söndag, juli 3

Konstig kritik av Ship to Gaza

I Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) har vi i fyra decennier finansierat massor av utmärkta projekt för de fattigaste av de fattiga i Indien. Vi har dessutom då och då givit bistånd till andra länder, såsom Bolivia, Ecuador, Guatemala, Eritrea, Mauritius och forna Jugoslavien. Eftersom ingen i Tuff eller Radio Tuff får ett öre i betalning har vi kunnat skicka varje insamlad krona oavkortat till ändamålet.

Några som tror sig veta mest kommer ändå med konstiga frågor: Bror Duktig, till exempel, undrade varför vi inte hjälpte Bangla Desh i stället. Syster Trendlisa frågade varför vi aldrig har finansierat projekt i Israel, det land som i förhållande till sin folkmängd får det största biståndet av alla länder. Morbror Besserwisser tyckte att vi borde hjälpa kvinnorna i Kongo. Och Faster Svenskdotter menade att vi glömmer bort alla svenskar som har det svårt. Andra exempel att förtiga.

Visst, det finns många länder, där våra medmänniskor har det svårt. Men Tuff är en lokal förening, som inte kan ägna sig åt bistånd till alla världens missgynnade. De 15-20 miljoner kr vi har kunnat skicka till alldeles utmärkta projekt kan i ett globalt perspektiv liknas vid droppar. Men havet består av droppar. Och många kritiker vill inte själva göra ett skvatt för andra, så de måste hitta på invändningar mot oss i Tuff, som sedan 44 år jobbar vidare mot våld och för internationell solidaritet.

I diskussionen om Ship to Gaza är Bror Duktig och Syster Trendlisa i farten igen. Ledamoten av riksdagens utrikesutskott Fredrik Malm (fp) har i radions Studio Ett och i Aktuellt på TV förebrått deltagarna i Ship to Gaza att ägna sig åt Gaza i stället för åt Syrien, Bahrain och andra oroliga arabländer. Detta konstiga försök till argumentation låter trist välbekant. Ann Ighe på Aftonbladets kultursida (24/6) frågar i en rubrik ”Vad gör du för Gaza, Malm?” Hon hade dessutom kunnat fråga vad han egentligen konkret gör för Syrien och Bahrain -- mer än pratar.

I TV-debatten (27/6) med Fredrik Malm sa förre justitieministern Thomas Bodström (s) bland annat: ”Jag tycker att det är mycket märkligt om man ställer problem mot varandra. Det finns ju alltid saker som är viktigare runtom kring. Vi skulle aldrig kunna ha en diskussion i Sverige, för det finns alltid saker som bör diskuteras i andra länder. Och dom människor som nu aktiveras i Libyen och tidigare i Egypten och nu i Syrien, dom tror jag knappast är kritiska mot Ship to Gaza” Bodström menade, att olika solidaritetshandlingar inte ska ställas mot varandra och tillade: ”Det finns en fredlig aktion, det finns en olaglig blockad och då tycker jag det är mycket märkligt att man är kritisk mot den fredliga aktionen i stället för att vara kritisk mot den blockad som faktiskt FN har kritiserat, som EU och den svenska regeringen har kritiserat.”

Bodströms ord verkar sakliga och rimliga i jämförelse med Israelvännernas desperata utgjutelser och tillvitanden. Jackie Jakubowski (DN 21/6) kallar Ship to Gaza för ett ”mediejippo” och menar att deltagarna av projektet är Israelfixerade, en beteckning som blir lite ironisk av att användas just av honom. Men Jakubowski stämplar i alla fall inte deltagarna som extremister. Det gör Israels ambassadör Benny Dagan (DN 28/6), som kallar Ship to Gazas världsbild för ”extremistisk och ofattbart enögd”. Det är ändå bara en blek avbild av vad hans uppdragsgivare i Israel säger:

”Flottan är en farlig provokation som organiseras av västerländska och islamiska extremistiska element för att stödja Hamas”.


Hoppsan, men man undrar om inte Israels propaganda skjuter sig själv i foten när de därmed som ”extremistiska element” betecknar professorerna Johan Galtung, Ulf Bjereld, Jan Hjärpe och Sven-Eric Liedman, biskoparna Demund Toto, Eva Brunne och Martin Lind, förre ärkebiskopen KG Hammar, skribenterna Göran Greider, Arne Ruth och Helle Klein, politikerna Thomas Bodström och Gustaf Fridolin, folkrörelseledarna Svenska Freds’ Anna Ek och Diakonias Bo G Forsberg med flera kända och aktade personer.

Likadant var det i fjol, efter det att israeliska militärer på internationellt vatten i ”självförsvar” hade angripit Ship to Gaza och dödat nio deltagare. Bror Duktigast den gången var Moderata Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman. Han stämplade oss, som då stödde Ship to Gaza, som "nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare".
-------------------------
ÅKE SANDIN i Radio Tuff 1293 på http://www.tyresoradion.se/

PS: Se också http://www.shiptogaza.se/Pressrum/Pressmeddelanden/följ-desmond-tutus-exempel-skriv-under-uppropet-för-gazas-folk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar