söndag, april 22

Leve den frivilliga Tyresöradion!

I mina kaxigaste stunder för 35 år sedan kallade jag mig för svensk mästare i femkamp, det vill säga i delgrenarna med att göra flygblad: författa, layouta, stencilera, vika, och springa ut med dem.

På den tiden var dessa flygblad viktiga för Tuffs verksamhet genom de många medlemmar vi fick. Men alltmer fylldes brevlådor och brevinkast med massor av reklammakulatur. Så när Tyresö Närradio startade 1985 var Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) på hugget. Närradion kallades för "eterns stencileringsmaskin". Sedan dess under 27 år har Radio Tuff faktiskt hörts varenda vecka. Just nu sänds program nr 1313!

För 20-25 år sedan var det många föreningar som utnyttjade radion, bland andra de flesta politiska partierna, Pingstkyrkan och många andra aktiva på olika håll i den för demokratin så viktiga folkrörelsen. Men i mitten av 90-talet hördes det inte så mycket längre på 91,4 MHz. Bara två-tre föreningar orkade sända. Vi låg som små öar i den annars kompakta radiotystnaden. Då beslöt min ovärderlige radiokompis och tekniker, Perufödde Edmundo Arróspide, att vi från 1995 skulle göra en bandad slinga som hördes dygnet runt. Det har vi faktiskt gjort med ständigt fyra eller fem nya program per vecka, även om hedersmannen Edmundo tyvärr gick bort alldeles för tidigt. Sammanlagt har det blivit ca 3400 halvtimmar.

Främst har det varit Tyresöbor av alla olika sorter som givits en röst: Unga och gamla, folk i olika yrken, kommunpolitiker från vänster till höger, religiösa och icke-troende etc. Inte minst har det varit så kallade vanliga människor, som är helt unika och fascinerande om man sätter sig ner och samtalar med dem en halvtimme. Jo, kändisar förekommer också ibland, till exempel idrottsstjärnor, partiledare och kommunpampar av olika sorter, kända journalister och författare och andra kulturarbetare etc.

Tyresöradion är lokalpatriotisk. Älta omtalas som "vår näraste och käraste förort", Stockholm som "vår största förort", Men samtidigt är ju Tyresö en typisk invandrarkommun med invånare födda i alla svenska landskap, vilka därför har skildrats. Och uppåt 300 program har gjorts med Tyresöbor, uppvuxna i ca 80 andra länder. Under resor till Finland, Polen, Tyskland, Spanien, Grekland, Turkiet, Jordanien, Egypten, Tunisien och inte minst Indien har jag passat på att göra en massa program. Tyresöradion jobbar alltså lokalt men ibland helt globalt.

Prioriterat i programutbudet har varit de som jag ibland kallar för "demokratins grundbultar". Det är de många frivilligt arbetande aktivisterna, vilkas hundratals olika föreningar jag peppat för i en massa program. Att just de skulle få ett forum var ju också tanken när närradion på 80-talet infördes.

Grannlaga är det ibland att välja ut politiskt aktiva personer. Själv har jag inget till övers för det tilltagande politikerföraktet, egentligen en fara för den demokrati vi alla bekänner oss till. Men när jag släpper fram någon från oppositionen brukar jag också göra en halvtimme med en representant från den styrande majoriteten -- och vice versa. Men när jag inför närradioföreningens årsmöte nyligen kollade politikers medverkan på 91,4 under 2011 upptäckte jag, att jag nog hade missgynnat det näst största Tyresöpartiet, socialdemokraterna. Tre tunga moderater hördes i fjol på Tyresöradion: Moderata kommunalrådet Andreas Jonsson fick en halvtimme liksom den moderate ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden Dick Bengtsson. Dessutom hade kommunalrådet Fredrik Saweståhl under en halvtimme fått berätta om planerna för östra Tyresö. Inget tungt socialdemokratiskt namn finns bland de 200 programmen i fjol. Och inte heller de mindre partierna hördes nämnvärt men de är välkomna att kontakta mig så ställer jag gärna upp.

Om något parti skall framhållas före de andra är det nog Folkpartiet. De höll ut längst med egna sändningar. För några år sedan var Anna Steele (FP), då kommunalråd, med i närradioföreningens styrelse. Hon gjorde där ett utmärkt jobb, bland annat med att fixa vägskyltarna om 91,4. Och hon tog hit flera ledande politiker, så att jag fick intervjua bland andra Bengt Westerberg. Nu är hon upptagen riksdagskvinna, men hon hör tack och lov av sig om vår radio ibland.

Jo, socialdemokraterna har också utnyttjat radion. Härom året sände deras tidning Tyresö Nyheter några korta program, som de fick betala för till närradioföreningen. Vid varje sådant tillfälle var jag noga med att välkomna andra tidningar, till exempel moderata Vi i Tyresö, att göra liknande inslag. Väldigt positivt är att Tyresö Nyheter ännu regelbundet publicerar artiklar om radion. I flera år försåg jag också gratis den moderata tidningen med manus och foton om radion, men sedan länge har detta inte efterfrågats.

Moderaterna är tillsammans med Sverigedemokraterna det enda parti i Tyresö som i fjol inte betalade den ynka medlemsavgiften på 300 kr till närradioföreningen. Medan andra kommuner slår vakt om sin närradio har Tyresö i alla fall årligen stött verksamheten med 50 000 kr, tacknämligt, fast mindre än andra kommuner. Men 2011 betalades inte detta belopp ut. Och de låga avgifterna för direktsändningarna av kommunfullmäktige betalades inte heller 2011. Det var tydligen därför som närradioföreningen beslöt att kommunfullmäktige den 19 april inte skulle sändas.

Den nya moderata kommunledningens behandling av närradion förbryllar. Man saknar den tidigare moderata ledningen med Berit Assarsson, Mats Fält och andra. De uppskattade och stödde radion och begrep att den är viktig för närdemokratin och folkrörelserna i medieskuggans Tyresö.

En del tror att radio är ett förlegat medium. Det är en smaksak om man tycker att radio är ett komplement till Internet eller om det är tvärtom. I varje fall håller sig Tyresöradion väl framme på nätet. Sedan flera år kan man lyssna på den om man knappar in www.tyresöradion.se och där till och med lyssna på senaste årets hundratals program. Där finns också fliken "Sagt om 91,4", där ett tusental lyssnare redan lämnat sina (oftast positiva) omdömen om vår radio. En andra hemsida som också uppdateras varje vecka är www.slingan.info.se och där kan man se bilder på dem som intervjuas på radion. Och på www.tuffsandin.blogspot.com finns det ca 1000 texter från Radio Tuff.

Så måtte Tyresöradion leva vidare hoppas

Åke Sandin i Radio Tuff nr 1313 (22/4-6/5 2012)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar