lördag, november 13

”Tysk, men inte nazist”

Robert Stieger var en av Svenska Freds mest aktiva medlemmar. Tillhörde Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) i många år och framträdde ofta i skolor och argumenterade för fred genom att berätta om sina erfarenheter av krig och krigsfångenskap, vilket gjort honom till en inbiten krigsmotståndare och pacifist. Strax före sin död 2004 kom hans bok ”Drei gestohlene Jahre” [Tre stulna år] ut på ett tyskt förlag.
Nu har Marianne Stieger, regelbunden medarbetare i Radio Tuff, översatt boken med titeln ”Tysk, men inte nazist” (Instant Book 2010). Där berättar Robert om sin uppväxt i en vänsterfamilj i München. Som 17-årig konststuderande tvangs han ut i kriget, först mot partisaner i Frankrike och sedan mot amerikaner i Italien Här en bild av den verklighet han upplevde:

”Tio meter framför mig högg en fullträff tag i tre av mina kamrater. Söndertrasade kroppsdelar var allt som blev kvar. Luftrycket från explosionen kastade mig i diket med en fruktansvärd kraft. Ryggsäcken måste ha räddat mitt liv eftersom den var översållad av hål efter splitter, och i ansiktet hade jag mina kamraters blod och köttslamsor.”

Robert hamnade i amerikansk krigsfångenskap i Italien. Inte förrän två efter kriget kunde han som 21-åring återförenas med sina föräldrar. Att behålla krigsfångar efter krigets upphörande var ett brott mot Genèvekonventionen, men amerikanerna kringgick dessa krigslagar genom att kalla fångarna för ”Disarmed Enemy Forces” (Avväpnade fiendestyrkor).

Ändå kom Robert Stieger lindrigare undan än många andra tyska fångar. Den kanadensiske journalisten och historikern James Bacque har bland annat i boken ”Other losses” skildrat amerikanska friluftsläger för tyska fångar längs Rhenstranden. Oskyddade mot regn och kyla var dödligheten så hög att de kallades ”Eisenhowers dödsläger”. Och i sin bok ”Vallmobadet” har Ernst Brunner berättat om de ännu värre fånglägren i Frankrike efter kriget. Allra värst hade tyska fångar det i Sovjetunionen. Många dog och de sista överlevande kom hem som utmärglade skuggor först tio år efter kriget.

Prästen Siv Källstigen säger på Tyresöradion om Robert Stiegers bok: ”Välskriven, mycket intressant och upprörande, ja en fredspredikan”
-------------------------------------------
Åke Sandin
(Boken finns att beställa av Tuff på tuffmail@spray.se och 08- 712 4463)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar