onsdag, mars 21

Freds- och radiolegendar fyllde 80

(I går den 20 mars fyllde den "förbannade pacifisten" Åke Sandin 80 år. Lyckönskningar har strömmat in i massor och i DN fanns i går en lång artikel om honom. Här kommer lite korta glimtar från hans liv:)

NORRLÄNDSK REKORDSTUDENT
Den 20 mars fyllde Åke Sandin 80 år. Han växte upp vid Höga kusten. Som 18-åring tog han studenten som privatist efter bara tre års studier efter 7-årig folkskola.

Han blev fil.mag och lärare i SO och matematik under 36 år. Hans gamla elever talar ännu om honom, ofta med omdömet: "Den bästa lärare jag haft"

VAPENVÄGRANDE ELITSOLDAT
Som 13-åring var han landsstormspojke, som 22-åring förde han befäl över 40 man vid en vintrig militärmanöver i Norrland. Som 26-åring vägrade han nästa rep-övning och dömdes till en månads fängelse. Det var under den tid i slutet av 50-talet när ledande svenska opinionsbildare agiterade för blågula atombomber.

OAVBRUTET AKTIV FREDSAKTIVIST
Sedan 1959 har han varit mycket aktiv i freds- och solidaritetsrörelsen. Först i Kampanjen mot atomvapen och sedan i Svenska Freds, där han i många år var styrelseledamot, och 1977-79 föreningens ordförande. 1967 grundade han Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF), vars första ordförande han var. Det är en lokalförening som inte minst tack vare Åke ännu är intensivt aktiv med över 400 betalande medlemmar och med ett omfattande bistånd, främst till Indiens fattiga.

ENORM FRIVILLIG RADIOPRODUKTION
Åke är på frivilligbasis programledare i Radio Tuff, som hörts varenda vecka sedan 1985. I söndags sände han Radio Tuff nr 1310!! Programmet hörs också på webben www.tyresoradion.se På samma kanal har han helt oavlönad sedan 1995 gjort fyra nya halvtimmesprogram i veckan, sammanlagt 3400 radioprogram på Succékanalen 91,4. Det har varit med olika slags människor, unga och gamla, kändisar men mestadels "vanliga", folk födda i olika svenska landskap och invandrare från ca 80 olika länder.

VASS SKRIBENT
För Radio Tuff har Åke skrivit en krönika till varje sändning. Många av dem finns samlade i hans blogg www.tuffsandin.blogspot.com . För fredstidningen Pax skrev han fram till 1997 över hundra krönikor. På 70- och 80-talen publicerades hans artiklar också i DN och AB. I lokalpressen skriver han fortfarande. Två böcker av honom har utkommit: "Goda krigare --och andra militaristiska myter" (1989) och "Förbannad pacifist" (1992). Han har varit medförfattare till flera andra böcker.
---------------------------------
Uppgiftslämnare: Monica Schelin, vice ordförande i TUFF

1 kommentar:

  1. Anonym7:26 em

    Grattis på 80-årsdagen!
    Ja må han leva i hundrade år!

    Vad händer just nu?
    Sverige håller på att omvandlas av någon Big Brother till någon slags diktatur - en ny sorts diktatur - inte Hitlers Tyskland eller Lenins Sovjet - är det inte finanskapitalet måntro som tar över från industrikapitalet och oppositionen mot dessa - arbetarrörelse, jordbrukar, löntagare, anställda, gröna vågare...

    Alla ska tvingas de in under finanskapitalets diktatur - dagens Big Brother.

    Hur visar det sig?

    I går klubbades datalagringsdirektivet igenom i riksdagen. Den nya lagen väntas snabbinföras den 1 maj.

    Journalister måste lära sig att kringgå datalagringsdirektivet. Det menar Svenska journalistförbundet, starkt kritiskt till den nya lagen som sätter käppar i hjulet för flera yrkeskategorier.
    http://www.dn.se/kultur-noje/journalister-kan-tvingas-kringga-ny-datalag

    Hur ska vi agera som vill att Sverige ska vara demokratiskt?
    Varför inte starta ett nytt parti till riksdagsvalet 2014.Ett parti som kräver Beslutande Folkomröstningar!
    BFP - Beslutande FolkomröstningsPartiet

    Först när vi 10 miljoner INTE styrs av 349 riksdagsledamoter kan vi tala om demokrati.

    Vi kan alla läsa och skriva och prata och känna! Varför får vi då inte besluta?

    Dags för BFP - Beslutande FolkomröstningsPartiet.

    Tror du att vi hade röstat för denna StoreBrors lag? En Big Brother lag!

    Dags för oss att skaffa oss Beslutande Folkomröstningar
    sluta vara en självgod elits slavar.

    SvaraRadera