söndag, april 17

Programmen på http://www.tyresoradion.se

Varje vecka lägger jag in 4 eller fem nya halvtimmesprogram på Succékanalen 91,4 eller på webben http://www.tyresoradion.se/ Det är ett frivilligt och oavlönat jobb som jag hållit på med i 16 år, ja med Radio Tuff i 26 år. Här kommer sammanfattningar av de nu aktuella programmen, vilka sedan de hörts i tre veckor vid radioapparaterna kan avlyssnas i fliken "Arkiv" på http://www.tyresoradion.se/

3/4-24/4:
I kulturcentrumet Kvarnhjulet finns också ”Tyresö Blås”, där lärarna Carina Hedberg, Pernilla Petersson och Mikael Renliden lär unga människor i åldern 9-16 olika blåsinstrument. Lärarna och sju elever intervjuas och vi får höra fyra musikstycken.

För andra gången har närradioföreningens Christina Melzén (fp) och Ann Sandin Lindgren (s) spelat in glimtar från Tyresö fullmäktiges debatter och som erfarna kommunpolitiker också förklarat kommunpolitikens villkor och tillvägagångssätt .

Tyresö Ulands och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1286-87) med ”rosor”, intervjuer, krönikor m m. Medarbetare: Hampus Eckerman och Marianne Stieger. Programledare: Åke Sandin och Monica Schelin.

Krusbodabon Mario Domines berättar om sitt forna hemland Kroatien och städerna Zagreb och Dubrovnik och sitt jobb med teknik, handikapphjälpmedel, interaktion och arbetspsykologi.

10/4-1/5:
Trollbäckenbon Thomas Holmberg om sin ungdoms tennis och sedan sitt golfspel. Jobb och sedan chefskap på bank. Intervjuas om ekonomi, kriser, bonusar och sitt engagemang i Tyresöpolitiken (fp), bl a i kulturfrågor och sin inställning till religion.

Krusbodabon Arne Dahlberg är facklig veteran i Målarförbundet, tidigare föreståndare för Målarmuseet. Intervjuas om hälsofarliga färger, om sitt engagemang i PRO, sitt motionerande och om sin unika lungsjuksjukdom.

13-årige Trollbäckenkillen Tom Salminen om sina favoritämnen i Kumla skola, sitt intresse för fotboll, dataspel, radio, TV och om ett besök i London.

Ebbe Björkman om Dan Anderssons tid som fiolspelare, knivnasare, dikesgrävare och nykterhetsombud, hans möte med sjuksköterskan Nanny och hans dikter om fattigdomsfolket i bl a samlingen Svarta ballader.

17/4-8/5:
Therese Opacic Lagergren är sonsonsdotter till förste markisen Lagergren på Tyresö slott. Hon berättar om släkten, som nu motsätter sig Nordiska museets planer på att riva den gamla trädgårdsmästarvillan. ”Markisens tango” spelas.

Eva Wiklander, i många år uppskattad lärare i Njupkärrs och Bergfotens skolor, om sin uppväxt på Söder och sin syn på skolan förr och nu, t ex arbetstider, konferenser, vikarier m m. Hon berättar också om sitt intresse för teater och måleri.

Fårdalabon Jan Nordin om sin uppväxt i Orsa och i Norbergs bergslag, sina bank- och teaterjobb på olika platser, sitt intresse för vandringar och sina besök i Provence och sin kärlek till Irland, vars oroliga historia han kommenterar.

Peter Dicke, Terje Engh och Åke Sandin dokumenterar folkhumorn med historier, limerickar, elakheter och allmänt glammande.

24/4-15/5:
Redan som liten flicka i ett barnrikehus på Söder tyckte Marianne Norell om barn och spelade teater, sjöng och cyklade till sommarstugan i Brevik. Sedan länge bor hon i Hanviken och har jobbat åratal i olika förskolor i Tyresö. Aktiv i bl a hembygdsföreningen och ”Briggens vänner”.

På Farmarstigen bor läraren Mats Thörnqvist och har synpunkter på skolan förr och nu. När han själv som liten pojke var elev på Bergfoten bildade han ett musikband och han gör ännu musik i ett band, som vi hör smakprov från. Berättar, vilka han är nyfiken på.

Helena Karlsson i Rotvik fick nyligen vid en gala Tyresös kulturstipendium, har studerat teater, litteratur och filosofi, gillar Dagerman och Strindberg och skriver på ett film- och bokmanus om bl a asagudar och morfar. Hon läser ett utkast till sin bokprolog.

Tyresö Ulands och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1288-89) med ”rosor”, intervjuer, krönikor m m. Medarbetare: Hampus Eckerman och Marianne Stieger. Programledare: Åke Sandin och Monica Schelin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar