             den indiska debattören och författaren Arundhati Roy som på tal om dagens militär-mediala-industriella komplex nu säger: ”En gång producerades vapen för att föra krig. Nu frambringas krig för att man vill sälja vapen” Hon har också hoppfullt skrivit: ”Ord är massrörelsevapen”

….till             den ryske överstelöjtnanten Stanislav Petrov, ”mannen som räddade världen som han kallats. Han var chef för en sovjetisk alarmstation, som skulle varna för främmande kärnvapenangrepp. Vid den här tiden var förbindelserna mellan USA och Sovjet frostiga och spända. Reagan hade kallat Sovjet för "ondskans imperium", ryssarna hade skjutit ner ett koreanskt passagerarplan tre veckor tidigare och Nato hade militära övningar med tonvikt på kärnvapenanvändning.

Natten den 26 september för tjugo år sen började varningslamporna i alarmcentralen att blinka. De indikerade att från USA avsköts kärnvapenmissiler mot Sovjetunionen. Överste Petrov var nu skyldig att sätta i gång ett angrepp med kärnvapen mot amerikanska städer. Men medan lamporna på hans stora USA-karta blinkade intensivt och angav att kärnvapen-laddningar var på väg att utplåna en stor del av hans land, tvekade han. Han hade en känsla av att det kunde vara något fel på systemet, så tack och lov underlät han att göra sin plikt som officer.

Det visade sig vara ett datorfel. När Petrov äntligen kunde andas ut drack han snabbt en halvliter vodka och sov sedan i 28 timmar.

….till             TV-programmet (18/7) om Lars Forssell (1928-2007), där bland annat hans låtskrivande skildrades. Vi ska sluta ”rosorna” med att lyssna på Ulla Sjöblom, när hon sjunger ”Jag står här på ett torg”. Den svenska texten gjordes av Forssell efter fransmannen Boris Vians visa Le Deserteur


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar