söndag, augusti 11

ROSOR från RADIO TUFF (1345) 2013 till ....

ROSOR från RADIO TUFF (1345) aug. 2013 till....
....till               Sofie Walan (Kristna fredsrörelsen) och Josefine Karlsson (Kvinnoförbundet för fred och frihet), som i Kyrkans tidning (nr 29/30) skriver under rubriken SÄTT STOPP FÖR MÖRDARROBOTARNA. De vill inte att Sverige ska fortsätta att tillverka egna drönare, de förarlösa plan som spridit skräck bland många civila ibland annat i Jemen och Pakistan.

….till              förre amerikanska presidenten Jimmy Carter, som på tal om den jagade Edward Snowdens avslöjanden om den amerikanska massavlyssningen säger: "USA har i nuläget inte en fungerande demokrati" (DN 21/7)

….till              fredsaktivisten Ola Friholt på Orust, som i fjol kom ut med en liten radikal diktbok med titeln "I det som synes ske". Här kommer en av hans dikter:
                     
Modet växlar.
Nu är modernt att klandra Gandhi.
Han vägrade godta
våldet som lösning på förtryck,
tortyr och stöld av åkerjord
från fattiga miljoner.
Han ville hellre lida själv
än vålla lidande åt andra.
Han hyste all respekt för fiender.
Förnedra var det sista han ville.
Den egna kroppen var hans sköld och vapen.
För feghet fann han ingen ursäkt
Att vädja till det mänskliga förnuftet
var taktiken.

Höjden av feghet
är att sitta säker, i skydd,
och fyra av missiler
ur en oåtkomlig farkost
ovan molnen.
Detta inser alla.
Men modet växlar.
Fienden beskrivs som monster,
berövas mänsklighet och sans.
Den västerländska
roffande kulturen
förkunnas vara rättfärdig och bäst.
Den äger ju de kristna värdena
och modets smarta
anpassliga
flexibilitet.

….till              Nordiska fredssamtal i Degerfors 9-11 augusti med många intressanta inledare. I inbjudan heter det bland annat: "För 108 år sedan stoppade nordisk fredsrörelse och arbetarrörelse ett överhängande krigshot mellan Norge och Sverige. Idag deltar alla nordiska länder i orättfärdiga krig på USA:s sida. Vi accepterar inte anfallskriget och krigsretoriken som ett svar på sociala och politiska problem i världen. Vi återtar frågan om freden och den fredliga samexistensen som möjlighet. Ingen statsmakt kan driva ut sina medborgare i anfallskrig om medborgarna vägrar lyda och vägrar betala!"

….till              det i västliga medier så kritiserade Ryssland, som nu givit uppehållstillstånd åt den av amerikanerna jagade Edward Snowden, som avslöjat USA:s massavlyssning av miljoner människor.

....till               International Peace Bureau (IPB), som nu ger sitt Sean MacBridepris till visselblåsaren Bradley Manning. IPB:s president Tomas Magnusson, Svenska Freds' ordförande 1979-85, motiverar det så här: "IPB anser att bland de högsta moraliska plikterna för medborgarna är att berätta om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. När Manning avslöjade för världen de förbrytelser som begåtts av USA-militären visade han sin övertygelse om att följa  denna höga moraliska plikt." (IPB fick redan 1910 Nobels fredspris)

….till              Ulricehamns främste fredsaktivist Börje Andersson, som med anledning av årsdagarna den 6 och 9 augusti av atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki nu bland annat skriver: "Det finns fortfarande nästan 20. 000 kärnvapen spridda över världen laddade och klara att användas. Många av dem starkare och effektivare än atombomberna 1945 och med en kapacitet som på ett kort ögonblick kan utplåna all mänsklig existens. Det kan kännas märkligt att inte alla länder samfällt ställer upp och lägger ett förbud som för alltid förbjuder dessa vapen. Varför får de finnas kvar och vad innebär det att det finns ett hängande hot över hela världens befolkning?"


....till               till Tuffs minneshållande av Hiroshimadagen den 6 augusti. Då finns aktivister utanför ICA i Tyresö centrum mellan kl 16-18 med flygblad och också med papperstranor, symbolerna för japanska civilas lidanden, då atombomben detonerade över staden. Mera om detta strax.