lördag, december 3

Minnesord: Margaretha Petersen (1937-2011)

Den 24 november 2011 förlorade Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) en av sina bästa krafter. Margaretha Petersen gick ur tiden.

Hennes sista tid var inte lätt. Bensår med svåra smärtor gjorde att hon tvangs att amputera sina båda ben. Men det hjälpte inte. Smärtorna var fortfarande oerhört starka och läkarna på Huddinge sjukhus kunde inte rädda henne.

Margaretha var Tuffs ordförande 1990 och vice ordförande i över två decennier. Ingen har som hon och hennes Gunnar engagerat sig för Tuffs många projekt i Indien. Hon besökte ofta och länge dessa skolor, brunnar, dammar och andra fina projekt som Tuff finansierat. Flera av hennes indiska vänner har redan reagerat med sorg och saknad.

Det petersenska hemmet på Lummergången i Tyresö fick med rätta hedersnamnet Tyresös indiska ambassad. Otaliga indiska partners har bott där och åtnjutit Margarethas och Gunnars stora gästfrihet.

Redan 1997, när Tuff fyllde 30 år, belönades Margaretha och Gunnar med "Åkes pris" för "berömvärt lokalt solidaritets- och fredsarbete". Och 2007 fyllde Margaretha 70 och Gunnar 75. Deras många vänner samlade då in pengar, som resulterade i "Petersen's Reading Room" vid en av de många skolor i Indien som Tuff finansierat.

Nu när Margaretha inte längre finns bland oss, har Tuff drabbats av en stor förlust. För oss efterlevande återstår nu att hedra hennes minne med att frivilligt och hårt arbeta vidare för den förening TUFF, som Margaretha i så många år gav en stor del av sin fritid.

Åke Sandin
-------------------------------------------------------
"Bort går de, stumma skrida de, en efter en till skuggornas värld" (Ur Heidenstams "Gustaf Frödings jordafärd")

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar