söndag, juli 3

I Hamburg 1943 bombades militära mål ??

Efter 73 år bärgas i skånska vatten ett kanadensiskt bombplan
Nu i början av juli 2016 meddelas att ett kanadensiskt bombplan av typen Halifax, som störtade i havet utanför Falsterbokanalen, ska bärgas. Det hade deltagit i de massiva bombangreppen mot Hamburg sommaren 1943 men skadats av blixt, varför det styrde mot Sverige.
Alla sju besättningsmännen klarade sig och omhändertogs av svenskarna, som efter ett halvår utlämnade dem tillbaka till England. 1943, när kriget vände hade Sverige börjat att skicka hem de hundratals amerikanska och brittiska flygare som efter genomfört bombuppdrag över Tyskland valde att nödlanda i Sverige.
Planet ingick i de allierades operation Gomorra. Dess mål enligt svenska mediers uppgifter  var ”att slå till mot den tyska krigsindustrin i Hamburg”. Det är ett påstående som bör granskas.
Dagerman om Hamburg i ”Tysk höst”
Den unge Stig Dagerman besökte Tyskland ett och ett halvt år efter kriget, en resa han rapporterade om i boken "Tysk höst". Han har svårt att avgöra vilken av alla tyska ruinstäder som är den mest sönderbrända, sönderslagna och igenrasade.

Han väljer Hamburg, en provkarta på allt vad en utraderad stad kan bjuda på i ruinväg. Dagerman åker tåg genom Hamburg och ser bara något som verkar vara en jättelik avstjälpningsplats för trasiga husgavlar, ensamstående husväggar och tomma fönsterhål. Under en kvart ser han inte en enda människa, fast han åker genom det som en gång var Hamburgs mest tättbefolkade område. Dagerman besöker också källarna, där bleka människor och tuberkulösa barn, många av dem etniskt rensade flyktingar, bor med vatten upp över fotknölarna.

”Brandbombskrympt kött” av eldstormar,
Det var på Hamburg som de allierade 1943 provade ut att framkalla eldstormar, som skapade en hetta på över tusen grader och ett väldigt luftsug in mot brandcentrum som fick till med brandbilar att rutscha in i elden. Vid sådana temperaturer smälter inte bara asfalt utan också bly och glas -- för att inte tala om trä och människo-kroppar.

Ögonvittnen berättade att små barn låg som stekta ålar på trottoarerna med händerna ännu utsträckta som för att skydda sig mot hettan. Ett nytt ord uppfanns: "Brandbombenschrumpffleisch", brandbombskrympt kött. En hel familj kunde rymmas i en tvättkorg.

Ett grymt inferno
Under fyra nätter runt månadsskiftet juli-augusti 1943 vräktes över Hamburg tre miljoner brandbomber, 80 000 fosforbrandbomber, 25 000 sprängbomber och 500 fosforkanistrar.
Uppåt 50 000 människor, flera än offren för hela Blizen mot England, dödades, 900 000 blev hemlösa, 277 300 våningar förstördes liksom 24 sjukhus, 277 skolor och 58 kyrkor.

Offren var så många och så förbrända eller lemlästade, att liken dumpades i fyra jättegravar, 130 meter långa. Kyrkogården heter Ohlsdorf, märkligt bortglömd som minnesmärke över andra världskrigets grymhet.

Bittert ironiskt var att det var främst Hamburgs arbetarklass som drabbades. För att uppnå maximalt dödande koncentrerade man bombningarna mot hyreshus-områdena, de "röda" eller åtminstone minst Hitlertrogna delarna av staden.

(PS: Vid en av mina många hundra intervjuer med invandrare hörde jag också hur tyskfödda Bollmorabon Helga berättade om hur hon som 7-åring i Hamburg funnit en lekkamrat ligga sönderbränd på trottoaren)


Massmördandet från luften, en märkligt accepterad krigsförbrytelse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar