lördag, mars 24

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1311) 25/3 -12 till ….

….till Tuffs årsmöte den 24 mars, då Sylvia Ljungdahl omvaldes till ordförande, Monica Schelin till vice ordförande och Margareta Svahn till sekreterare. Bland övriga ledamöter märks tre nya, nämligen Ulla Gribbe, Shahpoor Omidy och Fernando Quiroga.

….till Sylvia Ljungdahl som jobbat fint med att framställa Tuffs omfattande verksamhetsberättelse för 2011. Den är på 16 A4-sidor och visar att Tuff också i fjol var mycket aktivt på olika områden. Finns att beställa på tuffmail@spray.se eller av Monica Schelin, tel 08-712 2581.

….till unge begåvade Shahpoor Omidy, som den 19 mars vid ett offentligt Tuff-möte berättade och visade film om sitt besök i sitt gamla hemland Afghanistan. Det var mycket uppskattat av mötesdeltagarna.

….till Föreningen Iraksolidaritets tidning Brännpunkt Irak nr VI, som belyser tortyren, korruptionen, förstörelsen av unika historiska platser och föremål, USA:s strategi i Mellanöstern, svensk krigsindustris och andra svenska företags agerande i Irak med mera. Också de genetiska skadorna av amerikansk användning av utarmat uran beskrivs så att läsaren ryser. Historikern Mathias Cederholm skriver bland annat: "Ockupationen har lämnat efter sig ett land i ruiner och med en korrumperad diktator i ledningen, som hålls under armarna av utländska intressenter" Inte minst Iraks rika oljefyndigheter lockar förstås västliga intressenter. Han sammanfattar så här: "Frågan är om inte USA:s samlade politik mot Irak under de senaste 21 åren med bland annat troligen över 2 miljoner döda som resultat, borde räknas som folkmord"

….till Tidningarna ETC (16/3) och Fria Tidningen (17/3) som båda har artiklar om att även svenska storbanker stöder kärnvapenindustrin, vilket också framkom redan på seminariet om kärnvapen i Tyresö den 10 mars. SEB, Nordea och Svenska Handelsbanken har alla lånat ut stora belopp till företag som bland annat tillverkar kärnvapenbestyckade ubåtar och missiler. Swedbank har aktier i ett företag som bland annat tillverkar kärnvapenstridsspetsar för engelska atomubåtar.

….till Nätverket OFOG som inför en demonstration den 24 mars på Södermalm skriver: "De senaste veckorna har det uppdagats att Sveriges regering i tystnad planerat att hjälpa Saudiarabien med att bygga en vapenfabrik. Något som klingar illa med bilden av Sverige som ett neutralt och fredsförespråkande land. Dessvärre så slutar inte Sveriges stöd till krig och förtryck där: Under 2011 sålde Sverige mer vapen än någonsin tidigare, och vi är idag världens största vapenexportör per capita. Hela 60% av exporten 2011 gick till diktaturer eller till länder som på annat sätt kränker mänskliga rättigheter. Vapenexporten legitimerar förtryckarregimer som förföljer demokratiaktivister. Sverige säljer vapen till länder i krig. Vi göder konflikter och bidrar aktivt till kapprustning världen över. Samtidigt som storvinsterna går till privata vapenföretag är det vi skattebetalare som betalar för utvecklingen av nya vapen och dess marknadsföring. Och vad får vi tillbaka? En välfärd finansierad av krig och förtryck."

….till Lars Forssells variant på Erich Kästners dikt "Kennst Du das Land wo die Kanonen blühn?" Forssells två första strofer:

Känner du landet där kanonen blommar
och sprider frömjöl över hela världen?
Befruktar krig så de slår ut i sårskorpor,
blödande kalkar över hela världen,
vallmo som granater?
Känner Du landet? Känner Du det landet?
Känner du landet där kanonen blommar

Det heter Sverige annars, ligger vid en insjö.
och speglar sig i avklätt skick i vattenytan
eller en kameralins. Det skryter gärna
med sin figur, den yppiga
och med sin välfärd
som grundar sig på odlade kanoner
som ympas i Bofors, från vilket sommarvinden
sprider sin ofärd över hela världen...

….till Jan Falk, som i Dagens Nyheter (20/3) hade nästan en hel sida om Åke Sandin med anledning av dennes 80-årsdag. Den handlade bland annat om Svenska Freds och Tuffs verksamhet och bistånd, bland annat till Indien. Rubriken var "Fredsaktivist med eget pris". Det syftar på" Åkes pris, som vartannat år sedan 1992 delats ut till föreningar eller enskilda för "berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete".

.….till en väldig massa generösa och solidariska människor, som till "Åkes pris" skickat in över 40 000 kr. Glädjande mycket!

….till två av de många som grattade Åke skrev verser. Att Bosse Almén i Västerhaninge är en gudabenådad berättare visste vi förut men att han också kunde rimma så bra var något nytt. Så här skrev han:

Så fyller då Åke åttio i dag
Han som glatt oss alla så mycke
Därför denna bukett av verbalare slag
Om än, ett lätt haltande stycke

Din knipsluga blick och raspiga röst
Ett signum jag bär i mitt minne
Därtill ett hjärta av guld i ditt bröst
Och ett ärligt och öppet sinne

Män åldras som cognac, är det ju sagt
Man blir bara bättre med åren
Även om tiden de bakom sig lagt
Har fått det att glesna bland håren

En tanke på alla de år som gått
Och en förväntan på alla som väntar
En önskan om lycka i stort som i smått
Ett mycket stort GRATTIS jag präntar

Och Tyresös rutinerade versmakare nummer ett, Sven Lionell, bidrog också:

Vem håller ständigt i mikrofonen
värnande folkrörelsetraditionen
speglar det lokala i Tyresös gränder
och det globala i fjärran länder
gräver gropar för mangoträd
sår tankar om rättvis fred

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar