söndag, december 4

Solidariska och vettiga julklappar från Tuff.

Redan på 60-talet var jag med om att arrangera alternativa jular med parollen "Ulandsstöd i stället för julöverflöd!" Missförstå mig nu inte, jag unnar verkligen att medmänniskor har det bra under julen, träffar vänner och släktingar och äter god mat. Tycker det också är bra att barnen får julklappar, så att de stortrivs. Julklappar till vuxna är en konstig sed. Men hellre en blomma medan man lever än aldrig så vackra blomuppsättningar på kistan, när man emigrerat vertikalt.

Jo, jag vet: För en del människor blir ensamheten ännu värre under julen och självmorden lär tyvärr öka efteråt. Så vi kanske bör utsträcka vår medmänsklighet till andra än våra närmaste.

100 000 MANGOTRÄD I FATTIGA INDISKA BYAR
I många år har Tuff sålt den "perfekta presenten". Det är mangogram som finns i tre varianter: 1) För att gratulera...." 2) I stället för blommor", 3) Till minne av.... Tack vare mangogrammen finns nu 100 000 mangoträd i indiska Dharampurs fattiga byar och flera planteras. Nu finns för den här årstiden ett speciellt mangogram med färggranna teckningar av indiska barn och med önskan om en god jul och ett gott nytt år. För 100 kr blir det 20 mangoträd, för 500 kr 100 träd.

Texten på dessa mangogram lyder: "I Dharampur, ett av de fattigaste områdena i indiska Gujarat, kommer små plantor att raskt växa upp till vackra träd. Träd som ger mangofrukter rika på A-vitamin, som skyddar mot nattblindhet. Träd som hjälper till att skänka skugga, glädje och välstånd åt folket"

Mangogram kan beställas av mig på telefon 712 4463 eller på e-post ake.sandin@tyresoradion.se .

TYSK - MEN INTE NAZIST
Robert Stieger var en av mina käraste vänner och en väldigt värdefull Tuff-aktivist. Hans krigserfarenheter hade gjort honom till pacifist. Strax före sin död 2004 kom hans bok "Drei gestohlene Jahre" (Tre stulna år) ut på tyska. Nu har den översatts till svenska av Marianne Stieger, välkänd i Radio Tuff. Den har titeln "Tysk--men inte nazist".

Boken skildrar hur Robert som 17-åring i en socialistisk familj tvingades ut till det förbannade andra världskriget. Han berättar också om sin krigsfångenskap hos amerikanerna i Italien, något som verkligen inte var något semesterparadis. Boken är ett fynd för alla som vill förstå något om krigets bedrövligheter och hur man trots allt kan komma tillbaka till ett civilt liv

Den finns att köpa för extrapriset 150 kr från Tuff genom att man till exempel kontaktar mig, på e-post ake.sandin@tyresoradion.se .

BELGRADS FATTIGA FLYKTINGGUMMOR
Minns du Ganna, 91-åriga ukrainskan som hotades av utvisning i höstas. Vilken folkstorm det blev! Men samtidigt lanserade jag en liten tiggarkampanj för fattiga gamla flyktingkvinnor i Belgrad och den inbringade fatiskt 3500 kr. Heders! Alltså kunde jag i går till Tuffs partner i Belgrad skicka 5000 kr utöver de 5000 från Tuff som skickades i oktober. För dessa gamla damer blir alltså julen lite ljusare.

BARNBIBLIOTEKEN I OROLIGA BAGDAD BEHÖVER HJÄLP
Nyligen intervjuade jag Anita Lilburn och Widad Zaki, två mycket hörvärda kvinnor som hörs på 91.4 MHz och www.tyresoradion.se från den 11 december. De är båda aktiva i Svensk-Irakiska SolidaritetsKommittén. Bland annat berättade de om de två barnbibliotek som de finansierar i Iraks huvudstad Bagdad. Dessa bibliotek har blivit ett kärt tillhåll för många Bagdadbarn med läsning av Pippi Långstrump med mera.

Faktum är att Tuff 2009 stödde verksamheten med 20 000 kr, delvis insamlade bland solidariska människor. Nu behövs det pengar igen, så att denna berömvärda insats för krigsdrabbade irakiska barn kan fortsätta. Som den oförbätterliga tiggare jag är satsar jag gärna 200 kr ur min pension på 10 000 kr som en botteninsats för dessa barnbibliotek. Andra som vill göra likadant kan sätta in bidrag på Tuffs insamlingskonto pg 793636-2. Märk talongen med "Bagdad"!

VARTENDA ÖRE FRÅN TUFF GÅR TILL ÄNDAMÅLET!
Lägg märke till att Tuff i motsats till andra biståndsorganisationer inte har någon avlönad, så att varenda insamlat öre går oavkortat till ändamålet.
----------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och Freds-Förenings Radio Tuff nr 1303

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar