söndag, augusti 11

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1344) juli 2013 till….

….till Alléskolan i Floda (utanför Göteborg), som vid ett dagsverke för Tuffs omfattande skolprojekt för "de fattigaste av de fattiga" i indiska Dharampur jobbade in 30 168 kr. Tidigare under vårterminen har Tyresöskolorna Strandskolan, Kumla och Tyresö skola bidragit, så den sammanlagda summan från de 4 solidariska skolorna är nu 159 118 kr. ….

till Tuffs indiska partner Bhikhu Vyas, som nu e-postar och lyckligt tackar skolorna för deras fina insatser. Han uppger att deras pengar i indisk valuta motsvarar nästan 1,4 miljoner rupier. Det räcker i Indien till väldigt mycket mera än i Sverige.

 ….till "den perfekta presenten" Tuffs mangogram, som hittills i år har bidragit med 9 220 kr. Inte minst tack vare dessa pengar har bland indiska Dharampurs många fattiga byar över 110 000 mangoträd kunnat planteras. De dignar av läckra frukter med massor av A-vitamin mot den tidigare grasserande nattblindheten och de bidrar till skugga, glädje, hälsa och välstånd till folket. Mangogrammen finns av tre typer: "För att gratulera….", "I stället för blommor" och "Till minne av….". Kan beställas av Monica, tel 712 2581 eller av Åke ake.sandin@tyresoradion.se

 ….till Dagens Nyheter som har haft en serie med tre omfattande artiklar om Afghanistan. De är skrivna av dansken Carsten Jensen och norrmannen Anders Sömme Hammer. Det är verkligen inte några journalister som är "embedded", alltså beroende av någon stridande sidas uppgifter utan de beskriver självständigt läget i landet.

 ….till den 26 årige Leo Razzak, som var Sveriges Radios sommarpratare den 8 juli. Han var en fascinerande berättare, när han skildrade sin pappa från Bangla Desh och sin norrländska mamma, sin turbulenta ungdomstid i olika Stockholmsförorter och sin verksamhet på Fryshuset. För oss i Tuff var det intressant att höra att hans familj startat bra biståndsverksamhet i hans pappas fatiga hemby i Bangla Desh, ett land vi i Tuff inte har stött på ca 40 år.

 ….till de drygt 100 kloka personer som på e-post till Åke Sandin uttalat sitt stöd för honom i det lögnaktiga drev som pågått mot honom i över en månad. Namn ska vi inte nämna för också Åkes sympatisörer anklagas nu, men en rektor skriver så här: "Hej Åke, Det är för bedrövligt att förtalet mot dig fortsätter. Men vad är motivet när de som angriper dig bara tar till lösryckta citat från flera decennier bakåt? Det kan ju inte vara att föra en aktuell debatt. Stå på dig, men försök också att koppla av det hela och njut av sommaren!"

….till den oförbrännelige 86-åringen Jan Myrdal, som nu för första gången på länge dyker upp i rikspressen igen. Det gör han (6/7) i Aftonbladet där han inte är nådig när han skriver om den jagade Edward Snowden, som avslöjat USA:s hemliga avlyssning till och med av dess EU-vänner: "Snowden lydde sitt samvete. Han handlade som en hederlig karl, när han avslöjade att Förenta Staternas regering, hyckleriets farbror Sam, för profitens skull ljög världen rakt i ansiktet och snokade sig till såväl sina vänners affärshemligheter som deras diplomatiska och militära nationella hemligheter…. De nuvarande EU-regeringarna förmår inte visa den rakryggade hållning som Per Albins förtalade samlingsregering trots vår militära svaghet visade mot påtryckningarna under det förra storkriget. Den stod emot det kraftiga fransk/brittiska kravet på militär genommarsch för en ententens krigsinsats på Finlands sida mot Sovjet"

 ….till Venezuela, Bolivia och Nicaragua, som i motsats till USA-lydiga EU-länder inte stängde sitt luftrum för det bolivianska presidentplanet, nu erbjuder Edward Snowden asyl. Den drabbade bolivianske presidenten Evo Morales skräder inte orden: "Europas länder talar vackert om mänskliga rättigheter och respekt för internationella konventioner. Men i praktiken är de inget annat än USA:s springschasar." (DN 6/7)
 --------------------------------------------------------
 (Eftersom vi varit ganska kritiska mot supermakten USA vill vi gärna betona att där finns många beundransvärda dissidenter, t. ex den radikale sångaren Pete Seeger, som vi nu ska lyssna på)