lördag, januari 12

ATT VÄNDA ANDRAS KINDER TILL

Det är alltför lätt att i historien hitta massor av exempel på grymt massmördande i olika religioners namn. I citatsamlingen ”Från Platon till PAF”, som gjordes för att hylla Per Anders Fogelström (PAF) på hans 70-årsdag, finns också ett kapitel med rubriken ”Religion och filosofi”. Där finns citat om krigiska religionsutövare. Redan Erasmus av Rotterdam --som ändå översatte Nya Testamentet-- skrev i början av 1500-talet:

”Varje sida i Nya Testamentet talar nästan uteslutande om fred och endräkt, och dock är hela tillvaron uppfylld av krigets uppgifter”

Och Voltaire, som var mindre from än Erasmus, påpekade på 1700-talet:

”Kriget är ett djävulskt företag, vars besynnerligaste egendomlighet ligger däri att vilken banditchef som helst högtidligt ber till Gud, innan han går ut för att döda sin nästa”

1909 skrev den finländske filosofen Edvard Westermarck:

”Nämn ett enda krig, vilket dess rätta motiv än må ha varit, som ett protestantiskt lands regering inlåtit sig i och som den stora massan av dess prästerskap icke skulle ha sanktionerat genom sina förböner!”

Juan Bosch var den förste demokratiskt valde presidenten i Dominikanska republiken, innan han störtades i en militärkupp 1963. I sin bok ”Pentagonismen” skrev han sedan:

”För att få män att gå i döden och få män att döda krävs, att man ger dem en moralens fana, som gör deras samveten motståndskraftiga och ger dem en möjlighet att rättfärdiga sig inför sig själva”

När man känner sig förvirrad och beklämd över religionsutövares mordiskhet kan det trots allt vara ett ljus i mörkret att citera de så kallade heliga skrifterna. De Jesu ord, som kallas den gyllene regeln är välkända:

”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.”

I Gamla testamentet finns i alla fall budet:

”Du ska inte dräpa!”

Platon slog fast:

”Det är bättre att lida en orätt än att handla orätt”

Och den kinesiske vishetsläraren Konfucius (Konfutse) sade redan för 2500 år sedan

Vad du själv icke vill tillfogas ska du ej tillfoga andra”

Buddhismen anses ofta vara den mest icke-våldsliga religionen och det var Buddha som sade:

”Identifiera dig själv med de andra: Som de så jag; som jag så ock de. Därför döda icke och ge ej anledning till att döda!”

Det är en tröst att religioner åtminstone på papperet är mot våld och krig. Varför dessa bud så ofta glöms bort kan bero på att de heliga böckerna också innehåller annat och därför förekommer det helt hädiska uttrycket ”heliga krig”. Men ingenting är ju mindre heligt än massmord på medmänniskor.

En annan förklaring kan vara att de astronomiska summor som satsas på vapen utgör en väldig lockelse. Mammon förleder de fromma.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff (nr 1167) 13-20 jan. 2008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar