fredag, juni 20

Subtropiska växter, utopiska trafikplaner och en otrolig skandal

Kära lyssnare!

Numera vistas jag rätt mycket i en stor och otroligt vacker trädgård i Bellevue i Limhamn. I denna trädgård blommar just för tillfället ett träd jag i min vildaste fantasi inte kunde drömma om att hitta i dessa nordliga nejder, nämligen en akacia, ett träd besläktad med mimosan. Trädet dignar av stora gulvita blomklasar och doften är bedövande. Detta Limhamn fascinerar mig ständigt på nytt. Nog är det otroligt att det blommar subtropiska träd här i staden? Och alla ni som har varit på Kanarieöarna någon gång i månadsskiftet januari-februari har säkert sett de fantastiska tulpanträden som blommar därnere. Därnere? Nej, även häruppe i Sverige – nämligen i Kungsparken mitt inne i Malmö står ett magnifikt blommande tulpanträd. Fast nu är det nästan överblommat. Men planera in det till nästa år! Det lönar sig.

Härnere planeras det för fullt för framtiden. Öresundsbron håller redan på att växa ur sina barnskor. Om tio år kommer bron inte att kunna svälja all trafik, och därför planeras det för fullt för en fast HH-förbindelse, det vill säga Helsingborg-Helsingör. Kampen är hård mellan motstridiga viljor: bro eller tågtunnel? Men den stora frågan är vem som ska betala, eller som tyskarna sjunger i sin karnevalssång: Wer soll das bezahlen? Wer hat soviel Geld? Och i allra södersta Skåne undrar man om det inte vore viktigare att först bygga ut ”dödens väg”, det vill säga landsvägen mellan Vellinge och Trelleborg, där det dagligen sker olyckor på den krokiga och smala vägen.

Dödsolyckor har även förekommit i sydvästra Tyskland, i en liten landsortsstad vid namn Junkingen. Flera åskväder med katastrofala följder drog fram över trakten. Den lilla floden som flyter genom staden och i normala fall är en liten stilla sorlande bäck, svällde över alla sina bräddar och förde med sig sten och lera. Gatorna översvämmades så snabbt att människor knappt hann sätta sig i säkerhet. Två kvinnor dog i en bil som drogs ner i vattnet och en kvinna drunknade i sin källare. Många människor fördes svårt skadade till sjukhus. Flera andra småstäder och byar skadades också vid de åskväder som drog fram över landet.

Åskväder har också dragit fram i politiken. Gregor Gysi, den östtyske politikern som i DDR:s efterföljd samlade kommunisterna i vänsterpartiet Die Linke har råkat ut för svårartade beskyllningar. Den myndighet som skall upparbeta den hemliga polisens, Stasis förbrytelser, och som efter sin ordförandes namn går under beteckningen Birthler-myndigheten, har i sina akter funnit belägg för att Gregor Gysi har varit en IM, det vill säga en informell medarbetare, vilket i klartext betyder att han har prisgett människor för statssäkerhetens godtycke. Gysi kämpar i förbundsdagen för sin ära, men hans politiska karriär och därmed även den förre socialdemokratiska, numera vänsterpolitikern Lafontaines karriär, tycks vara över.
Han kommer förmodligen att dras med i fallet, och det fallet blir både hårt och djupt.

Själv hoppas jag att inte falla så hårt och djupt nu när jag har satt igång att cykla igen efter flera års uppehåll. Det har jag förresten en snäll granne att tacka för. Hade hon inte helt resolut dragit ut mig på en cykelfärd, ja, då hade väl cykeln stått i källaren än idag.

Ge er ut på härliga cykelturer i de vackra skogarna i Tyresö hälsar från Limhamn
Marianne Stalbohm-Stieger

1 kommentar:

  1. Anonym11:41 em

    Angående Gysi så kommer du med riktigt gamla nyheter, som föregår tyska vänsterpartiets nuvarande valframgångar med många år.

    SvaraRadera