lördag, juni 18

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1292) 19/6—3/7 till....

....till den brittiska tidningen The Independents blogg (7/6), där Jody McIntyre skriver kritiskt om Libyeninsatsen. Han undrar hur västliga regeringar med sin historia om brott mot de mänskliga rättigheterna kan ha någon moralisk rätt att sätta sig till doms över den libyska regeringen. Han menar: ”Det här har inget att göra med att skydda civila, allt handlar om att återskapa en nu minskande militär och ekonomisk dominans i regionen. När man betraktar listan över de få länder som saknar amerikanska militärbaser på sin mark blir det mycket klarare varför våra så kallade fiender är vad vi har fått lära oss att de är”
....till boken ”The Srebrenica Massacre – Evidence, Context, Politics” (Massakern i Srebrenica – Bevis, Sammanhang, Politik), redigerad av professor Edward S. Herman och med förord av Phillip Corwin. Den går i den tidigare bland historiker så respekterade revisionistiska traditionen. Corwin råkade vara FN-chef i Bosnien 1995 och om boken skriver han bland annat: ”Den presenterar en alternativ och väl dokumenterad bedömning av tragedin i Srebrenic och av lidandet för alla de berörda folken i före detta Jugoslavien. Det är ett ovärderligt dokument. Naturligtvis kommer det att finnas de som inte håller med om författarnas perspektiv. Men om vi ska öppna en diskussion som har varit stängd för alla utom de troende, om vi ska förhindra att liknande tragedier inträffar igen, då måste vi ta på allvar de redogörelser som lagts fram av de klarsynta och inträngande bidragsgivarna till denna bok.” Corwin, som alltså var i Bosnien vid tidpunkten för Srebrenica, ger bakgrunden till händelserna och därmed en mindre antiserbisk skildring än traska-patrullo-patraskets ensidiga skuldbeläggning. Ja, han anser rentav att det inte tillnärmelsevis var så många som 8000 som mördades i Srebrenica.

....till den tyska TV-kanalen ZDF, som (15/6) hade en intervju med historikern Heribert Schwan, som skrivit en biografi över Hannelore Kohl (1933-2001), gift med förre förbundskanslern Helmut Kohl. Schwan berättar om hur Hannelore som tolvårig tös flera gånger blev brutalt våldtagen av de hyllade segrarmakternas soldater, ett öde hon hade gemensamt med miljontals andra tyska flickor och kvinnor. Tragiskt många av dem dödades vid våldtäkterna eller blev så skändade att de valde att begå självmord. Kanske var det barndomstraumat som orsakade de smärtor och den så kallade ljusallergi Hannelore led av på gamla dar och som bidrog till hennes självmord 2001.

....till Sveriges Televison, som (13/6) intervjuar den israeliska journalisten och författaren Gideon Levy på besök i Sverige med anledning av publiceringen av hans bok ”Gaza, mitt älskade”. Han säger bland annat: ”De flesta israeler vill inte låtsas om Gaza. Det ligger en timmes bilväg från Tel Aviv men de blundar”. Och om denna sommars förnyade projekt Ship to Gaza säger han: ”Inom ett par veckor kommer det en ny konvoj, och jag är rädd att min regering kommer att reagera på samma dumma och våldsamma sätt. Men världen kommer att bli påmind om Gaza-problemets existens”.

....till Svenska Freds buss, som turnerar i Sverige i sommar och samlar namn mot den svenska vapenexporten till diktaturer. Den 11 juni fanns den vid Tyresö centrum och många tuff-aktivister deltog med namninsamlande. (Se bilder på http://fredsfik.blogspot.com/ ) Hör av dig om du vill skriva på dessa listor! Ett litet tillägg: Kanske borde vi samla namn mot vapenexport till alla länder. Även svenska vapen till krigiska demokratiska länder dödar ju människor lite här och var.

....till personal och elever i Kumla skola (Tyresö), som den 26 maj hade sitt sedvanliga dagsverke och fick in över 110 000 kr, ett nytt fantastiskt rekord! Summan delas mellan Tuff-projekten i Indien och projekt i Zambia.

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som i maj besökte Tyresö och tre Tyresöskolor och nu skriver på tal om Kumlas dagsverke: ”Please convey our congratulations to Kumla school for its wonderful performance. I was highly impressed by the group – meetings in the school, during our visit, last month. I smelt the strong motivation in the air, at that time. Over and above Lisa and concerned teachers, the principal of Kumla joined us in all the group meetings”. (Lisa som nämns är läraren vid Kumla skola, Lisa Norgren Benedictsson)..

....till alla kloka och solidariska människor som utnyttjar Tuffs mangogram och därmed bidrar till den fortsatta planteringen av mangoträd i indiska Dharampurs små fattiga byar. För fem kronor blir det ett träd. Och mangogrammen finns av tre slag: 1) För att gratulera, 2) I stället för blommor och 3) Till minne av.... Beställ tillexempel av Monica Schelin, tel 08 – 712 2581 och monica.schelin@brevet.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar