lördag, januari 5

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1166) 08-01-06 till...

...till den förre sovjetledaren Michail Gorbatjov, som kritiserar Natos och EU:s försök att ensidigt avgöra Kosovos framtid. Han säger: ”Det är ett exempellöst ställningstagande som säkert kommer att misslyckas både politiskt och moraliskt. För första gången i historien försöker två organisationer att ta ansvar för ett land –Serbien- som inte är medlem i någondera. Genom att rasera folkrätten och ersätta den med illa maskerad tyranni har förespråkarna för denna metod säkert misstagit sig om resultatet av sina handlingar” Gorbatjov uppmanar deltagarna i Kosovosamtalen att visa politisk klokhet och fortsätta tills en ömsesidigt acceptabel lösning kan hittas. (Källa: Ryska Posten)

....till den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem, som (enligt SvD 31/12) rapporterar om att israelisk militär 2007 dödade 373 palestinier. En tredjedel av dem var obeväpnade civila, däribland 53 barn. Samma år dödade palestinier sju civila israeler och sex soldater. Antalet israeliska bosättare ökade med 4,5 procent och rivningarna av palestinska hus med 38 procent.

....till den tidigare kulturredaktören på Sydsvenskan Staffan Söderberg som (2/1) skriver om skriften ”Miraklet i Danmark. Jødernes redning 1943–1945”, författad av den danskjudiske professorn Isi Foighel. Söderberg sammanfattar:

”En dag under andra världskriget begärde de nazistiska myndigheterna i det ockuperade Danmark att landets judar skulle bära en gul armbindel med davidsstjärna. Kravet möttes av ett kompakt motstånd från alla håll, slott som koja. Kung Christian X protesterade morgonen därpå genom att iföra sig en sådan armbindel när han tog sin dagliga ridtur genom Köpenhamn. Och över allt på stadens gator såg man människor med likadana armbindlar. Då tvingades tyskarna att upphäva bestämmelsen. Det har berättats otaliga gånger. Det är en god historia. Men den är, som vi vet, inte sann. Händelsen har inte ägt rum och de danska judarna tvingades aldrig, inte ens för en dag, att bära davidsstjärnan.”

Och uppåt 7000 danska judar kunde under några oktoberveckor 1943 ta sig över till Sverige utan större svårigheter.

....till Tyresö skola, som före jul till alla föräldrar och elever skickade ut det tackbrev, som Tuffs Sylvia Ljungdahl (ordf.) och Monica Schelin (vice ordf.) skrev med anledning av att skolan i våras jobbade in 28 436 kr till en bokbuss, som i fattiga Dharampur i Indien förser många skolor med böcker, planscher och kartor. Tackbrevet finns att läsa på http://www.tuff.sandin.blogspot.com/ under rubriken ”Stort tack till solidariska skolor”.(December 2007)

....till Linda Nordenberg, som tillsammans med tre andra unga människor besökte Tuff-projekten i Indien härom året. I dag studerar hon vid Linköpings universitet, där hon är med i en tjejkör. Den hade den 15 december en julkonsert och då berättade de om Tuffs bistånd till Indien och därför fick de in 700 kronor till projekten

....till insändarskribenten Per Sundgren, som i DN (2/1) skriver under rubriken ”Ta reda på vad de tjänar innan du ger bidrag”. Han skriver om samma ämne som förra veckans krönika i Radio Tuff delvis handlade om: miljonlönerna till välgörenhetsorganisationernas chefer.

....till Tuffs biståndsverksamhet 2007:
310 000 kr har skickats till indiska partners
31 300 kr till en by i Guatemala som begravdes av ett jordskred
11 250 kr till krigsdrabbade afghaner
5 000 kr till julklappar för fattiga gamla i Belgrad
SUMMA: 357 550 kr Inte dåligt av en lokalförening utan offentliga bidrag
Och från Tuff går vartenda insamlat öre till mottagarna, eftersom alla i Tuff och Radio Tuff jobbar gratis.

....till Föreningen för UtvecklingsFrågor (FUF) som på lördag i samarbete med ABF ordnar ett halvdagsseminarium om Irak före, under och efter ockupationen. Medverkande är bland andra Jan Öberg, fredsforskare, Yusra Moshtat, flykting från Irak, nationalekonomen Stefan de Wylder, ordförande i FUF,
TID: Lördag den 12 jan kl 13-17.
PLATS: Södra teatern, Mosebacke torg 1-3

1 kommentar:

  1. Anonym11:14 em

    Hej det är ju faktiskt DEN HÄR GÅNGEN inte bara ditt fel att du skriver följande ovanstående i din blogg, jag citerar alltså:

    "Rosor till den tidigare kulturredaktören på Sydsvenskan Staffan Söderberg som (2/1) skriver om skriften ”Miraklet i Danmark. Jødernes redning 1943–1945”, författad av den danskjudiske professorn Isi Foighel. Söderberg sammanfattar:

    ”En dag under andra världskriget begärde de nazistiska myndigheterna i det ockuperade Danmark att landets judar skulle bära en gul armbindel med davidsstjärna. Kravet möttes av ett kompakt motstånd från alla håll, slott som koja. Kung Christian X protesterade morgonen därpå genom att iföra sig en sådan armbindel när han tog sin dagliga ridtur genom Köpenhamn. Och över allt på stadens gator såg man människor med likadana armbindlar. Då tvingades tyskarna att upphäva bestämmelsen. Det har berättats otaliga gånger. Det är en god historia. Men den är, som vi vet, inte sann. Händelsen har inte ägt rum och de danska judarna tvingades aldrig, inte ens för en dag, att bära davidsstjärnan.”

    Sedn din kommentar: "Och uppåt 7000 danska judar kunde under några oktoberveckor 1943 ta sig över till Sverige utan större svårigheter."

    Du är ju upprörd över historieförfalskningar och i det du återgett är väsentligt utelämnat. Visserligen är det riktigt att de aldrig behövde bära judestjärnan.Men en stor aktion med Gestapo och en stor båt i Köpenhamn var i all tysthet planerad till den 1 oktiober 1943 tillsammans med en svulstig proklamation om judarnas landsskadlighet (ja,den senare utfärdades också!), då de skulle samlas ihop och deporteras till Tyskland.

    Dock fanns det tyskar i Danmark som tyckte att det fanns ett lättare sätt att lösa "judeproblemet" och som såg till att judarna blev varnade och att den tyska marinen i stort sett vände ryggen till när de 7000 judarna med en storartad hjälp från de "vanliga" danskarna hjälptes över Öresund till Sverige.

    Gestapo och deras danska hantlangare lyckades bara infånga c:a 500. Dessa kom till koncentrationslägret Theresienstadt och eftersom den danske kungen skrev till Hitler om saken (och Hitler DÅ ville ha lugn och ordning i landet, som ju producerade massor av livsmedel till dem o.s.v.) blev de faktiskt i koncentrationslägret i motsats till de andra internerna rätt hyggligt behandlade. Endast c:a 60
    danska judar mest äldre dog där. De kvarvarande kom hem genom Bernadotte-expeditionen "De vita bussarna" i april 1945.

    Så de blev ett undantag från massmorden på judarna under kriget. Sämre gick det som bekant för de norska judarna 1942-43, där nästan alla som deporterades, c:a 700 judar inkl. kvinnor och barn (resten hade lyckats fly till Sverige), dog i de tyska lägren.

    Tyvärr har jag alltså dåliga erfarenheter av din "historieskrivning" i det du skriver. Du har ju försiktigtvis nog också tagit bort en del kommentarer från mig där jag påtalat och korrigerat osansade och ensidiga påståenden från dig. Det kommer jag vid behov att fortsätta med, som nu!

    Dina kålsupareteorier är bara till stor glädje för nynazisterna, som har jag sett gärna citerar vad du skriver. Måste du ha det så? Vad säger medlemmarna i föreningen?

    SvaraRadera