lördag, mars 10

ROSOR från RADIO TUFF nr 1310 (11/3 2012) till….

…till seminariet "För en kärnvapenfri värld" i Tyresö den 10 mars, då Meit Krakau och Leonore Wide från Läkare mot kärnvapen samt den norska fredsaktivisten Anne Marte Skaland föreläste engagerat och intressant. Rosor också till Svenska Freds' Börje Andersson och Lena Sandin Kroos som tillhörde arrangörerna. (Mera om seminariet senare i detta Radio Tuff.)

….till Gunnar Jonsson, som på Dagens Nyheters ledarsida (29/2) skriver under rubriken "Miljarder gripna ur luften". Det handlar om Jas Gripen, som redan kostat 130 miljarder kr och nu med den modernisering som föreslås kommer att kosta ytterligare 50 miljarder. Jonsson skriver: "Försvaret kan därför få uppgiften att vara ett bihang till försvarsindustrin i stället för att beställa vad som faktiskt behövs" Ja, dags kanske att återuppliva öknamnet Jas Dyrgripen?

….till Lars Linder som i DN-Kultur (7/3) skriver apropå den senaste vapenexportskandalen: "Våra politiker pratar fred och demokrati men säljer krig och stöder diktaturer. Ett blocköverskridande elände som någon äntligen borde stoppa, förslagsvis alla vi generade medborgare"

….till den amerikanske historikern Adam Hochschild, tidigare bland annat känd för sin bok "Kung Leopolds vålnad". Den handlade om massdödandet av afrikaner i Belgiska Kongo. Nu har han skrivit boken "Aldrig mera krig. Lojalitat och motstånd 1914-18". Den handlar alltså om första världskriget, vars resultat var nio miljoner dödade och 21 miljoner sårade soldater och också miljoner dödade civila. Segrarnas tjusiga mål med detta krig var att det för alltid skulle göra slut på alla krig och att göra världen trygg för demokratin (safe for democracy). I stället ledde det till det ännu värre andra världskriget och bildandet av diktaturer i många av Europas länder. Hochschild menar, att de hårda fredsvillkoren mot Tyskland främjade nazismens uppkomst. Man minns den finländske krigsveteranen och författaren Henrik Tikkanens slutsats: " Krig löser inga problem -- och alltså fortsätter de" Om Hochschilds nya bok, se en läsvärd recension av Stefan Jonsson i DN (28/2), på nätet: http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/adam-hochschild-aldrig-mera-krig-lojalitet-och-motstand-19141918

….till militärhistorikern Lennart Westberg, som i Föreningen för lärare i samhällskunskaps tidning skriver under rubriken "Ett nedtystat tabu". Det handlar om de två miljoner våldtäkter på tyska flickor, kvinnor och gummor som begicks av segrarna 1945-46. Av dessa dog ca 200 000 direkt till följd av övergreppen, medan många skändade begick självmord. 300 000 barn alstrades, varav 60 000 föddes (så kallade Russenkinder), och resten aborterades. Det är en väldigt otäck läsning, inte minst om de många småflickor som våldtogs. Westberg uppger att skådespelerskan Hildegard Knef i sina memoarer berättat, att hon förklädde sig till pojke för att undgå de segrande soldaterna och att hon efter den sovjetiska inmarschen i Berlin bara återsåg hälften av sin flickskoleklass. (Westbergs artikel finns på www.tuffsandin.blogspot.com )

…till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas som nu berättar om hur fint Margaretha Square har blivit vid elevhemmet för fattiga indiska flickor i Bilpudi. Det är uppkallat efter den i höstas avlidna Tuff-aktivisten Margaretha Petersen, vars vänner till hennes minne finansierat projektet. Bhikhus text finns under rubriken "India reports" på www.tuff.fred.se.

….till vår partner i Belgrad, Lina Vuskovic, som under de jugoslaviska krigen på 90-talet var bland de modiga "kvinnorna i svart" som protesterade mot kriget. Nu har hon tackat för de 10 000 kr Tuff i höstas skickade till henne. Hon berättar att de använts till medicin och andra basförnödenheter för några gamla fattiga flyktingar. En av dem fick av pengarna hjälp att laga sitt trasiga tak, vilket räddade henne från att förfrysa under den kalla vintern.

….till ett lockande Tuff-möte med rubriken "En annan syn på Afghanistan". Det är den unge Shahpoor Omidy som besökt sitt gamla hemland och berättar om intrycken, bl a, med hjälp av en kortfilm, som han gjort och visar. Alla hjärtligt välkomna till Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80 måndag den 19 mars kl 19. Som vanligt gratis och fika och gemyt ingår.

….till de solidariska och snälla människor som inför Åke Sandins 80-årsdag den 20 mars redan bidragit med ca 11 000 kr till "Åkes fond", som nu kan fortsätta att dela ut priser för "lokalt freds- och solidaritetsarbete"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar