fredag, november 19

Marianne Stieger: Att slå på trummor

Kära lyssnare,
Att slå på trumman för något är ett talesätt vi har hört många gånger. Men nu har en skola här i Skåne gjort allvar av talesättet. På Slättängsskolan i Kristianstad får eleverna spela trumma på musiklektionerna. På frågan om trummor botar aggressioner, svarar Anna-Carin Fogelqvist, projektledare och initiativtagare: ”Det är jag helt övertygad om.” Så berättar hon vidare, hur hon efter en olycklig kärlekshistoria spelade trummor för första gången. All ilska och all frustration bara rann av henne, berättar hon vidare. Och rektorn på skolan berättar att stämningen har blivit bättre. Eleverna vill spela trummor hela iden.

Så underbart, kära lyssnare.! Tänk er en hel armé av trumspelande soldater. FN köper in hundratusentals trummor och sänder dem till Afghanistan. Alla soldater marscherar fram till talibanerna, spelande på sina trummor. Talibanerna vet inte till sig av glädje och börjar ävenledes spela på trummor. Månne alla börjar dansa av ren glädje? Och förbrödringen blir total! Men vad säger Bofors om sina sjunkande inkomster för vapen?

Själv ska jag ta mig ett ordentligt snack med polis och politiker här i Malmö. Jag ska uppmana dem att låta hela Malmö börja slå på trummor – och simsalabim vi blir av med allt våld på gatorna. Varför har ingen tänkt den tanken förut? Jag vill ändå, trots allt våld som ständigt frodas på gatorna, slå ett slag, möjligen på en trumma, för Malmö. Här är vi ju både förgyllda och klädda med diamanter. MFF har vunnit SM-guldet i fotboll och burit hem den eftertraktade bucklan – och det samma år som MFF firar sitt 200-årsjubileum. Snacka om fest på Gustav Adolfs torg förra måndagen med 20 000 åskådare! Och så har Malmös guldpojke Zlatan fått ta emot en guldboll. Men han slår förstås inte på trummor. Han slår klacksparkar, och det gör han tydligen rätt så bra, med tanke på att det är hans femte guldboll. Och som om det inte räckte, fick damerna i fotbollsklubben LDB Malmö ta emot Sydsvenskans pris Diamantbollen för sin guldplacering. Tala om en förgylld stad – trots allt. Men inte sjutton firades dessa damer med en guldfest på torget i Malmö. Det är trots allt skillnad på guld och guld – tycker tydligen det manliga fotbollsfolket.

Förgylld har Köpenhamn återigen blivit. Efter månader av saknad och tomhet har den lilla sjöjungfrun återförts till den danska huvudstaden. Platsen där hon alltid suttit på sin sten ute i vattnet vid Langelinie, bara två kilometer fån Nyhavn, har varit upptagen av en kopia i flera månader, allt medan originalet har förgyllt den danska paviljongen vid världsutställningen i Shanghai. Över fem miljoner besökare har beundrat den lilla jungfrun på andra sidan av vårt jordklot. Många, många fler miljoner har alldeles säkert läst den vackra, men ack så sorgliga sagan av Hans Christian Andersen, med vilken han har förgyllt tiden för oss sagoälskare.

I Storbritannien slås det på trumman för ett nytt kärlekspar. Efter flera hundra år får engelsmännen nu en prinsessa av ickeadlig börd. Prins William, prins Charles och prinsessan Dianas son, har förlovat sig med en kvinna av folket. Det sägs att the queen is amused. Bröllopet lär väl inte gå spårlöst förbi. Och detta i ett Storbritannien som ekonomiskt går på knäa. Folket får väl , som vanligt, betala även detta kalas, precis som vi gjorde i somras, när vår kronprinsessa gifte sig med sin son av folket.

Nu är det bara så att i Storbritannien avkrävs folket stora uppoffringar för att få finanserna att gå ihop. Detta begärs av ministrarna, av vilka arton är mångmiljonärer. Det är klart, besparingarna drabbar inte dem – i ett land med minimala bolagsskatter. Det drabbar som vanligt de svagaste i samhället. Men glans och gloria över det brittiska samhället! Devisen låter: Låt oss förgylla tillvaron på bekostnad av skattebetalarna.

Kära lyssnare, jag vill slå på trumman för egenskaper som broderskap, jämlikhet och solidaritet. Tänk på det nu inför den stundande julen. Får jag slå på trumman för TUFF:s mangogram som kommer många fattiga i Indien till del? Vet ni inte vad ni ska skänka, skänk en slant till TUFF:s projekt i Indien. Köp ett mangogram, hälsar från Limhamn

Marianne Stalbohm-Stieger i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1277

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar