söndag, april 10

Hellre tända ljus än att bara förbanna mörkret!

För 25 år sedan intervjuade jag tre gånger Roland Schütt (1913-2005) för Radio Tuff. När han några år senare utkom med boken ”Kådisbellan”, frågade journalister, hur det kom sig att han på gamla dar skrev en bok, som blev en succé. Han förklarade då att ”den där Åke Sandin” efter intervjuerna hade sagt. ”Nu går du tame fan hem och skriver en bok om det här!” Roland tillade: ”Och då gjorde jag det”.

Roland var fram till sin död aktiv i Tuff och på Tyresöradion. Att han blev över 92 år berodde säkert på att han med sin humor och sitt engagemang bekräftade sitt påstående att han ständigt befann sig i puberteten. På frågan, varför han inte deltog i pensionärsföreningarnas många aktiviteter svarade han: ”Nä, där finns ju bara en massa andra gubbjävlar och käringar och det enda dom talar om är sina krämpor – och jag har fan tame nog med mina egna”.

Kanske förlänger man livet om man koncentrerar sig på det positiva i tillvaron. Men detta har varit svårare än på länge, om man på sistone bara har följt mediernas rapportering: Elände, elände, elände och mera elände! Tsunamin i Japan med massor av döda, kärnkraftverk som läcker radioaktivitet, bomber och missiler över imbördeskrigets Libyen, krig i Elfenbenskusten, blodiga oroligheter i flera arabländer och som vanligt oroligt i Irak och Afghanistan.

Även den enda lokaltidning, som kommer en gång i veckan, har mellan alla annonserna mestadels notiser om tragedier, rån, inbrott och annat negativt. Senaste numret av ”Mitt i Tyresö” har typiskt nog på förstasidan helsidesrubriken ”33 katter levde i sitt eget bajs” Hälsan tiger still. Tyresö Nyheter har däremot, som den folkrörelsetidning den är, en hel del om allt det positiva som frivilliga föreningar åstadkommer. Men den tidningen kommer bara åtta gånger per år.

Tyresöradion har i sina över 3000 halvtimmesprogram vinnlagt sig om att ta fram det positiva hos de intervjuade, ja sedan länge haft många program, som lockar fram skratt hos lyssnarna. Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff, som hörts varenda vecka under 26 år, gör säkert skäl för sitt tuffa namn. Men varje radioprogram börjar med utdelning av ”veckans rosor”, låt vara att dessa ibland liksom verkliga rosor har taggar. Det sker under mottot: ”Bättre tända ljus än att bara förbanna mörkret!”

En viktig pedagogisk princip är att vara positiv, att uppmuntra så mycket som möjligt, att framhålla allt som är bra. Det är inte säkert att en massa bilder på utmärglade människor eller svältande barn ökar vår solidaritet med nödlidande och krigsdrabbade människor i u-länder, utan det kanske gör oss avtrubbade, bara får oss att känna oss maktlösa. I Tuff har vi undvikit denna nödporr och i stället betonat alla konkreta förbättringar för fattiga människor i Indien och andra länder som faktiskt blir resultatet av Tuffs biståndspengar.

Då kan vi få energi och uppmuntran av Stig Dagermans ord:

Men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre
betyder en broder mer.
-----------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (1287) 10-24 april

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar