söndag, april 26

ROSOR från RADI0 TUFF (nr 1234) 09-04-26 till....

....till Tidningen Tyresö Nyheter, som delas ut till alla kommunens hushåll och som har en trespaltig artikel under rubriken ”Kumla skola får solidaritetspris”. Det handlar om årets Tuff-pris för ”berömvärt lokalt solidaritetsarbete”. I artikeln redogörs för Kumla skolas mångåriga insatser genom dagsverken för Tuffs många Indienprojekt. Redan på 1970-talet byggdes i Indien ett skolhus med fem klassrum, som än i dag bär namnet Kumla Wing. I tidningen finns också en bild på fem Kumlalärare, som den 13 maj i år organiserar ett nytt dagsverke. I samma nummer av Tyresö Nyheter finns nästan en hel sida om Tyresöradion med uppgifter om Radio Tuff och med bilder på åtta av de intervjuade och med rubriken: ”Även finskt, norskt, jordanskt på 91.4 MHz”

....till Sveriges Televisions nyhetsprogram Aktuellt, som (20/4) intervjuade ambassadör Mathias Mossberg, som just kommit ut med boken ”I mörka vatten”. Mossberg var huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning och berättar bland annat om sådant som förtegs från militärt håll. Mera om detta i ett inslag med Seppo Isotalo i denna veckas Radio Tuff. Se också Radio Tuffs krönika ”Amalia lurade alla godtrogna” från maj 2008. Finns på http://tuffsandin.blogspot.com/2008_05_01_archive.html

....till Radio Tuffs medarbetare sedan 16-17 år tillbaka, Hampus Eckerman, som vid Tyresö närradioförenings årsmöte den 21 april på sitt humoristiska sätt underhöll deltagarna genom att berätta om sin jordenruntresa häromåret, varifrån han 50 veckor i rad rapporterade till Radio Tuff, säkert ett unikt rekord för frivillig radio. Vid årsmötet omvaldes Anders Linder och Christina Melzén till ordförande resp. vice ordförande i närradioföreningen.

....till en debattartikel i Dagens Nyheter (20/4), undertecknad av bland andra förre ärkebiskopen KG Hammar, skådespelaren Sven Wollter och ordföranden i Kristna Studentrörelsen Kristoffer Moldéus. Den har rubriken ”Inbrottet på Saabanläggningen var nödvärn”. De tar upp rättegången mot de tre som i mars tog sig in på Saab i Linköping och förgäves försökte desarmera några av de Gripen-plan som skulle exporteras till Sydafrika. Skribenterna påminner om att en tredjedel av Sydafrikas människor lever i extrem fattigdom, under två dollar om dagen. De erinrar också om att enligt UD skall svensk utrikespolitik ”bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor”. De slutar sin artikel med: ”Om det blir en fällande dom, om desarmeringen inte sätts in i sitt sammanhang av fortsatt svensk vapenexport mot riksdagens egna riktlinjer, till ett land som ännu inte lyckats ta hand om sina fattiga, luktar det tveklöst dubbelmoral”. Deras artikel hjälpte inte för den 21 april dömdes de tre ickevåldsaktivisterna till 4-6 månaders fängelse och 150 000 kr i skadestånd. För några månader sedan intervjuades en av de tre, Pelle Strindlund, här i Radio Tuff.

....till en beundransvärt engagerad människa, Inger Holmlund från Hälsingland. På 90-talet genomförde hon ett biståndsprojekt i Kenya för flera kvinnogrupper. Det stöddes en smula av oss i Tuff som bidrog med 13 000 kr. I höstas satte hon i gång en kampanj under namnet ”Budkavle för en kärnvapenfri värld”. Redan har alla Norrlands kommuner nåtts av budkavlen och haft manifestationer med namninsamling mot dessa fullständigt djävulska vapen, av vilka det finns 27 000 i världen. Den 24 oktober, FN-dagen, når budkavlen Tyresö, där Tuff planerar att då ha en manifestation i Tyresö Centrum. Om någon månad hörs Inger Holmlund under en halvtimme på Succékanalen 91,4 - Tyresöradion .

....till de allt flera kloka människor, som använder Tuffs mangogram för att gratulera eller för att hedra någon bortgångens minne. Hittills i år har 8 500 kr kommit in på det sättet och de skickas oavkortat till våra partners i Indien, där det blir tusentals mangoträd, dignande av vitaminrika frukter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar