lördag, april 9

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1287) 10-24/4 till....

....till Ryssland, som i likhet med Tyskland vägrar att delta i de militära aktionerna i Libyen, vilket enligt opinionsundersökningarna har starkt stöd hos ryssarna. Chefen för ett av opinionsinstituten, Led Gudkov, påpekar: "Ryssarna har protesterat mot användandet av militär makt mot andra länder de senaste tjugo åren. De protesterade mot det i Jugoslavien, Irak och Afghanistan." (Källa: ”Ryska Posten”)

....till förra nedrustningsambassadören Maj Britt Theorin som i SvT:s program Debatt (31/3) argumenterade emot det svenska militära deltagandet i Libyen. Hon hörs senare i detta Radio Tuff.

....till Svenska Freds’ ordförande Anna Ek, som på DN:s webbplats (30/3) bland annat skrev: ”I det kortsiktiga perspektivet har Khadaffi stoppats till viss del. Men risken är att omvärldens engagemang stannar just där och att vi stirrar oss blinda på den lösningen. Vi ser en uppenbar risk i att om man inte får igång politiska samtal och engagerar sig starkt för en långsiktigt fredlig lösning kommer effekterna för det libyska folket också försämras i det långa loppet. De gånger omvärlden misslyckats med att skapa fred är när man investerat alla sina kort på det militära verktyget och missat de politiska och civila delarna.” Sydsvenskan har (6/4) en artikel under rubriken: ”Libyenstriderna flygindustrins nya skyltfönster.” Där säger Anna Ek: ”Alla har stirrat sig blinda på den militära delen av FN-resolutionen. Som skattebetalare skulle man klart föredra mer civila åtgärder i stället för att pengarna går till att visa upp svensk vapenindustri”.

....till flera andra som uttalat sig kritiskt mot den svenska militära insatsen i Libyen, t ex Anders Björnsson, f d medarbetare i SvD, som tycker att det är oerhört att Sverige oprovocerat ska gå i krig. Han kallar det ”krigsgalningarnas julafton” och menar att ”det illa dolda huvudmålet för den pågående utländska interventionen är att se till att Libyens ledare Muammar Khaddafi blir hängd.” Lars-Gunnar Liljestrand oroas av att ”USA:s och Natos upprepade brott mot FN-stadgans våldsförbud hotar att på sikt underminera folkrätten.” Han påminner om bombkriget mot Jugoslavien 1999, mot Afghanistan 2001, mot Irak 2003 och nu mot Libyen. Och Stefan Lindgren (redaktör för veckobulletinen ”Ryska Posten”) tycker att ”västvärldens ny(gamla) religion är krig. Det är något som kompakta eliter i Europa och Nordamerika tror på. Det är ett smörjmedel som får media och intellektuella att aktiveras, bli rosiga av energi och argumentera med engagemang”. Däremot, påpekar Lindgren, ”kämpar fredsrörelser och fredsforskare i över 100 år för att hävda olika icke-våldsliga metoder för konfliktlösning. Men de arbetar i närmast total medieskugga.” (Citaten främst hämtade från "Tidskrift för Folkets Rättigheter”)

....till fredstidningen Pax, vars redaktör Eva Kellström Froste i senaste numret gjort en hel sida under rubriken ”40 ÅRS STÖD TILL INDIEN”. Den handlar om Tuffs internationella biståndsverksamhet och innehåller också tre bilder, bland annat av när tre Kumlalärare tar första spadtaget till ett elevhem för flickor i fattiga Dharampur. I samma Pax finns en recension av Robert Stiegers bok ”Tysk, men inte nazist”, som ännu finns att köpa från Tuff.

....till kommande Tuff-arrangemang. Redan måndag den 11 april kl 19 är det i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80 en ny träff i det trevliga samtalscaféet Filosofika. Ett rykande aktuellt ämne: ATT BOMBA FÖR ATT ”SKYDDA CIVILA!?” Alla välkomna! Och i samma lokal torsdag den 28 april kl 19 inleder Shahpoor Omidy ett möte om Afghanistan, där han nyligen gjorde ett antal intervjuer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar