söndag, april 8

"FOLKMORD" och "FÖRNEKELSE"

Stefan Lindgren slår vakt om det fria ordet i sin blogg www.8dagar.blogspot.se Han kritiserar att Granskningsnämnden har fällt den TV-dokumentär som vågade nyansera bilden av massmorden i Srebrenica 1995, men påpekar att nämnden medger att TV-programmet inte i sin helhet kan beskyllas för folkmordsförnekelse.

Detta uttryck är enligt Lindgren ett oerhört populärt tillmäle bland dem, "som aldrig skulle använda begreppet folkmord på miljontals döda för USA:s krigföring i t. ex Vietnam, Kambodja, Irak och Afghanistan."

Ja, nog finns det stora folkmordsliknande inslag i många moderna krig, särskilt genom de massiva flygbombningarna, som ju urskillningslöst dödar. Enklast kan väl folkmord definieras som att man dödar inte bara något fiendefolks soldater utan också deras kvinnor, barn och obeväpnade män. Därför vet bombdrabbade vietnameser en del om vad folkmord är liksom gamla japaner och tyskar, men deras lidanden och död skall vi inte bry sig om. Då riskerar vi att förtörna de många trendiga opinionsbildare, som annars nästan kan tungomålstala om alla människors lika värde.

Man tar dock ingen risk om man påpekar överdrifter i förlorarnas lidanden. Sedan Berlinmuren föll upptäckte tjänstemän i Dresden en gammal polisrapport om att över 200 000 människor dödades vid terrorbombningen 1945 av staden. Så småningom visade det sig vara ett tryckfel. Inte heller blir man förebrådd om man påstår att den siffra på ca 130 000 dödade Dresdenbor, som länge gällde som sanning, var överdriven. Ingen anklagas då för att "förneka" eller "förringa" människors lidanden. Tvärtom, den historiska revisionismen prisas då för sitt framgångsrika sanningssökande.

Nu finns det folkmord, som fått en nästan religiös status. De som vågar nyansera den gängse bilden av dem eller rentav reducera antalet offer blir genast anklagade för att vara "förnekare", faktiskt straffbart i flera länder i yttrande- och forskningsfrihetens Europa. Det påminner om den medeltida jakten på kättare. Om man bara i någon detalj vågade ifrågasätta den enda rätta katolska läran, riskerade man då att brännas på bål.

Egentligen är moderna krig just folkmord. Eftersom de gång på gång aggressivt bedrivs av våra västländer genom det vanliga bombkriget, skall vi i stället barnatro på att det görs för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, även om den grundläggande mänskliga rätten till liv därvid åsidosätts.

Den ungersk-amerikanske nobelpristagaren Albert Szent Györgyi skrev under Vietnamkriget i sin bok "The Crazy Ape" bland annat:

"Varför skulle det direkta skjutandet på nära håll av civila vara värre än en flygattack, som tillhör det rutinmässiga handlandet? Just därför att piloten, som släpper bomberna, inte ser sina offer?"
-------------------------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff nr (1312) 8-22 april 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar