lördag, juni 14

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1189) 08-06-15 till....

....till fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm som kommit med sin årsbok, full av intressanta men alarmerande siffror på rustningar och krig. Visserligen har antalet väpnade konflikter i världen minskat från 20 år 1998 till 13 år 2007, men världens militärutgifter har ökat under samma tid med 45 procent. 2007 var militärkostnaderna astronomiska 8 034 miljarder kronor. Nästan hälften av dessa satsningar står USA för. Dess rustningar överstiger med 40 procent de sammanlagda militärutgifterna i de nio näst mest rustade länderna, vilka i tur och ordning är Storbritannien, Kina, Frankrike, Japan, Tyskland, Ryssland, Saudiarabien, Italien och Indien. Värt att notera är att Ryssland kommer först på sjunde plats med 3 procent av världens militärutgifter medan USA:s andel är 45 procent och Storbritanniens 5 procent.

....till Radio Tuffs man i Kalifornien, Bengt Svensson, som ironiskt skriver: ”Vill berätta att Irak är på väg mot ökad jämlikhet mellan könen. Så visst har väl invasionen 2003 fört något gott med sig. I tidningen står det nämligen att allt fler av självmordsbombarna i Irak är kvinnor. Kanske inspireras de av de många käcka kvinnliga amerikanska soldaterna.”

....till lokaltidningen Mitt i Tyresö som (3/6) har en artikel av Zoran Cale under rubriken ”Sovjetisk ubåt var fartyg från Muskö. Amalia lurade militären i Hårsfjärden 1982” (Samma ämne behandlades för tre veckor sedan i Radio Tuffs krönika med rubriken ”Amalia lurade alla godtrogna”)

....till Svenska Dagbladet som (9/6) hade en artikel under rubriken ”Försvarsmakten mörkade västubåtar”, där ambassadören Mathias Mossberg diskuterar de påstådda ubåtskränkningarna av svenska vatten på 1980-talet. Han var huvudsekreterare för ubåtskommissionen år 2000 och säger nu bland annat: ”I försvarsmaktens digra material i ubåtsfrågan finns rapporter med tydliga indikationer om nationalitet, som inte pekar österut. Men sådana rapporter försågs med rejäla hemligstämplar. Det är dags att avhemliga dylikt material så att även allmänheten och ’seriös forskning’ kan få del av vad de i ämnet insatta redan känner till. ”

....till SvT:s ”Uppdrag granskning” med Lars Borgnäs som i veckan granskade ljudupptagningarna från ubåtsjakten i Hårsfjärden oktober 1982 och hävdade att det var fråga om Natoubåtar. (Programmet kommenteras senare i Radio Tuff av Ingemar Myhrberg)

....till Svenska Freds ordförande Anna EK. som i en debattartikel (13/6) i SVT Opinion bland annat skriver: ”Inför försvarsberedningens rapport har en rad äldre herrar återigen börjat hota med ’ryssen’. (....)Om man lyssnar på dessa herrar är det lätt att tro att vi helt saknar försvar och att vi när som helst kan dras in i ett nytt europeiskt storkrig. Inget kunde vara mer fel. Under hela 90-talet har försvarsmakten tillförts pengar. Först 2004 gjordes besparingar som ledde till en försvarsbudget som var lägre än under kalla kriget. Fram till idag har minskningen i fast penningvärde varit cirka 9 procent.”

....till tidningen Der Spiegel som (3/6) påpekar att sedan 1960-talet har Tyskland som gottgörelse till judiska överlevande från andra världskriget betalat ut 600 miljarder kronor, därav 15 miljarder till staten Israel.

....till Dagens Nyheters kulturjournalist Torbjörn Elensky, som (12/6) skriver om al- Qaidas uttalanden och sammanfattar: ”Det hör till religioners särart att de samtidigt kan inspirera både till hjälparbete och krig, inkvisition och barmhärtighet. Historiskt och psykologiskt sett är det fascinerande—men som aktiv kraft i samtida politik djupt oroande”

....till personal och elever vid Alléskolan i Floda (Göteborgsområdet), som nu redovisar resultatet av sitt dagsverke för Tuffs indiska projekt . De slog ett nytt rekord och jobbade in 58 431 kronor, som nu är insatta på Tuffs insamlings-konto, pg 79 36 36 -2

....till elever och personal vid Tyresö skola som vid sitt dagsverke i början av juni jobbade in hela 43 470 kr. Det är ett nytt rekord för skolan. Pengarna går oavkortat till de indiska tuffskolorna för fattiga barn från stambefolkningen (tribals), bland annat för att garantera tillförseln av vatten, en bristvara under många månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar