onsdag, april 11

Tuff-bladet våren 2012

Sylvia omvald ordförande
Vid Tuffs 45:e årsmöte den 24 mars omvaldes Sylvia Ljungdahl till ordförande. Hon är också berömvärt nog ordförande i Tyresö Kvinno- och Tjej-jour. Vid sin sida i Tuff har hon bland andra Monica Schelin som kassör och vice ordförande. Margareta Svahn är sekreterare. Bengt Citron fortsätter som ansvarig för hem- sidan www.tuff.fred.se

Tre nya i Tuff-styrelsen
I Tuffs styrelse på 16 personer är tre nyvalda: Ulla Gribbe, Fernando Quiroga (född i Bolivia) och unge Shahpoor Omidy (född i Afghanistan)

Ett tack från Lina i Belgrad
Sedan 90-talet har Tuff samarbetat med och stött olika fredsgrupper i forna Jugoslavien. Vi hjälpte med hundratusentals kr demokrati- och fredsgruppen Suncokret i Rijeka, Kroatien. De senaste åren har vi skickat mindre summor till Lina Vuskovic i Belgrad. Hon tillhörde på 90-talet de modiga "kvinnor i svart" som öppet tog avstånd från krigen. Nu har hon i många år hjälpt gamla fattiga flyktingkvinnor med livets nödtorft. Hon tackar Tuff för de 10 000 kr hon i höstas mottog. De har använts för varma kläder, mediciner och lagning av ett trasigt tak för de gamla.

Bild på senaste projektet
Mycket snabbt anlade våra indiska partners "Margaretha Square", kallad så för att hedra minnet av den i november avlidna Tuff-aktivisten och Indienvännen Margaretha Petersen. Det är en slags friluftsaula för flickor vid elevhemmet i Bilpudi, Det är bekostat av de pengar som Margrethas vänner satsade. Nu har Bhikhu Vyas skickat en bild som syns på
”Senaste från Bhikhu. Latest reports” på hemsidan www.tuff.fred.se

Succé för "Åkes pris"
I samband med Åke Sandins 80-årsdag sände 115 solidariska människor in totalt 42 500 kr för "Åkes pris" som sedan 1992 har utdelats för "berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete". Nu finns funderingar att i år dela ut tre priser till lokala fredsföreningar eller lokalt aktiva. De senaste pristagarna har varit tre Tyresöskolor, som berömvärt arbetat för Tuffs Indienprojekt.

Aktivt mot kärnvapen
Tuff är aktivt för att återuppliva kampanjerna mot kärnvapen. Den 10 mars var Tuff värd för seminariet "För en kärnvapenfri värld". Inledare var Meit Krakau o Leonore Wide från Svenska läkare mot kärnvapen samt norskan Anne Marte Skaland från ICAN, Det är förkortning för International Campaign for Abolishing Nuclear weapons, men vitsigt nog också "I can". Att seminariet förlades till Tyresö berodde på att Tuffaktivisten Lena Sandin Kroos är så aktiv i Svenska Freds kärnvapengrupp. Inslag från seminariet fanns i Radio Tuff nr 1310, som kan
höras i fliken "Arkiv" på www.tyresoradion.se

Solidariska Tyresöskolor
Också i år gör två skolor dagsverken för sina sämre lottade indiska jämnåriga. Kumla skola har sitt traditionella dagsverke onsdag den 9 maj. Stöd personal och elever genom att leja en ung dagsverkare! Ring Kumla, tel 57827100 Och den 8 juni har Tyresö skola ett dagsverke för samma ändamål, tel 5782 9790. Man kan ju också stödja skolornas insatser genom att på Tuffs insamlingskonto, pg 793636-2 sätta in en slant. Märk talongen med skolornas namn.

Tuff-blad via e-post?
Några medlemmar får redan utskick från Tuff på e-post. Vill du också ha kalendariet och TUFF-bladet via e-post, meddela oss, t ex på tuffmail@spray.se eller ring 712 4463.

Möten: "Face to face"
Facebook i alla ära men ännu bättre är väl att mötas face to face, dvs, på möten där vi kan träffas och diskutera. Välkommen alltså på de möten om Ryssland, Malawi o vapenexporten, som du kan se på Tuff-kalendariet

Citat om vapenexporten
Rolf Lindahl, som inleder ett Tuff-möte om vapenexporten och Saudiaffären den 22 maj säger i senaste numret av fredstidningen Pax:
"Det är ett enormt hyckleri från Sveriges sida. Regeringen spelar ett dubbelspel när man säger sig vilja främja mänskliga rättigheter men samtidigt agerar i det fördolda och godkänner att en statlig myndighet bygger upp vapenfabriker i en av världens mest brutala diktaturer"
-------------------------
Redaktör: Åke Sandin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar