fredag, augusti 16

Redan 1997 beljögs TUFF

1997 hade just Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) blivit rentvådd efter en förtalskampanj i tidningen Mitt i Tyresö. Där hade i flera artiklar våra indiska partners Bhikhu och Kokila Vyas skildrats som korrumperade, vilka förskingrat pengar till politiskt parti och därför var de många Tuff-projekten (då mer en miljon kr per år) misskötta och mer eller mindre värdelösa.

Det gick så långt att SIDAs sidoorgan Forum Syd skickade en inspektör, Ivo Iliste, för att kolla beskyllningarna. Han fann att Tuffs biståndspengar användes mycket bra till massor av utmärkta projekt inte minst till skolor för "de fattigas av de fattiga". Tidningen Mitt i Tyresö var då lillasyster i Mariebergskoncernen till Expressen, som i slutet av 1997 publicerade en artikel som de nuvarande belackarna 2013 faktiskt har mage att i svepande formuleringar erinra om. Här kommer Tuffs svar:

Uttalande från Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) 1997
(Infört i Expressen 27/12 1997)

I en helsidesartikel i Expressen den 14 december 1997 står det i ingressen att "Rami är Sveriges farligaste antisemit" och att artikeln handlar om "några av de personer Rami omger sig med i sin allt grövre antisemitiska propaganda".

Av dessa personer fokuserar artikeln på Åke Sandin som visas med ett foto, som nästan upptar en halv sida. Den har en tvåradig rubrik över hela sidan, syftande på Sandin: "HAN ÄR EN AV AHMED RAMIS HANTLANGARE".

1.Expressen påstår: Sandin "är i dag ordförande I Tyresö Ulands- och Fredsförening TUFF)."

 Fakta: Sandin avgick som ordförande redan för 25 år sedan. I dag är han inte ens med bland de 23 i Tuffs styrelse.

2. Osanningen i detta påstående tas sedan dagen efter (15/12) till intäkt för ett ledarstick, där Åke Sandin nämns som "mångårig ledare " av Tuff och föreningen            därför föreslås byta namn till "Tyresö antisemit- och krigsförening". Så grovt smutskastar man på uppenbart lögnaktiga grunder en u-lands- och fredsförening och dess 600 medlemmar.

3. Sandin är oavlönad programledare för Radio Tuff, som sänt varenda vecka sedan 1985, inalles 642 sändningstimmar. För Tyresö närradioförening har han de senaste åren gjort 500 halvtimmesprogram, inklusive väldigt många med invandrare. Han har skrivit flera böcker och hundratals artiklar. På inget ställe i denna rika radio- och författarproduktion finns ens en antydan om, att Sandin skulle vara antisemit, däremot att han tycks vara en gammaldags Israelvän. Vad han framförallt gjort är att agitera för de u-landsprojekt i Indien, Latinamerika och Afrika, som Tuff med mycket frivilligt arbete och med många miljoner kronor lyckats med bara under 1990-talet. Dessutom har han intensivt varnat för militaristiska våldsideologier och lyft fram                     krigens helt glömda eller nedtystade offer.

Inte är väl detta typiskt för antisemitism och kvalificerar vederbörande till att vara Ramis "hantlangare"?

4. Expressen: "Sandin pekas av Svenska Kommittén mot antisemitism ut som historieförfalskare". Det enda som sägs i det sammanhanget är att              han personligen inte tror på att tyskarna gjorde tvålar och lampskärmar av sina dödade offer.

Frågor: Varför nämner inte tidningen, att historikerna av facket i dag är ense om att denna gamla och ständigt av våra skolor och media upprepade historia från krigets propaganda är en myt? På vilket sätt skulle Sandin då ha varit historieförfalskare?

Vad anser Expressens uppgiftslämnare, Svenska kommittén mot antisemitism --om den nu verkligen påstått något sådant?                                                                         

5. Expressen: Åke Sandin har försvarat Rami. Inga belägg presenteras.

Fråga: Ingen har någonsin hört detta i Sandins tusentals radiotimmar eller sett det i hans omfattande skriverier. Varför försökte inte Expressen                belägga denna grova anklagelse? Eller har tidningen inte några som helst belägg?

6. På den stora bilden av Sandin i Expressen ser man på väggen bakom ett foto av en bedjande muslim. Ingen i Tuff, inte heller Sandin själv, kan erinra sig detta foto. Märkligt nog anges inte fotografens namn, annars kutym också i Expressen. Inte kan det väl vara ett fotomontage för att ytterligare lura läsarna i önskvärd riktning? Han har upprepat kallat sig själv för "religiöst obegåvad" och har inga muslimska eller andra religiösa böjelser.

7. Journalisten, som skrev den här märkliga artikeln, heter Ingvar Hedlund. Han lovade Sandin att denne skulle få se den innan den publicerades. Det var synd, att han inte ansåg sig behöva hålla sitt löfte. Då hade en rad lögner, ärekränkande och andra, kunnat undvikas.

8. Bland de ca 3000 (sic) Sandin intervjuat finns Arne Ruth, Olle Alsén, Gunilla Åbrandt (Dagens Nyheter), Staffan Heimerson och Gunnar Fredriksson (Aftonbladet), Ingemar Myhrberg (Populär Vetenskap), Stefan Lindgren (FIB-K.), Torbjörn Björkman (Proletären), Peter Eng och Anna Karin Lodenius (TV 4), Birgitta Sandstedt (TV 2), Lennart Lundegård (SvD), Maria Patriksson (Tyresö Nyheter) och många andra journalister.

Sandin ställde snällt upp och svarade på Hedlunds frågor. När han efteråt frågade Hedlund, om han fick intervjua honom för Radio Tuff, undrade Hedlund först om det var allvar. Sedan sade han, att han måste fråga sina överordnade om lov. Sandin insisterade och Hedlund rådde honom att ringa om en vecka. När Sandin då ringde uppgavs att Hedlund var på semester.

Om Hedlunds uppgift stämmer --många av hans andra påståenden har dock bevisligen icke stämt-- är det inte mycket bevänt med yttrandefriheten på "oberoende liberala" Expressen.

Vad är Expressen rädd för?

Sanningen?
------------------------------------------------------------------
Kommentar 2013:
Den osakliga artikeln i Expressen används faktiskt också i sommarens drev. Det moderata kommunalrådet åberopar den i sitt fördömande av Åke Sandins "kort sagt jävliga" åsikter.

Det hedrar Expressen att de obeskuret tog in Tuffs svar. Men på samma sida gav de plats åt sin storsvamlande journalist Ingvar Hedlund. Han svarar inte på Tuffs frågor utan går på i samma stil, påstår att det "framgår att Tuffs styrelse ansluter sig till revisionisternas, historieförfalskarnas påstående att det är en 'myt' att nazisterna gjorde tvålar och lampskärmar av sina offer".

Här nämner han ett telefonsamtal han hade med Monica Schelin, vice ordförande i Tuff, som upprepar att tvålhistorien är en myt. Tyvärr kom hon i hastigheten inte ihåg namnen på de aktade historiker som hon grundade sin åsikt på. Men timmen efteråt ringde hon Hedlund och uppgav att också judiska historiker såsom professorerna Deborah Lipstadt, Valter Laqueur och Gitta Sereny hade avfärdat tvålhistorien som en myt. Men detta utelämnade Hedlund, för det hade ju annars avslöjat att det var han själv som var historieförfalskare.

Sin första osakliga artikel (14/12 1997) illustrerar tidningen med en bild av Åke Sandin och bakom honom på väggen syns en tavla med en bedjande muslim. I Tuffs uttalande frågade vi ju: "Inte kan det väl vara ett fotomontage för att ytterligare lura läsarna i önskvärd riktning?"

Då blev Hedlund extra snorkig och skrev i sina slutrader:
"Vad gäller Tuffs övriga insinuationer - exempelvis om bildmanipulationen - avstår Expressen gärna från kommentar - av ren barmhärtighet mot denna fredsförening".

Det ironiska var, vilket vi efteråt fick reda på och som Hedlund lär ha vetat, att fotot togs fem år tidigare i DN/Expressens egna lokaler. Tavlan på den fromma muslimen hängde alltså i Expressens eget hus, men  läsarna trodde förstås att den fanns på Åke Sandins vägg hemma i Bollmora.

Att Åkes och Tuffs belackare är tvungna att nu åberopa Expressen av 1997 tyder på att de har stor brist på sakargument.
-----------------------------------------------
 PS: I Radio Tuff av 21 december 1997 deltog två andra av de i Expressen uthängda. Det var skådespelaren Leif Stålhammer och docenten Seppo Isotalo. Intresserade är välkomna att lyssna på programmet, som finns på CD