onsdag, mars 14

Tre texter om kärnvapen

NU ÅTERUPPLIVAS KÄRVAPENMOTSTÅNDET
De minnesgoda kommer nog ihåg 80-talet. Då ordnade Svenska Freds på Hiroshimadagen den 6 augusti heldags-manifestationer på Sergels torg, som kryllade av folk. Samtidigt deltog många tusen människor i protestdemonstrationer mot dessa förintelsevapen.

På den tiden hade fem stater kärnvapen, märkligt nog de fem hyllade segermakterna i andra världskriget. Sedan dess har fyra andra tillkommit: Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea, låt vara att det är lite tveksamt om det sistnämnda landet. Ändå har det i många år varit märkligt tyst om det här domedagshotet. Har vi liksom Dr Strangelove i filmen med samma namn slutat att ängslas och rentav lärt oss att älska atombomberna?

SVENSKA FREDS' KÄRNVAPENGRUPP
Nu finns det tecken som tyder på att kärnvapenmotståndet håller på att återupplivas. Härom året tog Börje Andersson i Svenska Freds Ulricehamn initiativet till att bilda en kärnvapengrupp. Den har bestått bland annat av fredsaktivister från Nässjö, Örebro, Tyresö och Ulricehamn. Den 10 mars anordnade den ett seminarium i Tyresö med den optimistiska men nödvändiga rubriken "För en kärnvapenfri värld". Där deltog som inledare Leonore Wide och Meit Krakau från Svenska läkare mot kärnvapen. Dessutom talade norskan Anne Marte Skaland från ICAN. Det är ett vitsigt namn på International Campaign to Abolish Nuclear weapons, men det betyder ju också "jag kan", dvs att jag tillsammans med andra aktiva kan hjälpas åt att avskaffa dessa vapen.

LÄKARE MOT KÄRNVAPEN
Bara i Sverige har denna organisation glädjande nog ca 3000 medlemmar. På seminariet förklarade de båda läkarna att även deras yrkesgrupp skulle stå hjälplös vid ett kärnvapenkrig. Därför kräver läkaretiken att man förebygger en sådan katastrof, menade de. Leonore Wide är ordförande i det svenska Nätverket mot kärnvapen, där också Svenska Freds kärnvapengrupp ingår. Hennes kollega Meit Krakau framhöll att bara en åttondel av de årliga kostnader för kärnvapen (ca 700 miljarder kr) skulle kunna rädda de 350 000 kvinnor som dör varje år vid graviditet eller förlossningar. Nobels fredspris tilldelades 1985 den internationella organisationen läkare mot kärnvapen.

"BORGMÄSTARE FÖR FRED"
Meit Krakau berättade också om att Hiroshimas borgmästare vädjat till sina kollegor världen runt att de skulle bilda ett nätverk mot kärnvapen. Tusentals borgmästare har hörsammat kallelsen. Men i Sverige med nästan 300 kommuner var det bara 22 ordföranden i kommunfullmäktige som anslutit sig till uppropet. Å andra sidan hade våra tre största kommuner, Stockholm, Göteborg och Malmö deltagit. Kanske är det en uppgift för Svenska Freds' lokalföreningar att förmå sina ledande kommunpolitiker att ansluta sig.

"SVENSKA BANKER INVESTERAR I KÄRNVAPEN"!
På seminariet berättade norskan Anne Marte Skaland från ICAN att skandinaviska banker köper aktier i de vinstgivande företag som tillverkar atombomber. De fyra svenska storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank är inblandade, trots sina försäkringar att de styrs av etiska värderingar. De tar avstånd från klustervapen och landminor, vilka har förbjudits genom internationella konventioner. Men i fråga om kärnvapen finns ingen sådan bindande konvention. Ändå har Internationella domstolen i Haag 1996 förklarat att användning eller hot om kärnvapen strider mot folkrätten. Det är alltså bra om vi kan utöva påtryckningar också mot våra mäktiga banker.
--------------------------------------------------

EVA MOBERGS IRONI
I ett sommarpratarprogram i Sveriges Radio sa den i fjol bortgångna författaren och fredsaktivisten Eva Moberg många kloka saker, inte minst om hur vi skulle få en intelligentare planet. Om hur homo sapiens, alltså vi människor, inte särskilt intelligent tänker sammanfattade hon så här:

"Den som har kärnvapen är en stormakt, men kärnvapen får inte komma i händerna på en galning, för bara en galning kan vilja starta ett kärnvapenkrig. Man har dom bara för att andra har dom och att omvärlden ska tro att man är tillräckligt galen för att använda dom. Om omvärlden tror att man är tillräckligt galen för att använda kärnvapen, då hör man till dom största. Omvärlden får inte börja tro att man är klok, för då blir det väldigt farligt"
-------------------------------------------------

LENA TOGS AV POLIS
På seminariet "För en kärnvapenfri värld" den 10 mars i Tyresö berättade en av huvudorganisatörerna, Tuff-aktivisten Lena Sandin Kroos, att hon en gång bötfälldes. Det var under den tid på 80-talet hon som Skandinaviens främsta tennisspelerska fladdrade runt världen på olika turneringar men ändå tog sig tid att vara aktiv i fredsrörelsen. Lena berättade:

"Inför Svenska Freds' Hiroshimadag på Sergels torg klistrade jag på Södermalm upp affischer. Plötsligt kände jag att någon knackade mig på ryggen: Det var en polis som tog ifrån mig klisterhinken och penseln och sedan dömdes jag till 300 kr i böter."

Ännu sämre gick det för Lenas pappa, Åke Sandin, delvis på grund av hans kärnvapenmotstånd. Efter att som 22-åring fört befäl över 40 man under en vintrig militärmanöver i Norrland inkallades han på nytt några år senare. Då krävde en majoritet i det svenska etablissemanget blågula atombomber. Åke vapenvägrade och dömdes till en månads fängelse.

5 kommentarer:

  1. Anonym3:07 em

    Varför begriper inte människor?

    Ta del av Noam Chomsky - "10 strategies of manipulation" by the media.
    http://factsfortruth.blogspot.se/2011/05/noam-chomsky-10-strategies-of.html

    1. The strategy of distraction
    2. Create problems and offer solutions.
    3. The strategy of gradualism.
    4. The strategy of deferring.
    5. Address the public as you would a little child.
    6. Appeal to the Emotional aspects rather than critical thought.
    7. Keep the public in ignorance and mediocrity.
    8. Encourage the public to be complacent with mediocrity.
    9. Reinforce self-blame.
    10. Understand individuals better than they understand themselves.

    SvaraRadera
  2. Det är inte ofta jag publicerar anonyma kommentarer. Jag har som "skräppost" tagit bort uppåt tusen sådana från min blogg. De är inte bara fegt anonyma utan de kommenterar ju inte vad jag skriver, lämnar bara en massa amerikanska länkar om sina ensidiga hjärtefrågor. De gör "sociala medier" ganska asociala. Att jag ändå publicerar det här inlägget, fast det inte är någon "kommentar", beror på att jag är svag för Noam Chomsky. Det är han som bland annat påpekat att vi indelar krigens stackars offer i "värdiga" och "ovärdiga". Visst är Anne Frank ett mycket värdigt krigsoffer, men var de ca 70 000 tyska barn som av de "godas" spräng-, brand- och fosforbomber sprängdes eller kremerades levande så ovärdiga, att de tillsammans inte fått en bråkdel av den uppmärksamhet som Anne fått?

    SvaraRadera
  3. Anonym10:15 em

    Bra att vi kan ha ett tankeutbyte - Åke och Anonym - jag tror vi bägge jobbar för samma sak.

    Hur ser då min syn på saken ut?

    Varför förespråkar nästan ingen i Sverige beslutande folkomröstningar. Jag tror inte att svenska folket sagt ja till sossarnas och moddarnas Saudi vapen affär om de fått rösta.

    Demokrati betyder folkstyre. Representativ Parlementarism är ett elitstyre.

    Varför inte jobba för beslutande folkomröstningar? eller hur ska vi annars få någon slags världsfred. Eliter i FN kommer att fortsätta lura befolkningarna. Säga att ont gör gott. Krig är fred.

    Kanske vi kan få igång en diskussion. Det behövs fler inlägg på Åkes blogg - anonyma eller inte!

    SvaraRadera
  4. Anonym10:30 em

    Jätteroligt att vi kan på något sätt tala med varandra. Som jag ser det handlar det om att få andra att börja ställa frågor. Både du och jag har svar - varför? Jo, vi har undrat - ställt frågor... Vi behöver få fler att ställa frågor. Inte bara svälja andras svar.

    Så hur har historien utspelat sig? Det handlar om att gå tillbaka till första världskriget. Jag tror de flesta svenskar inte har några bra svar - eventuellt så känner de till någon Princip som dödade någon Ferdinand. Tyvärr så vet de flesta inte ens så mycket fast det var knappt 100 år sedan och den äldsta människan är sju miljoner är kallas Toumai och hittades i Tchad för några år sedan. Googla på det. vad jag vill är att du Åke läser igenom det här:
    http://ia600503.us.archive.org/4/items/911-history-before-and-after/911history.pdf

    Och sen skapar en massa frågor - frågor du själv ställt dig - tror att andra också behöver ställa sig.

    Så vi - varken du eller jag har svaren - ingen annan heller - vad vi behöver göra är att få andra att ställa frågor!

    SvaraRadera
  5. Anonym10:41 em

    Roligt att ta del av vad du kommit fram till. Men handlar det inte om att få andra att fråga sig själva - själva börja undra - få andra att hitta svar - precis som du hittat svar.

    /Pedagogy - The word comes from the Greek παιδαγωγέω (paidagōgeō); in which παῖς (país, genitive παιδός, paidos) means "child" and άγω (ágō) means "lead"; so it literally means "to lead the child". The Greek παιδαγωγός (pedagogue) ; in which παιδί (ped) means "child” and άγω (ago)[5] means "lead"; would also mean "to lead the child."

    DET HANDLAR OM ATT FÅ ANDRA ATT OCKSÅ BÖRJA FRÅGA!!!

    The Socratic method (also known as method of elenchus, elenctic method, Socratic irony, or Socratic debate), named after the classical Greek philosopher Socrates, is a form of inquiry and debate between individuals with opposing viewpoints based on asking and answering questions to stimulate critical thinking and to illuminate ideas. It is a dialectical method, often involving an oppositional discussion in which the defense of one point of view is pitted against the defense of another; one participant may lead another to contradict him in some way, strengthening the inquirer's own point.

    The Socratic method is a negative method of hypothesis elimination, in that better hypotheses are found by steadily identifying and eliminating those that lead to contradictions. The Socratic method searches for general, commonly held truths that shape opinion, and scrutinizes them to determine their consistency with other beliefs. The basic form is a series of questions formulated as tests of logic and fact intended to help a person or group discover their beliefs about some topic, exploring the definitions or logoi (singular logos), seeking to characterize the general characteristics shared by various particular instances. The extent to which this method is employed to bring out definitions implicit in the interlocutors' beliefs, or to help them further their understanding, is called the method of maieutics. Aristotle attributed to Socrates the discovery of the method of definition and induction, which he regarded as the essence of the scientific method.

    SvaraRadera