fredag, april 10

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1232) 09-04-12 till....

....till Dagens Nyheters Ola Larsmo som (7/4) bland annat påpekar att många anser att människans högsta syfte är ständig vinstmaximering för egen del. Men Larsmo håller inte med utan skriver: ”Bara så kunde samhället utvecklas, genom att man snodde åt sig så mycket det gick. Den som påstod något annat var en hycklare och, tja, okunnig om nationalekonomins grundläggande principer. Även under dagens bonusdebatt finns en motsättning mellan två oförenliga sätt att se på samhället. De bonuskramande direktörerna är ju i sina egna ögon nyttiga – de ägnar sig åt rationell vinstmaximering. De som finner dem giriga och skadliga för samhällsmoralen står för en okunnig syn på saken. Och ingen verkar heller klandra dem – den enda som får spö är Wanja Lundby-Wedin. Som inte fått någon bonus”

....till Svenska Dagbladet, som (9/4) bröt den märkligt ensidiga mediefokuseringen på Wanja Lundby-Wedin genom att –äntligen! - granska huvudpersonen i AMF-skandalen, förre VD:n Christer Elmehagen, han som på tio år anser sig vara värd 100 miljoner kronor

....till historikern professor Stig Hadenius, som i tidskriften Populär historia (nr 9/2008) skriver om Folke Bernadotte. Han var FN-medlare och mördades den 17 september av israeler 1948 i Jerusalem. Om efterspelet skriver Hadenius: ”Inom kort stod det klart vilka som låg bakom mordet, men ingen av dem dömdes för dådet. Inte heller någon av dem som fattade beslutet om avrättningen fick något straff. Blivande premiärministern Yitzhak Shamir var en av de tre bakom dödsdomen. Men har aldrig talat om sin roll eller beklagat medlarens död. Den person som höll i geväret, Yehoshua Cohen, blev så småningom livvakt och vän med Israels förste premiärminister, David Ben-Gurion. Dag Hammarsköld besökte 1958 Ben Gurion på kibbutzen Ein Avdat i den nyuppodlade Negevöknen. Yehoshua Cohen fanns vid hans sida. Dagen efter visiten upplystes generalsekreteraren om Cohens bakgrund och han blev enligt ögonvittnen våldsamt berörd: ’Vilka lymlar’, sade han. ”Vilka lymlar – hit kommer jag aldrig mer igen’ ”

....till debattören och filmaren Maj Wechselmann, som gjort dokumentärfilmen ”När ska såren läka?”, som handlar om Indonesien. På den indonesiska valdagen på skärtorsdagen (9/4) skriver Wechselmann bland annat om den förbluffande radikala och starka kvinnorörelse som redan på 1960-talet fanns men som brutalt krossades av general Suharto. När hon frågar tidnings- och universitetsfolk i Indonesien om varför det politiska våldet ännu plågar landet, får hon svaret: ”General Suhartos militärkupp och massmord på kommunister, vänsterfolk och kineser åren 1965-67 skapade ett samhälle som än i dag styrs av militära hat- och hotbilder

....till skärtorsdagens datum den 9 april, för den dagen 1913 föddes Roland Schütt, vars insatser på Tyresöradion och för Tuff vi ännu minns med glädje. Vid den sista intervjun med honom fick han frågan vad han egentligen trodde på och svarade: ”Jag tror på TUFF, på icke-våld och internationell solidaritet”. (Bara taggar dock till två andra händelser samma datum: Den 9 april 1940 inledde tyskarna ockupationen av Norge och Danmark. Den 9 april 1948 begick israeliska soldater massakern på civila i den palestinska byn Deir Yassin, vilket starkt bidrog till att många hundra tusen palestinier flydde eller etniskt rensades)

....till en Tyresötjej med turkiska rötter, Zubeyde Demirörs, som i en knökfull Tuff-lokal i onsdags (8/4) med delvis egna erfarenheter berättade om ”hedersvåldet” och den rigorösa kontrollen av döttrar i många familjer från Mellanöstern. Senare i denna veckas Radio Tuff berättar Monica Schelin mera om detta.

....till fyra solidariska skolor som under vårterminen gör dagsverken för Tuffs omfattande projekt för uppåt tusen fattiga elever i indiska Dharampurs 200 små fattiga byar:
Alléskolan i Floda den 29 april
Kumla skola i Tyresö den 13 maj
Bergtorpsskolan i Täby den 2 juni
Tyresö skola den 8 juni

....till de många Tuff-medlemmar, som möjliggör för aktivisterna att jobba på. Allra viktigast är de uppåt 400 medlemsavgifterna. Men också många solidariska människors gåvor garanterar att vi till exempel kan betala hyran för Tuff-lokalen och sändningsavgifter för Radio Tuff. Visserligen sker allt arbete i Tuff och Radio Tuff oavlönat men vi har andra kostnader. Inte heller drabbar vi skattebetalarna, eftersom vi inte har några offentliga bidrag. Så använd gärna Tuffs plusgiro 16 01 37 -6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar