lördag, december 17

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1304) 18/12 -11 till....

....till Finningeskolan i Strängnäs, som vid sin Indienvecka jobbade in 47 000 kr till Tuff-projekten i Indien. Nytt fint rekord! Det innebär att Tuff till sina indiska partners nu kan skicka minst 260 000 kr.

....till de tuff-aktivister som söndag den 4 december fanns vid bokbord i Tyresö centrum och bland annat sålde solidariska julklappar, till exempel mangogram, så att det i fattiga indiska byar blir ännu flera mangoträd än de 100 000 som redan har planterats.

....till läsvärda böcker, bland annat boken "Tysk, men inte nazist", skriven av vår bortgångne Tuff-kamrat Robert Stieger om hans upplevelser i krig och fångenskap. Den finns att köpa för extrapris från Tuff. Bollmoraförfattaren Josefin Roos hörs på Tyresöradion 91,4 (www.tyresoradion.se) fram till nyår berätta om sin nyutkomna bok "Kura skymning", som finns att köpa i Tyresö bokhandel i centrum.Sedan har Lennart Westbergs och Lars Gyllenhaals bok "Svenskar i krig 1914-1945" kommit ut som pocket. Den dementerar det ofta hörda påståendet att det var så många svenskar som slogs på tysk sida under andra världskriget och slår hål på myten om att "det bara var en handfull som stred på allierades sida". Det var tvärtom: Endast 200 svenskar tjänstgjorde i Waffen-SS och Wehrmacht, medan det var över 1000 svenskar som ställde upp som soldater för de allierade och 8000 som sjömän i de allierades krigskonvojer. Så har Ylva Herholz kommit ut med boken "Tysklands bleka barn. Krigsungar kommer till Sverige". Den är välkommen, eftersom tyskars elände under och efter kriget inte brukar uppmärksammas.

....till Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF), som genom sin medlemsökning 2011 nu är över 400 betalande medlemmar. Det har inneburit att Tuff i år har kunnat skicka nära 37 000 kr till Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, vars tidning Pax ingår i medlemsavgiften.

....till Sveriges Television, som den 6 och 7 december visade Charles Fergusons Oscarsbelönade dokumentär "Inside Job". Den avslöjar för oss vanliga människor på ett kusligt sätt hur jakten på miljardvinster för finansmän och bankirer ledde till att banken Lehman Brothers och försäkringsbolaget AIG gick omkull 2008, vilket ju orsakade det årets omfattande ekonomiska kris. Några få som var insatta i finansmarknadens möjligheter tjänade enorma belopp, medan vi vanliga skattebetalare i slutändan fick betala kalaset. I höst har vi ju dessutom hört mycket om att "riskkapitalister" tjänat storkovan inom svenska äldrevården och låtit vinsterna hamna i skatteparadis.

....till programmet "Världens händelser" som SvT sände den 7 december. Det handlade om "Operation Iraks frihet", som västmakterna kallade sitt anfall på Irak 2003. Hans Blix, som var chef för FN:s vapeninspektörer i Irak, ignorerades av USA när han påstod att Saddam Hussein inte förfogade över massförintelsevapen. Dessa vapen spelade en avgörande roll för att motivera aggressionen. I propagandan deltog Per Ahlmark, som i tidningen Washington Post gick till hårt angrepp på sin partikamrat, förre folkpartistiske utrikesministern Hans Blix. Denne beskrivs av Ahlmark som "en lättlurad inkompetent tönt""med en "meritlista bestående av totalt misslyckande".Och i en skämtteckning som illustrerar artikeln syns Blix ha lämnat ryggraden hemma. Ändå var det ju Blix som hade ryggrad att gå emot den amerikanska propagandan och som i slutändan fick rätt. Saddam hade inga massförstörelsevapen.

....till de solidariska människor som skänker pengar för att de två Sverige-finansierade barnbiblioteken i Bagdad ska överleva,så viktiga för barn i en stad som sedan anfallet 2003 inte varit värst fredlig. Pengar kan sättas in på Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36-2. Märk talongen med Bagdad. Observera att Tuff inte har någon avlönad så varje krona skickas oavkortat till ändamålet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar