lördag, april 7

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1312) 8-22/3 -12 till….

….till Göteborgs-Posten, som (3/4) publicerar en artikel skriven av författaren Sören Sommelius, fredsforskaren Jan Öberg, historieprofessorn Lennart Palm och Lars-Gunnar Liljestrand från Afghanistansolidaritet. De skriver bland annat: "Det är hög tid att en oberoende kommission tillsätts för att granska Sveriges hela deltagande i kriget i Afghanistan. Vapenaffären med Saudiarabien är viktig att granska men Afghanistankriget är av vida större betydelse för Sverige.". De påpekar att professor Gunnar Åselius avfärdar talet om att insatsen görs för demokrati, kvinnors rättigheter eller skolor. Sverige är i Afghanistan för att kvalificera sig för framtida militära insatser som partner till USA/Nato, menar han.

….till Ryska Postens redaktör Stefan Lindgren, som på sin blogg www.8dagar.blogspot.se har ett inlägg under rubriken "Hets mot det fria ordet" och bland annat skriver: "Granskningsnämnden fäller SvT för visningen av dokumentären 'Staden som offrades' Något annat var kanske inte att vänta efter den formidabla hetsen mot programmet och mot den modiga SvT-chefen Ewa Hamilton som stått upp för yttrandefriheten, trots osedvanliga påtryckningar från bl.a. den särskilda kängurudomstolen för Jugoslavien IFTY." Det gäller den norska dokumentären från i höstas, som försökte nyansera bilden av massmördandet i Srebrenica. Granskningsnämnden friar på en punkt programmet därför (som den skriver) det "i sin helhet inte kan anses framföra budskapet att massakrerna i Srebrenica inte var ett folkmord", dvs. det rör sig inte om folkmordsförnekelse, ett uttryck som Lindgren kallar ett "oerhört populärt tillmäle." (Stefan Lindgren, vars inlägg finns i sin helhet på www.8dagar.blogspot.se inleder den 23 april ett offentligt möte om Ryssland i Tuff-lokalen.)

....till Sveriges Televisions "Dokument utifrån", som (1/4) visade ett avsnitt av den franska dokumentserien "Krig i Guds namn". Det tar sin början vid Berlinmurens fall 1989 och förhoppningarna om avspänning, när motsättningarna väst-öst försvann. I stället ersattes denna konflikt av religiösa motsättningar. På muslimskt håll talade man om heliga krig mot en aggressiv kristen västvärld. George W Bush kontrade med "korståg" eller kriget mot terrorismen. Även de mest aggressiva i den långvariga konflikten om Palestina använder på ömse håll religiösa slagord.

….till Göran Burén, vars bok "Mordet på Folke Bernadotte nyligen utkom. I Dagens Nyheter (28/3) recenserar Lars Linder boken och skriver bland annat: "På officiell nivå ville länge de flesta, inte bara i Israel utan också i Sverige, glömma svensken som mördats under ett medlingsuppdrag i Palestina 1948. Gärningsmännen var judiska terrorister, men de israeliska ledarna kunde misstänkas för att ha blundat. Bernadottes medlarroll var djupt impopulär, och trots att han var tydligt hotad gjordes inget för att skydda honom, efteråt inte heller mycket för att klara upp mordet." Linder jämför eftermälena för Raoul Wallenberg och Folke Bernadotte: "Medan Wallenberg fått internationell hjältegloria och monument har Bernadotte delvis blivit kvar i glömskan och rent av smutskastats med antydningar om antisemitism" Djupt orättvist, hävdar författaren Göran Burén och Lars Linder tillägger: "I efterhand har Israel hedrat attentatsmännen mer än Sverige hedrat offret. Terrorligans ledare Yitzhak Shamir blev sedermera premiärminister medan mördaren själv med åren blev bästa vän med David Ben-Gurion, som vid tiden för dådet var premiärminister (och då högljutt fördömde det)". Lars Linder nämner också Bernadottes räddningsaktioner i slutet av andra världskriget: "De vita bussarna förde under svåra omständigheter omkring 20 000 fångar i säkerhet. I Palestina förhandlade han faktiskt fram en vapenvila – och någon slutgiltig fred är som bekant inte i sikte ännu 64 år efter att han röjdes ur vägen."

….till de solidariska människor som nu på löpande band betalar in medlemsavgiften till Tuff genom att sätta in 200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6. Ett särskilt tack till de glädjande många som på samma plusgiro sätter in gåvor till föreningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar