tisdag, maj 31

DONAUTYSKARNAS VIDRIGA ÖDEN I JUGOSLAVIEN

Alfred-Maurice de Zayas är en amerikansk jurist, tidigare gästprofessor vid DePaul-universitetet i Chigago och sedan folkrättsprofessor i Genève. När de otäcka krigen i Jugoslavien hade rasat ett par tre år kom han ut med sin bok The German Expellees. Victims in War and Peace (New York 1993). [De tyska fördrivna. Offer i krig och fred]. Den boken har blivit aktuell, nu när gripandet av den bosnienserbiske generalen Ratko Mladic fått så stort medieutrymme. Denne anklagas bland annat för etnisk rensning, i dag ett brott som bidragit till att många serber, kroater och andra dömts till mångåriga fängelsestraff vid Haagdomstolen. Därför finns det nu anledning att påminna om de grova förbrytelser och etniska rensningar som försiggick i Jugoslavien vid andra världskrigets slut men som vanligen har förtigits och aldrig bestraffats.

De Zayas’ bok bok utgör en viktig men ytterst motbjudande läsning. Viktig för att det handlar om den sannolikt värsta etniska rensningen i Europas historia, alltså om de ca 15 miljoner tyskar som flydde eller etniskt rensades (och sen nekades återvända) från områden i östra och sydöstra Centraleuropa (Ostpreussen, Pommern, Schlesien, Sudetområdet, Ungern, Rumänien, Jugoslavien etc), där deras förfäder levat i sekler. Motbjudande, därför att den blev så grym: Minst två miljoner av dem strök med-- av svält, sjukdomar, usel behandling, tortyr, avrättningar, våldtäkter och självmord. Det är oerhört märkligt att vi i vår tid när vi med rätta förfasar oss över etniska rensningar och rasism så sällan har hört talas om det här.

Så här skriver de Zayas i sin bok från 1993:

"Vi hör så mycket i dag om så kallade etniska rensningar som pågår sedan 1991 i det forna Jugoslavien. För fyrtioåtta år sen utspelades ett annat folkmord i samma områden av Balkan. Hundratusentals etniska tyskar kördes iväg, och tiotusentals dödades. De fördrevs från sina hem till slavarbetsläger i Sovjetunionen. Kvinnorna våldtogs samt åldringar och barn, alltför unga för att arbeta, internerades i svältläger.”

I boken finns många otäcka berättelser från ögonvittnen, representativa för ”det monstruösa lidande den här etniska minoriteten hade att genomgå” som de Zayas kallar det.
---------------------------------------
Ej sänt i Radio Tuff

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar