lördag, december 3

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1303) 4/12 2011 till....

....till Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF), som lyckades med sin strävan att i år uppnå många nya medlemmar. Det innebär att föreningen för första gången på många år har över 400 betalande medlemmar. För en förening utan offentliga bidrag och ingen avlönad är medlemmarna av yttersta vikt och en inspiration för styrelsen och andra ktiva i föreningen.

…...till Finningeskolan i Strängnäs, som ägnat en vecka åt Indien. Den kulminerade den 3 december i ett Öppet hus, varvid inkomsterna går
till uffs många projekt i Indien. Skolan följer därmed en berömvärd tradition allt ifrån 1980-talet. Senare i detta Radio Tuff hörs läraren Kari Sundell berätta om skolans Indienvecka.

....till Tuffs samarbete med Belgrad, där Lina Vuskovic hjälper gamla krigsdrabbade flyktingkvinnor. Efter en liten insamling har nu Tuff kunnat skicka ytterligare 5000 kr. Användningen får vi reda på om några veckor men vi kan gissa på att gamla fattiga kvinnors jul nu får en guldkant.

....till Svensk-Irakiska SolidaritetsKommittén, vars företrädare Anita Lilburn och Widad Zaki hörs på Succékanalen 91,4 Tyresöradion en halvtimme från den 11 december. De driver berömvärt två barnbibliotek i det så oroliga Bagdad. 2009 satsade Tuff 20 000 kr på dessa bibliotek. Nu har de ont om pengar igen, så det är kanske dags med en ny insamling och en ny insats.

....till fredstidningen Pax, som över hela sin förstasida har en bild från Västbanken med den ökända muren och inne i tidningen en läsvärd och viktig artikel om att icke-våld faktiskt gav resultat också i detta turbulenta område. Pax ingår i medlemsavgiften till Tuff.

....till norska politiker, som nu kritiserar Sverige för att ha röstat på USA:s urvattnade förslag om att förbjuda bara de klustervapen som tillverkades före 1980 -- vad det nu är för slags förbud? Dessa vapen är ju särskilt djävulska, då de sprider massor av små explosiva tingestar, som efter krigets upphörande fortsätter att döda.

....till uppgifterna som först efter kriget i Libyen kommit om att också den segrande rebellarmén begick övergrepp, summariska avrättningar och andra krigsförbrytelser. Alltför länge lämnade våra medier en märkligt ensidig bild av konflikten och accepterade till och med hycklandet om att Natoflygets insats var att "skydda civila"

....till SvT-chefen Eva Hamilton, som ingalunda gör någon pudel när en talesperson från Haagdomstolen nu kritiserar visningen i augusti av den norska dokumentären "Staden som offrades". Hamilton finner brevet anmärkningsvärt, eftersom det inte är domstolars roll att påverka journalistiken. Hon påpekar att domstolen inte visar på några faktafel i brevet och säger: "Den norska dokumentären Staden som offrades som vi sände tidigare i höstas bidrar ytterligare till att problematisera det folkmord som ägde rum i Srebrenica. Att det handlar om ett folkmord nämns uttryckligen i filmen." Hon får stöd av David Peterson, en av USA:s främsta Balkanexperter, som skriver: "Ingen som beundrar och i praktiken hyllar mediernas frihet och personligt samvete kan tolka domstolens begäran som något annat än att hota SvT och varna andra medier att följa SvT:s exempel i framtiden". Radio Tuff ansåg att ”Staden som offrades, den okända historien om massakern i Srebrenica, var sevärd och annorlunda för den sätter in Srebrenica i sammanhang med det otäcka inbördeskriget i forna Jugoslavien. Men den väcker harm hos dem, som indelar krigförande i onda och goda."

....till bloggen www.tuffsandin.blogspot.com som nu har över 1000 fredstexter, de flesta från Radio Tuff. Det är en händelse som ser ut som en tanke att texterna nr 1001 och 1002 handlar om Margaretha Petersen med anledning av hennes bortgång den 24 november

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar