fredag, juli 15

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1294) 17/7-7/8 till....

....till ”Kvinnor för fred”, som i ett uttalande under rubriken ”Bomber kan inte skapa fred i Libyen” tar avstånd från både Gadaffis och rebellernas våld. De menar att krisen måste lösas med fredliga medel och påpekar att Tyskland i motsats till Sverige har vägrat att deltaga militärt. I deras senaste nummer av sin tidning finns också minnesord om författaren och fredsaktivisten Eva Moberg, som dog den 22 maj.

....till människorättsorganisationen Human Rights Watch, som nu (13/7) skriver att Libyens rebeller gör sig skyldiga till ”plundring, mordbrand och övergrepp mot civila”.


....till författaren Carsten Palmaer, som på Aftonbladets kultursida (14/7) ironiserar över den märkliga uppfattningen att bomber ”skyddar civila”. Han skriver: ”Oansvariga kritiker brukar påstå att bomber också träffar civila, men eftersom Natos militära mål också innefattar tv-stationer, ambassader, industrier, sjukhus och skolor är det tveksamt om det överhuvudtaget kan existera några civila på fiendesidan. Eftersom Natos bombningar uttryckligen är till för att skydda civilbefolkningen verkar det direkt ologiskt att de döda i Tripoli skulle kunna vara annat än militär personal. Att några av de bombdödade bevisligen är mindre än tolv år gamla är bara ytterligare ett bevis på Gadaffi-regimens brutala cynism”

....till författaren Henning Mankell, som i Dagens Nyheter (4/7) polemiserar mot den ensidiga bild av Gaza som den israeliska Stockholms-ambassadören Benny Dagan gav i samma tidning (28/6). Mankell menar att Dagans förnekande av att det råder humanitär kris i Gaza ”är inget annat än en skam.”

....till Göran Rosenberg, som i en kolumn i DN (12/7) uttrycker pessimism om opinionen i Israel. Han skriver: ”Ju mer omvärlden reagerar och protesterar – mot ockupationen och bosättningarna och blockaden och utvecklingen mot en apartheidstat – desto starkare tycks den inhemska uppslutningen bli bakom en politik vars utgångspunkt är att Israel för alltid kommer att vara hotat och hatat av omvärlden, att Israel är offret i konflikten, inte förövaren, och att Israel därför har rätt att göra i princip vad som helst för att skydda sig. Därav de oproportionerliga och närmast hysteriska israeliska reaktionerna och åtgärderna mot Gazaflottiljen”.

Rosenberg undrar om inte det hade varit bra ”att medvetet anspela på den historiska händelse som fortfarande sitter djupt ingraverad i staten Israels kollektiva minne, den brittiska blockaden av överlastade båtar på väg mot Palestina med judiska överlevande från Hitlers Europa; ett huvudsakligen heroiskt minne av sänkta båtar och bordade båtar och internerade flyktingar och flyktingar återsända till läger i Tyskland.”

....till Ryssland, som enligt en källa i försvarsdepartementet nu minskar sina väpnade styrkor med 150 000 man de närmaste två åren. Enligt Stefan Lindgren i Ryska Posten kommer nedskärningarna när den ryska krigsmakten redan har dragits ned med 40 procent.

....till Svenska Freds, som nu lagom till Hiroshimadagen den 6 augusti har en aktiv kärnvapengrupp. Den består av flera erfarna fredsaktivister, bl a Börje Andersson i Ulricehamn, Farshid Ardabili-Farshi i Nässjö och Tuffs Lena Sandin Kroos. De har bland annat fixat en broschyr som alla kan använda, som i likhet med Tuff den 6 augusti vill påminna om Hiroshimadagen.

....till bloggen www.tuffsandin.blogspot.com där det finns uppåt 1000 texter från Radio Tuff, de senaste om bl a Hiroshima, Ship to Gaza och Libyen.

....till de glädjande många som i sommar utnyttjar ”den perfekta presenten”, dvs Tuffs mangogram, som finns i tre varianter: 1) För att gratulera, 2) I stället för blommor, 3) Till minne av.... Bara under fyra sommarveckor i år har till Tuffs insamlingskonto 79 36 36 – 2 för mangogram kommit in 4000 kr. Det innebär minst 800 nya mangoträd i indiska Dharampurs många fattiga byar. Mangogram kan beställas av Monica Schelin, tel 712 2581 eller på tuffmail@spray.se

....till de allt flera som blir Tuff-medlemmar genom att sätta in 200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar