Nu hotas Iran med vapenskrammel inte minst från republikanska amerikanska presidentkandidater och israeliska hökar. Men låt oss kolla om landets moderna historia tyder på aggressivitet?
Under andra världskriget anfölls och ockuperades Iran, som då kallades Persien, av England och Sovjetunionen. 1953, när landet fått Mohammed Mossadeq som folkvald premiärminister med ambitionen att förstatliga oljan, avsattes han i en kupp med hjälp av framför allt USA och England. 1980 angreps Iran av Saddam Husseins Irak, som då stöddes av västmakterna, främst USA. Det blev 1900-talets längsta krig (åtta år) med mycket dödande på båda sidor.
Under de senaste åren har Iran haft ockupationssoldater på andra sidan av både sin västra och östra gräns, det vill säga i grannländerna Irak och Afghanistan. Men det har ju inte varit iranska inkräktare utan västliga. Av grannländerna är väl bara Syrien någorlunda vänligt sinnad, men det stödet vacklar väl nu under inrikes oroligheter. Oljerika och välrustade Saudiarabien är bland annat på grund av religiösa olikheter snarast en motståndare. Och det är inte Iran utan just Saudiarabien som med militära insatser hjälpt regeringen i Bahrain att slå ner demokratiska protester. Och i Bahrain är det inte Iran utan USA som har skaffat sig en flottbas.
Visst, president Ahmadinejad är ingen ljusgestalt i fråga om mänskliga rättigheter. Han är minst sagt negativ mot Israel på grund av deras behandling av palestinierna. I många år har det sagts att Iran "snart har egna kärnvapen" och dessa misstankar har nu accelererat åtminstone bland mera militanta västliga bedömare. I förra Radio Tuff hörde vi Pierre Schori berätta att arabstaterna tyckte att larmen om framtida iranska kärnvapen var hyckleri, så länge man inte också varnade för Israels redan befintliga kärnvapen.
Schori tyckte att det skulle vara väldigt bra om Sverige drev frågan om en kärnvapenfri zon i mellanöstern. Detta förslag har legat på FN:s bord ända sedan 1974 och har fått ett enormt stöd i generalförsamlingen men aldrig gått till nästa steg, säkerhetsrådet, därför att USA har lagt in sitt veto.
-----------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff nr 1310
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar