söndag, juni 8

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1188) 08-06-08 till ....

....till Svenska Freds ordförande Anna Ek och Richard Gröttheim, tillförordnad vd på Sjunde AP-fonfen, som på en helsida på DN:DEBATT (1/6), skriver under rubriken ”Sjunde AP-fonden bojkottar tillverkare av klusterbomber”. Fonden förvaltar värdepapper för 90 milljarder kronor för 2½ miljoner svenskar. Nu utesluts alla företag som utvecklar och producerar kärnvapen och klusterbomber, det vill säga ett tiotal av världens största vapenproducenter, däribland EADS, som tillverkar klusterbomben Bombkapsel 90 för det svenska flygvapnet.

....till Ira Malik, som i Aftonbladet (5/6) skriver om kanadensiskan Naomi Klein, författare av boken Chockdoktrinen. Om kriget i Irak säger Klein bland annat: ”Kriget har privatiserats, militära uppdrag som förhör har outsoursats. Uppgifter som vi aldrig tänkte oss har lagts på de privata säkerhetsföretagen..... Problemet är inte bara de summor som finns att tjäna på kriget, eller att insynen i vad som faktiskt pågår minskar .De privata arméerna gör att kriget kan fortsätta. Då behöver inte sönerna till medelklassen dö i Irak. Ingen vet hur många soldater ur privatarméerna som dött i Irak.” Och om demokraternas presidentkandidat Barack Obama säger Naomi Klein: ”Obama planerar inte något slut på kriget i Irak. Det här är första gången de demokratiska kandidaterna får mer pengar från vapenindustrin än vad republikanerna får.”

....till solidariska skolor, som i slutet av vårterminen gjort dagsverken för Tuffs projekt bland de hundratals fattiga byarna i indiska Dharampur. I slutet av april arrangerade Södertörns friskola i Huddinge en solidaritetsafton, som inbringade 28127 kr. Kumla skola i Tyresö hade ett dagsverke den 7 maj och har nu till Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 – 2 skickat in 38 548 kr, och det är ändå bara hälften av vad Kumla fick in, för den andra hälften används för att hjälpa gatubarn i Zambia.
Tre andra skolor har gjort dagsverken för Tuffs Indienprojekt: Tyresö skola, Bergtorpsskolan i Täby och Alléskolan i Floda (utanför Göteborg). Resultaten från dem föreligger inte ännu.

....till eleverna på högstadiet i indiska Tamachhadi , vilka nästan hundraprocentigt klarade de nationella proven. 26 av 27 elever fick godkänt i en delstat (Gujarat) där i genomsnitt bara 65 procent klarade sig. Skolan är en av de sex som inrättats och drivs med hjälp från Tuff. Den finns bland Dharampurs fattiga och tidigare så försummade byar i ett område som tidigare aldrig haft något högstadium trots en befolkning runtom på ca 25 000 människor, tillhöriga stambefolkningen (tribals). I dagarna startas i Dharampur ett annat högstadium. Det är knutet till Tuff-skolan i Vaghval.

....till de indiska muslimer, som (31/5) demonstrerade mot våld och krig samt utfärdade en fatwa mot all slags terrorism. Mera om detta i denna veckas krönika.

....till tidningen The Guardians ekonomijournalist Ashley Seager, som (6/6) skriver om det rekordhöga oljepriset. Han sätter det i samband med israeliska hot mot iranska kärntekniska anläggningar. I ett uttalande från Israels transportminister sägs att en attack mot Irans ”kärnvapenanläggningar verkar oundviklig” Det skulle hota oljeexporten från hela regionen

....till den israeliska krönikören i tidningen Haaretz, Gideon Levy, som I Sveriges Radios ”Konflikt” (7/6) kritiserar blockaden av Gaza, som enligt honom blivit mer isolerat än till och med Myanmar (Burma) och Nordkorea Han säger bland annat: ”Inget är så farligt för Israel som den nuvarande politiken. Inget är en bättre garanti för Israels framtid än fred.”

....till Gunnar och Ingegärd Öqwist på Vitlöksgränd i Tyresö som skänkt 1000 kr till Tuffs hjälp till krigsdrabbade i Afghanistan. De hänvisar till Lena Sandins donation för samma ändamål i vintras. Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar