lördag, juni 11

Över 100 000 mangoträd nu i Dharampur

Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF),
Myggdalsvägen 80,  135 43 Tyresö
tuffmail@spray.se
www.tuff.fred.se

Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) finansierat massor av projekt för de fattigaste av de fattiga i Indien. Det har blivit många skolor i områden, där föräldrarna varit analfabeter. Där finns bland annat skolbyggnader som Kumla Wing och Nyboda Wing, uppkallade efter Tyresöskolor som gjort dagsverken för sina sämre lottade jämnåriga i Indien. Flera av de 180 brunnar som anlagts har uppkallats efter Tyresöbor.

De senaste åren har Tuffs biståndsinsatser koncentrerats till Dharampur, ett bergigt område bebott av tribals, som är längst ner på den indiska statusskalan. De finns i uppåt 200 små byar. De flesta föräldrar är analfabeter och tills 1990-talet var barnens skolgång bristfällig eller obefintlig. Sedan ett drygt decennium har nu för Tuff-pengar byggts sju skolor med ett sammanlagt elevantal på uppåt 1000.

Skolorna har dessutom blivit utvecklingscentra: Flera hundra små dammar har med Tuffs finansiella stöd kunnat uppföras, så att byborna på många ställen kan få två grödor per år. I sluttningarna har många små vallar uppförts, så att jorderosionen motverkas och att inte de häftiga monsunregnen skall spola bort värdefull jord. 180 brunnar har grävts, så att vattenbehovet har täckts.

Tidigare led många i Dharampur av nattblindhet, en följd av brist på A-vitamin. Det har nu motverkats tack vare de mangoplantor som Tuffs indiska partners drivit fram, inte minst i de sju Tuff-skolorna. Nyligen nådde antalet mangoträd i utfattiga Dharampurs tidigare så försummade byar till över 100 000. Starkt bidragande till denna succé har varit de mangogram, som Tuff säljer.

Mangogrammen, den perfekta presenten finns i tre varianter: 1) För att gratulera,
2) I stället för blommor och 3) Till minne av.... Beställ hos Tuff, tel 712 2581

Allt arbete i Tuff och Radio Tuff (www.tyresoradion.se ) sker oavlönat, så att varenda insamlad krona oavkortat kan skickas till indiska partners, som på ett mycket berömvärt sätt sköter alla projekten. Och skattebetalarna betungas inte heller, eftersom föreningen inte har några offentliga bidrag. Vi är helt beroende av våra medlemmar. Årsavgiften för enskild är 200 kr och för familjemedlem 80 kr. Tuffs plusgiro 16 01 37 – 6.

Hjärtligt välkommen som Tuff-medlem! Du behövs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar