söndag, juni 8

”ISLAM BETYDER FRED” !?

Förra söndagen (1/6) blev jag jätteglad när jag såg ett nyhetsmeddelande från TT_Reuter. En gammal muslimsk inrättning i Indien, ett land med den tredje största muslimska folkgruppen i världen, har utfärdat en fatwa –ett påbud—mot terrorism. På bild ser man en demonstration med ”ISLAM MEANS PEACE” på plakaten. Och en annan paroll lovar: ”Islam ska utplåna all slags terrorism och sprida världsfredens budskap" En av initiativtagarna till det seminarium som utmynnade i demonstrationen var rektor Habibur Rehman som läste upp ett uttalande som fastslog att islam ska ”utplåna all slags terrorism och sprida världsfredens budskap”. Det är bara att hoppas att denna målsättning också påverkar dem som tycks tro att ”heligt krig” är en Allah behaglig gärning.

I Tuff har vi haft förmånen att samarbeta med flera helschyssta muslimer, när vi finansierat hundratals jättebra projekt bland Indiens fattigaste. För 37 år sedan började vi samarbetet med skolan Sarvoday Ashram, som vi försåg med skolbyggnaderna Kumla och Nyboda Wings, skolbiblioteket Tuff Library and Reading Hall elevhemmet Kvicken House och mycket annat. Skolans grundare och rektor var Akbar Nagori, en muslim, vars bildning och erfarenhet hade gjort honom människovänlig och tolerant. Jag minns, när han tog med sig oss svenskar ner till Gujarats sydkust och visade oss det magnifika hinduiska Somnathtemplet i Veraval, inte långt från Gandhis födelsestad. Nagori beklagade djupt att hans trosfränder nästan varje sekel hade förstört templet och berömde hinduerna som varje gång med möda hade byggt upp det igen

Sedan 28 år har våra främsta indiska partners, Bhikhu och Kokila Vyas, funnits i en annan del av delstaten Gujarat, i trakten av Valod några mil inåt landet från miljonstaden Surat. Där har dessa båda hinduer vid sin sida haft en utomordentligt duktig och sympatisk människa, muslimen Quddus Shaikh, som många svenska besökare minns med glädje.

I ett uttalande från de indiska muslimer som för en vecka sedan demonstrerade i New Delhi sägs det också: ”Islam förkastar alla typer av orättfärdigt våld, fridsbrott, blodsutgjutelse, mord och plundring och tillåter inte sådant i någon form”.

Visst låter det fint! Men det finns ett litet frågetecken. Det talas om ”orättfärdigt våld”. Är det alltså tillåtet med ”rättfärdigt dödande” –vad som nu kan menas med det. Många kristna och judar har länge bejakat det. Och en sekulär organisation, Svenska Freds, har nyligen firat sina 125 år genom att i idéprogrammet skriva in att militära insatser ibland måste tillgripas.

De som två dagar efter den antikrigiska muslimska demonstrationen i Indien organiserade självmordsbomben utanför den danska ambassaden i Islamabad, ansåg de också att de ägnade sig åt rättfärdigt dödande? Om gärningsmännen var muslimer, måste de väl ändå beklaga att de dödade fem muslimer och sårade 25 andra. Jo, en ”dansk medborgare” dödades också, men vilken religion han tillhörde vet vi inte.

På kvällen efter bomben i Islamabad visade Sveriges Television Lina Makbouls film om Leila Khaled. Lina är född i Sverige av palestinska föräldrar. Leila Khaled är också palestinska. Som fyraåring tillhörde hon de 700 000 palestinier som etniskt rensades av israelerna 1948. Leila är alltså i dag 64 år men 1969 blev hon världens första kvinnliga flygkapare, en frihetshjälte för somliga, en terrorist för andra. Men hon dödade aldrig någon utan varnade alla passagerare efter nödlandningen att planet skulle sprängas.

I Lina Makbouls film är Leila Khaled helt bestämd på en viktig punkt. Hon fördömer allt dödande av oskyldiga civila. Vad säger USA:s många engagerade kristna och den anglikanska kyrkan i England om att amerikanska och brittiska bomber de senaste 70 åren dödat miljoner japanska, tyska, vietnamesiska, serbiska, irakiska, afghanska och andra oskyldiga civila. Med min ringa religiösa begåvning är jag tvungen att fråga, hur rättfärdigt detta kan anses vara.
-----------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1188) 2008-06-08

3 kommentarer:

  1. Anonym10:28 em

    ”ISLAM BETYDER FRED” !? skriver Åke Sandin. Men han verkar inte förstå - förstå vilka som vill skapa konflikt. HÄRSKA GENOM ATT SPLITTRA är deras recept! Åke Sandin borde söka - försöka förstå och sen berätta.
    http://www.rumormillnews.com/cgi-bin/archive.cgi?read=84976
    Flemming Rose, the cultural editor responsible for the offensive anti-Muslim cartoons, on a trip to Estonia. Rose is a supporter of the Zionist "clash of civilizations" promoted by the Neo-Con Daniel Pipes

    Och vad gäller 11 september 2001 så fortsätter Åke Sandin att tiga - kanske känner han sig i gott sällskap med Jan, Pierre och Sverker? De som inte kan läsa kartan. De som inte förstått vilka som iscensatte 11 september 2001.

    Läs på - låt inte RADIO TUFF TIGA SVIKA! ISTÄLLET SÖK SJÄLV - FÖRSÖK FÖRSTÅ - BERÄTTA!
    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=11210435&postID=4222864076679831353

    RADIO TUFF borde våga berätta det som övriga media tiger om - media som inte vill berätta om det NYA PEARL HARBOR som Cheney, Rumsfeld och Wolfowitz med flera israelvänner skrev om i september 2000 - ett år innan det hände.
    http://www.informationclearinghouse.info/article3249.htm

    LÄS SIDAN 63:
    http://www.informationclearinghouse.info/pdf/RebuildingAmericasDefenses.pdf
    Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor.


    Varför tiger Åke, Jan, Pierre, Sverker - varför har de så svårt att förstå? Är de kontrollerade av media? HJÄRNTVÄTTADE av MEDIA som TIGER om det nya PEARL HARBOR?

    Varför för Åke muslimer på tal? ”ISLAM BETYDER FRED” !?

    Istället för att föra det nya PEARL HARBOR på tal? Varför kan inte Åke söka på THE NEW PEARL HARBOR?
    http://www.google.com/search?hl=en&q=%22THE+NEW+PEARL+HARBOR%22&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=

    Åke påstår sig vara en fredsvän men bryr sig inte om det nya Pearl Harbor! HUR LYCKAS HAN FÅ DET ATT GÅ IHOP I SITT EGET HUVUD - alla kan ju se att det inte stämmer!

    Israel utförde 11 september 2001 vet alla som sökt lite på 11 september 2001:
    http://bollyn.com/index/?id=10095

    - SÅ SÖK - FÖRSTÅ - IFRÅGASÄTT - SKAPA DIG EN EGEN BILD - BERÄTTA - SLUTA HYMLA! SÄG SANNINGEN!

    SvaraRadera
  2. Anonym7:34 em

    Hördu mr anonym,

    strutsar talar man om när den pippifågeln ifråga ej själv mäktar med att visa sig i annat än ett dimmigt töcken av just anonymitet.

    När samma stackars fågel, den kan ej flyga, ej heller själv redogöra för det den klagar över, utan i en istället ofärdig, närmast genant klantig formuleringsförmåga likaledes tankeförmåga, ej svarar på sina egna frågor. Ej heller utveckla ämnet.

    Försök istället visa dina medmänniskor hur "lite struts du är" genom att presentera dig, och själv utveckla ditt ämne. Det ska du väl kunna klara av? När du nu har lyckats komma så långt att du länkar till andras texter samt i så pinsamt många inlägg säger samma sak. Tänk istället kostruktivt och handla ansvarsfullt. Lycka till!

    (nej, jag kommer inte att svara, det räcker så gott med vad jag har skrivit här)

    SvaraRadera