torsdag, juni 13

Hon lämnar Demokratiberedningen i protest mot förtal

När några ledande politiker i Tyresö kommun driver en förtalskampanj mot min far Åke Sandin i sociala medier och i nättidningen "Vi i Tyresö", utgiven av Moderaterna i Tyresö och även smutskastar en demokratisk ideell förening som Tyresö Närradioförening där jag är aktiv, kan jag inte längre sitta kvar i Demokratiberedningen.

Min far Åke Sandin
Som dotter till Åke Sandin blir jag personligen mycket upprörd och kränkt över att några ledande moderater tar ära och heder av min far och påstår att han är antisemit och Förintelseförnekare.

Åke Sandin är inte antisemit eller Förintelseförnekare. Han är pacifist.

Åke Sandin har varit aktiv inom svensk fredsrörelse i över 50 år och är en av de mest aktiva i Tyresö Ulands och Fredsförening. Han driver opinion för fred och internationell solidaritet i olika media som tidskrifter, bloggar och radio. Där driver han en tes om att det alltid är segrarna i ett krig som skriver historien och att det första som går förlorat i ett krig är sanningen. Det är en åsikt som han, i ett demokratiskt land, måste ha rätt att hävda. Han har i tusentals krönikor gett sig in i diskussioner och debatter i mängder med kontroversiella ämnen som gäller dagspolitik, internationell politik och historiska "sanningar" och självklart finns det många som inte delar hans åsikter. I ett demokratiskt samhälle har vi grundlagsskyddad yttrandefrihet och jag kommer alltid att kämpa för denna frihet oavsett om jag delar åsikterna eller inte.
Att plocka ut enskilda citat från sitt sammanhang från hans tusentals texter, som öppet finns att läsa på hans blogg "Förbannad Pacifist" och sedan publicera dessa som en nyhet är en oerhörd ful metod som rimmar mycket illa med god publicistisk sed.

Det finns ett uttryck för detta; "som fan läser bibeln" och som betyder att man medvetet misstolkar eller snedvrider något för att passa eget mål eller synsätt.

Att starta ett drev och lögnaktigt förtala en hedervärd kommunmedborgare anser jag är mycket stötande och inget som ledande politiker bör ägna sig åt.

Tyresö Närradioförening
Som styrelseledamot och programledare i Tyresöradion (www.tyresoradion.se )  blir jag också oerhört besviken på att några av de ledande moderaterna i Tyresö försöker smutskasta och attackera den demokratiska ideella föreningen Tyresö Närradioförening som har som uppgift att ge möjlighet till Tyresös föreningar att sända radio.

På 91,4 MHz har bl.a. jag (s) och Christina Melzen (fp) på eget initativ sammanfattat kommunfullmäktige och delgivit lyssnarna axplock av de intressanta diskussioner som varit på kommunfullmäktigemötena för att öka intresset för demokrati och politik i vår kommun. Nu har vi en programserie som heter "Tyresösoffan" där vi bjuder in personer för att diskutera aktuella politiska frågor som avhandlas i kommunfullmäktige.

Att en politisk sekreterare för moderaterna i Tyresö på sociala medier skriver att när han slår på 91,4 så blir han chockad "över mängden antisemitisk propaganda" är fullständigt befängt. Han kan överhuvudtaget inte ha lyssnat på närradion. Tyresö Närradios sändningar består av mängder med olika program av olika föreningar och de flesta program på Slingan är intervjuer med vanliga Tyresöbor. Nyss hade vi en programserie där samtliga partier i kommunfullmäktige blev intervjuade av programledaren Leif Bratt.

I närradions styrelse sitter bl.a. representanter från olika föreningar, även politiska. Ordföranden har varit Sven A Svennberg (m), Gunnar Berntsson (fp), Sven Ingvar Svensson (m) och nu är det Anders Linder (s). Vad jag vet har föreningen aldrig fått in några klagomål som ifrågasätter programmens värdegrund varken från våra lyssnare (de som faktiskt lyssnar på 91,4 MHz), media eller opinionsbildare.

De synpunkter vi får in under många år publiceras på hemsidan. 99 % är positiva lyssnaromdömen.

Demokratiberedningen
Som ledamot i Demokratiberedningen är jag mycket förvånad över hur en ledande moderat som sitter med i Demokratiberedningen på sociala medier driver på denna förtalskampanj.

Nu har även ordförande i demokratiberedningen valt att tro på denna smutskastningskampanj mot Åke Sandin och närradion och spridit detta förtal vidare på sociala medier.

På grund av detta ser jag det som omöjligt för mig att sitta kvar i beredningen.

Redan innan denna förtalskampanj skrev moderaterna i sin webbtidning att oppositionspartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte var intresserade av demokratifrågor. Detta är ännu ett exempel på hur man förvränger fakta. De som sitter i kommunfullmäktige vet att de partier som lägger mest motioner och driver demokratifrågorna är framförallt miljöpartiet med stöd av de andra oppositionspartierna.

Att smutskasta medborgare och ideella föreningar och förvränga fakta är inget som befrämjar det demokratiska arbetet i kommunen.

Ann Sandin-Lindgren (s)
-------------------------------------------------------------


1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera