lördag, april 18

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1233) 09-04-19 till....

....till den undersökning, som för några dagar sedan visade att förbluffande många unga människor drabbas av rigorös föräldrakontroll, så kallat hedersförtryck. Det visar att Tuffs offentliga möte i detta ämne med Zubeyde Demirörs den 8 april var både motiverat och vältajmat.

....till gandhianen Jan Viklund, som påminner vad Riverbend, en muslimsk kvinna i Bagdad 2004 skrev på sin blogg: (http://riverbendblog.blogspot.com/2004_08_01_riverbendblog_archive.html)
”I decennier stod kyrkor och moskéer sida vid sida i Irak. Vi firade jul och påsk med våra kristna vänner och de firade Eid tillsammans med oss. Vi kategoriserade aldrig varandra som "kristna" eller "muslimer". Det spelade aldrig någon egentlig roll. Vi var grannar och vänner och respekterade varandras religiösa seder och helger. Varken kriget eller självmordsbomberna har något att göra med islam eller kristendom. ’Islam’ är den nya ’kommunismen’ i det nya kalla kriget, som ska skrämma världen att beväpna sig till tänderna i ’självförsvar’ ”. Nästa Tuff-möte handlar just om Irak. Det är Irakfödda Widad Zaki som inleder i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80, onsdag den 29 april kl 19

....till Kumla skola i Tyresö, som i torsdags (16/4) erhöll Tuffs pris för ”berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete”. I nästan fyra decennier har skolan gjort årliga dagsverken och därmed starkt bidragit till alla Tuff-projekten i Indien. Senare i denna veckas sändning berättar vi mera om priset. (Dessutom finns på bloggen www.tuffsandin.blogspot.com Tuffs pressmeddelande om priset.)

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som skrivit och hjärtligt gratulerat Kumla skola till priset. Han skriver bland annat: ”Operation dagsverken kan synas obetydliga men de har givit konkreta resultat, till exempel lärarlöner, mat till eleverna, skolbyggnader, läromedel, bibliotek, laboratorier, toaletter, vattentillförsel och elektricitet. Vi vill hylla er anda att arbeta för skolor tusentals kilometer från Tyresö. Det har alltid väckt en fin känsla hos alla elever och lärare här”. Bhikhu minns också när han under ett av sina besök i Sverige följde ett av Kumlas dagsverken och hur fascinerad han blev av elevernas påhittighet att få in pengar. Och han talar om ”generösa bidrag från Kumla och andra skolor med underbar koordination av Tuff
(Hela Bhikhus brev finns att läsa på www.tuffsandin.blogspot.com )

,,,,till Kristna Fredsrörelsen, som i sitt nyhetsbrev (8/4) bland annat skriver: ”I skuggan av kriget i Gaza har rivningarna av hus i det palestinska Östra Jerusalem fortsatt. Enligt Israeli Committee Against House Demolitions har 712 hus rivits sedan år 2000. Anledningarna är bl.a. byggandet av judiska bosättningar, i bestraffande syften, och i de allra flesta fall, för brott mot bygg- och zonindelningslagar som utformats och drivits igenom utan hänsyn till palestiniers åsikter eller till behoven i området. Dessa rivningar är strikt förbjudna enligt Genèvekonventionen som slår fast att en ockupationsmakt inte får förstöra egendom." (Mera om detta på http://www.krf.se/publikationer )

....till insändarskribenten Nima Gholam Alipour som i DN (11/4) skriver under rubriken ”EU bildades i fredens tecken - stoppa dess upprustning!”. Han skriver bland annat: ”EU som bildades i fredens tecken har i dag en stor militär organisation som kostar mycket pengar. Förutom femton stridsgrupper finns det en stor militär byråkrati inom EU. Enbart Europeiska försvarsbyrån har ungefär 326 miljoner kr i budget och 100 anställda”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar