onsdag, augusti 14

NU HADE JAG BEHÖVT ROLAND SCHÜTT

"Bort gå de,
stumma skrida de,
en efter en till
skuggornas värld"
(Så skrev Heidenstam vid Gustaf Frödings jordafärd)

Vid min ålder ska man vara glad att man ännu lever. Bland det värsta är dock att så många av ens närmaste vänner redan har "emigrerat vertikalt", som en av dem, Ebbe Björkman (1922-2003), brukade säga. En annan kär vän var Roland Schütt (1913-2005).

Roland saknar jag inte bara på Tyresöradion (www.tyresoradion.se),där han framträdde ca 70 gånger, inte minst med sina många roliga historier utan också med verbalt begåvade limerickar, bland annat om hundarnas komplicerade kärleksliv. Också i Radio Tuff hördes hans röst ofta.

Första gången jag intervjuade honom var i Radio Tuff för över 25 år sedan. Då berättade han ömsint om sin judiska mamma Zipa, i vars tobaksaffär på Norrmalm lille Roland stal elastiska "försiktighetsartiklar", det vill säga kondomer, som han sedan förvandlade till "ballonger med knopp" och till "kådisbellor".

Det här var nog den gång vår radio faktiskt gjorde en litteraturhistorisk insats.1989 utkom nämligen Roland med sin succébok "Kådisbellan", som också filmades och ett år på 90-talet prisbelönades som det årets bästa svenska film. När journalister nyfiket frågade honom, hur det kom sig att han på gamla dar skrev en succébok, berättade han om intervjun i Radio Tuff och tillade: "Efteråt sa den där Åke till mig, att nu går du tamefan hem och skriver en bok om det här. Och då gjorde jag det."

När Expressen 1997 hängde ut mig på en ovanligt lögnaktig helsida med den trendiga spottloskan antisemit försvarade denne son till judinnan Zipa mig och avlossade den mest svavelosande kritik mot mina påhittiga kritiker. Hade han levt i dag hade han väl blivit så upprörd, att jag måst censurera honom, om han sett hur några ledande Tyresömoderater nu beljuger mig. Men nog hade jag nu behövt Rolle.

Jag har haft förmånen att intervjua många kloka moderater men jag antar att den nu så svamlande moderattrion är lika trendigt osaklig som historielös. De förstår nog inte att om Roland och jag hade varit tyskar på 30-talet, skulle vi som pacifister och socialister ha varit bland de första som hamnat i otäcka koncentrationsläger.

Roland Schütt avled 2005, 92 år gammal. Han hade bestämt att jag skulle tala vid hans begravning. Det var en lika sorglig som hedrande uppgift.
---------------------------------

Åke Sandin i augusti 2013