lördag, juli 9

"ROSOR" från RADIO TUFF ( nr 1418 10-24/7 2016) ....till

….till   Malala som nu klokt säger: ”Terrorister kan man döda med vapen. Terrorismen dödar man med utbildning”. 2012, då hon var 15 år sköts hon i huvudet och i nacken i ett mordförsök utfört av talibantrogna i Pakistan. Attentatet skedde efter att hon vägrat hörsamma gruppens förbud mot skolgång för flickor. Hon överlevde och fortsatte sedan sin kamp för att flickor skulle få utbildning. 2014, vid 17 års ålder, blev hon den yngsta mottagaren av Nobels fredspris.

 

….till          Sverige, som nu av Reputation Institute har utsetts vara landet med det bästa ryktet i världen. På platserna efteråt hamnar i tur och ordning 2. Kanada, 3. Schweiz, 4. Australien, 5. Norge, 6. Finland, 7. Nya Zeeland, 8. Danmark, 9. Irland och 10. Nederländerna. Nicolas Trade på Reputation Institute säger att det inte är faktorer som ekonomi eller storlek som är viktigast för människors inställning till olika länder, utan att det snarare handlar om gästvänlighet och hur vackert och tryggt landet är.

 

….till   Sipri (Stockholms internationella fredsforskningsinstitut), som nu räknat fram militärkostnaderna i världen 2015: Ett svindlande belopp: Hela 14 450 miljarder kr. Allra mest satsar USA med över 5 000 miljarder kr. Tvåa kommer Kina med 1720 miljarder kr och trea Saudiarabien med 730 miljarder kr till sin militär. Rysslands militära utgifter är en niondel av USA:s. Räknar man med de andra 27 Natoländernas militär blir Rysslands andel relativt ännu mindre. De tre europeiska Nato-länderna Storbritannien, Frankrike och Tyskland har tillsammans dubbelt så stark krigsmakt som Ryssland.

I Sipris rapport jämförs världens militärkostnader med vad det skulle kosta att uppnå FN:s milleniemål. Det heter:  

 

”Om man slår ihop kostnaderna för att ge världens barn och ungdomar en grundläggande utbildning, priset för att bromsa och motverka klimatförändringarna samt kostnaderna för att utrota hunger och extrem fattigdom landar man i en årlig prislapp som motsvarar drygt 20 procent av de 1700 miljarder dollar som världen lade ner på militärutgifter 2015”

 

….till   organisationen Nej till  Nato, som sorgset konstaterar: ”Den 1 juli anslöts Sverige som värdland till Nato. Ett Nato som är världens största kärnvapenallians. Detta kan i framtiden komma att betraktas som landsförräderi”.

 

….till   Amnesty och Human Rights Watch som hävdar att Saudiarabien begår omfattande människorättsbrott i Jemen och slingrar sig undan ansvar för krigsbrott. De tycker att  Saudiarabien inte bör ha säte i FN:s människorättsråd utan säger: ”Hyckleri att ha kvar dem. Världens främsta människorättsorgan hamnar i vanrykte.”

 

….till   Natolandet Turkiet, som nu bett Ryssland om ursäkt för nedskjutningen i höstas av ett ryskt plan, som bekämpade terrorister i Syrien. Det har lett till islossning i de därefter så försämrade relationerna mellan länderna och Ryssland tillåter nu till exempel turister att åter besöka Turkiet, vars många utländska turister nu skräms bort av den senaste tidens upprepade terrorbrott.

Samtidigt har Turkiet tinat upp sina förbindelser med Israel. De har varit frostiga alltsedan israeliska soldater 2010 på internationellt vatten bordade det turkiska fartyget Mavi Marmara på väg till Gaza och dödade 9 turkiska aktivister. Nu däremot tillåts 500 turkiska lastbilar med medicin och andra förnödenheter att undsätta Gaza.

 

….till   den israeliska tidningen Haaretz, som skriver om den unga israeliskan Tair Kaminer. Hon har nu för sjätte gången dömts till fängelse för att på samvetsskäl ha vägrat delta i den israeliska försvarsmakten. Hon säger bland annat: ”Sedan jag var liten har jag hört talas om många händelser i armén och dess välde över den palestinska befolkningen, dess roll i försvaret av bosättningarna, om rättigheter som förnekades många medborgare i området. I mitt hem lärde jag mig kritiskt tänkande och att inte acceptera saker utan att  fråga”

 

….till   Imamen, den religiöse ledaren vid Istanbuls flygplats Atatürk, där ett terrordåd den 28 juni dödade över 40 människor och skadade drygt  200. Han säger om förövarna: ”De har ingenting med islam att göra. I stället är de fiender till islam, när de dödar oskyldiga rentav under fastemånaden Ramadan”  Det vore utomordentligt om flera muslimska ledare hov upp sin röst och framhöll att massmord på människor är den svåraste synden och att det är en irrlära, som lockar unga människor att bli självmordsbombare i tron att de genom sina mord skall komma till paradiset.


….till    Karneval förlag, som i juli kommer ut med en ny bok om Hillary Clinton av Diana Johnstone med titeln ”Drottningen av kaos”. Med Clinton som president kommer USA:s krigsfalang till makten, menar Johnstone. Den kände politikern Ralph Nader har om den aktuella boken skrivit att Clinton aldrig missade ”ett tillfälle att stödja ett nytt vapensystem eller ett nytt amerikanskt krig”.

….till   den amerikanske historieläraren Andrew Reid som avslöjat 86-årige Joseph Hirt att ha ljugit grovt om sina upplevelser i andra världskrigets Tyskland. Hirt hade i många år föreläst i skolor och för annan publik berättat om sina svåra upplevelser i Auschwitz och det har också skrivits en bok honom, en påstådd överlevare från Förintelsen Bland annat hade han träffat den ökände nazidoktorn Mengele. Nu visar Reid att Mengele kom till Auschwitz efter att Hirt sägs ha flytt därifrån. Han var aldrig intagen i Auschwitz. Hans namn finns inte heller på listorna över de intagna i Auschwitz. Hirt har nu erkänt sina falsarier.

….till   John Chilcot som nu efter 7 år lägger fram sin rapport om det brittiska deltagande i det ödesdigra kriget mot Irak 2003. Den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair får skarp kritik för sin roll vid invasionen i Irak 2003. Rapporten konstaterar också att Storbritannien beslutade att stödja invasionen i Irak innan alla fredliga vägar hade prövats. Hans Blix, var chef för FN:s vapeninspektörer i Irak vid tiden kring kriget och säger i dag: ”Det här var ju ett krig som var meningslöst ur synpunkten att få bort massförstörelsevapen, för de fanns inte där och det har konsekvenser ännu i dag i olika terroraktioner som en följd av Irakkriget. Därför är naturligtvis ansvaret från dem som ledde in i kriget viktigt. Som inspektörer utförde vi ungefär 700 inspektioner under ett fåtal månader utan att kunna finna några massförstörelsevapen. Och det var en information som vi vidarebefordrade till både Blair och till Bush och till världen. Ändå så gick man in.” Den nu ifrågasatte brittiske labourledaren Jeremy Corbyn tillhörde de parlamentariker som 2003 röstade mot kriget. Och folk i många länder visade före krigsutbrottet sitt motstånd genom stora demonstrationer. I Stockholm var vi ca 50 000 på gatorna. Ändå gick USA och Storbritannien till anfall mot Irak med ca 150 000 irakiska döda, de allra flesta civila. Och följderna av kriget har skapat åratal av krig och framväxten av terrorgrupper och annat elände.


….till   Svenskirakiska solidaritetskommittén (SISK), som bland annat med stöd från Tuff upprättat ett barnbibliotek i det nu så terrordrabbade Bagdad, senast dödades ca 250 människor i ett terrordåd. Vi ska snart höra Widad Zaki, irakfödd och aktivist i SISK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar