fredag, augusti 23

TUFF-bladet hösten 2013

TUFF-bladet
        Tyresö Ulands- och FredsFörening,
            Myggdalsv 80,  135 43 Tyresö
Tel 742 1442 (ordf),  712 2581. Tuffs plusgiro: 16 01 37-6. Insamlingskonto: pg 79 36 36 - 2
         E-post: tuffmail@spray.se      
         Hemsida: www.tuff.fred.se 

    Tuffs fina Indienbistånd
I över 40 år har Tuff finansierat massor av bra projekt bland de fattigaste av de fattiga i Indien. Det har blivit ett 30-tal skolbyggnader, flera skolbibliotek, samlingssalar, lärarlöner, mat till skolbarnen, ca 200 brunnar, ja till och med en medicinfabrik och mycket annat.

       Solidariska skolor!
Det mesta av pengarna, ca 20 miljoner kr, har jobbats in av skolor vid operation dagsverken och liknande. I år har tre Tyresöskolor bidragit (Kumla, Strandskolan och Tyresö skola) men också Alléskolan i Lerum. Tillsammans har de under 2013 arbetat in 159 097 kr. Väldigt bra!  

     "Räcker till mycket"
Tuffs främsta indiske partner Bhikhu Vyas är full av beundran för svenska skolors insatser. Han framhåller att pengarna i Indien räcker till flera gånger mera än i Sverige. Årets bistånd kan ge åtta lärare en årslön, mat till uppåt 200 elever vid Tuff-skolorna i Dharampur och även till enkla skoluniformer ,böcker, hälsovård och bra dricksvatten.

   Nu byggs Kongoskolan
Den planerade skolan i Kongo (-Kinshasa) har nu börjat byggas, bland annat med insatser från unga ingenjörer från KTH. Den ska ge grundskoleundervisning för 360 barn till fattiga  i den lugna delen av det krigsdrabbade Kongo, Tuff har redan bidragit med 25 000 kr och på insamlingskontot pg 793636-2 finns dessutom 73 287 kr avsedda för skolbygget. Det betyder att Tuff kan bekosta fyra av de sex planerade klassrummen. Projektet är ett initiativ från paret Landström i Tyresö och deras förening finns på www.elikianabiso.tumblr.com

   Sofies minne fint hedrat
I vintras avled Sofie Wenander, en av Tuffs grundare. På hennes döttrars uppmaning satte hennes vänner in sammanlagt 22 050 kr på Tuffs insamlingskonto. Vilket bistånd beloppet ska finansiera bestäms av Sofies döttrar.

              Citat 1:
"Kriget är ett djävulskt företag, vars konstigaste företeelse ligger i att vilken banditchef som helst högtidligt ber till Gud, innan han går ut för att döda sin nästa"                       
                                                                          VOLTAIRE
   Varför presentproblem?
Sedan länge har vi betecknat Tuffs mangogram som den ”perfekta presenten”. De finns på bild i www.tuff.fred.se och finns i tre varianter: 
  1.   ”I stället för blommor”
       2.  ”För att gratulera....”      
       3. ”Till minne av....”
För 200 kr blir det minst 40 mangoträd fulla av vitaminrika frukter i Dharampurs fattiga byar. För 500 kr minst 100 träd etc. Inte minst tack vare Tuffs insatser finns nu 110 000 mangoträd. Nästan 14 000 kr har hittills i år betalats in för mangogram av fyrtio solidariska människor. Mangogram kan beställas hos Monica på tel. 08- 712  25 81 eller på tuffmail@spray.se 
Radio Tuff nu var 3:e veckaRadio Tuff har nu hörts varenda eviga vecka sedan 1985 och går nu in på sitt 29:e år, säkert ett rekord för frivillig gjord radio. Det hörs jämte andra program på 91,4 MHz var sjätte timme dygnet runt. Men sedan några år kan man också lyssna på webben www.tyresoradion.se  Ett nytt Radio Tuff kommer var tredje vecka.

  Ryssland, Afghanistan
I det Radio Tuff, som hörs till 15 september är huvudämnena Ryssland o Afghanistan. Stefan Lindgren, som är redaktör för veckobulletinen "Ryska Posten" intervjuas om ryskt flyg över Östersjön, konflikten med USA, om Snowdens asyl, rysk syn på homosexualitet, inställningen till Syrienkriget m m. Om sitt två månaders  besök i sitt forna hemland Afghanistan berättar läkarstudenten och Tuffs Shahpoor Omidy: Självmordsbombare, kidnappningar, flickornas situation, allmän osäkerhet och pessimism mm 

   Face to face bättre än...
….självaste så populära  Facebook, i varje fall om man besöker intressanta, gemytliga och debattglada Tuff-möten (Se TUFF-kalendariet!)              

 Citat 2:
På väggen stod det med krita:
"De vill ha krig!"
Den som skrivit det 
har redan stupat 

Bertolt Brecht