lördag, november 6

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1276) 7-21 nov till ....

....till personal och elever vid Strandskolan i Tyresö, som den 14 oktober hade sitt traditionella ”Öppet hus” med massor av olika aktiviteter för att få in pengar till Tuffs projekt i Indien för många tusen fattiga barn. På bara ett par tre timmar lyckades man få in ca 37 000 kr, verkligen beundransvärt jobbat och ett nytt rekord för skolan. Vår indiske partner Bhikhu Vyas har redan e-postat: “Please congratulate Strandskolan for their wonderful and record - breaking performance. I will write to them shortly”

....till insändarskribenten Alf Bengtsson som (DN 26/10) skriver under rubriken ”Afghanistan kan inte besegras militärt”. Han påminner om att afghanerna för länge sedan stod emot tre brittiska invasionsförsök, att de på 1980-talet också motstod Sovjetunionens försök att härska över dem och att amerikanska och andra västliga soldater under hela nio år inte lyckats värst bra. Han påpekar en märklig felprioritering i de senaste årens utländska närvaro i landet: ”Av kostnaderna för de internationella insatserna i Afghanistan går maximalt 5 procent till bistånd, resterande 95 procent läggs på kulor och krut”. Och han menar, att när det förmenta hotet mot Sverige genom Warszawapaktens upplösning försvann blev internationell tjänstgöring halmstrået som svensk krigsmakt klamrade sig fast vid för att motivera sin existens.

....till Svenska Dagbladet, som (3/11) på sin debattsida Brännpunkt tog in en artikel av bland andra Maj-Britt Theorin, Eva Moberg och Gunnar Fredriksson med rubriken ”Bildt smyger in Sverige i Nato” Den handlar om det svenska engagemanget i Afghanistan och finns att läsa på http://www.svd.se/opi nion/brannpunkt/bildt-smyger-in-sverige-i-nato_5613081.svd

....till Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri, som i sin recension (DN 28/10) av Lotta Schüllerqvists Palestinabok ”Marnas hemlighet” berättar om det palestinska pojklag i fotboll som härom året för första gången deltog i Gothia Cup i Göreborg. Hon citerar dess lagledare, som påpekade, att det var enklare för dem att komma till Sverige än till byn bredvid hemma på Västbanken. Och Rakel Chukri tillägger: ”Att färdas från en palestinsk by till en annan kan ta fyra timmar eller fyra dygn. Vägarna är kantade av förnedrande gränskontroller där palestinier konsekvent behandlas som potentiella förbrytare. I Gaza är situationen ännu mer helvetisk. Sedan Hamas tog över har området isolerats av Israel. Den kollektiva bestraffningen av Gazabor är en av vår tid största skamfläckar:”

....till två brittiska journalister, Johann Hari i The Independent och Soutik Biswas på BBC, som (28/10) skriver kritiskt om ikonen Churchill. Haris artikel har rubriken ”Not his finest hour. The dark side of Churchill”, medan Biswas skriver under rubriken “How Churchill ‘starved’ India”. Mera om detta på www.tuffsandin.blogspot.com , där rubriken är ”Churchills gloria flagnar”

....till senaste Tuff-bladet, som nyligen skickades till nästan 400 medlemmar. Det innehåller tio korta stycken och ett av dem har rubriken ”Tips på fina gåvor” och med texten: ”Av indiska elever fint ritade kort i färg finns med kuvert i åtta-buntar att köpa av Tuff. Pris 40 kr/bunt. Fredssmycken och T-shirts med fredsmotiv finns också för att inte glömma den perfekta presenten, Tuffs mangogram, t ex det med rubriken ’I stället för blommor’, faktiskt en fin julklapp. Eller varför inte ge ett medlemskap i Tuff som julklapp?” Tuff-bladet finns att läsa på www.tuff.fred.se Vid Tuff-mötet den 4 oktober berättade Marianne Stieger om Robert Stiegers bok ”Tysk, men inte nazist”. Då såldes 20 ex av denna bok ,och vi har ännu ett par böcker kvar. Beställ av  ake.sandin@tyresoradion.se eller på telefon 08 - 712 4463.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar