fredag, oktober 19

SVENSKA ”PRAVDA” OCH EN MÖRDAD ”KOMMUNISTDIKTATOR”

I Helsingborgs Dagblad kunde man för någon vecka sedan läsa, hur en kvinnlig moderat politiker i Ängelholm hade reagerat när Olof Palme mördades. I sin blogg skrev hon nyligen:

”Palmes död är en obetydlig parentes i världshistorien, och i Sverige är det väl bara sossar som sörjer den inbilske typen. Jag själv rökte cigarr i glädjeyra dagens efter hans död 1986 för att fira att Sverige befriats från sin kommunistdiktator”

Det fanns ett av vissa borgerliga kretsar uppiskat Palmehat. Jag minns hur i Nyboda skola (Tyresö) Fria moderata studentförbundet på korridorväggarna hade satt upp nidteckningar föreställande en demonlik Palme med en känga i baken. Jag tog inte ned dessa hetsande bilder, för jag trodde att någon av mina många kollegor skulle göra det. Men det skedde inte, kanske för att några av dem berömde sig för sin ”objektivitet” genom att balansera sin morgonläsning av Svenska Dagbladet med sina aftonstudier av Expressen.

I Sverige är pressen till mestadels borgerlig. Många läser aldrig något annat och när de någon gång konfronteras med andra åsikter blir de provocerade, störda i sin indoktrinering. Jag vet inte hur många gånger jag har hört socialdemokratins största tidning, Aftonbladet, kallas för ”Pravda”. Senast var det faktiskt härom veckan på Tyresö Närradioförenings styrelsemöte.

Det där är lika okunnigt och fånigt, som om någon skulle kalla Svenska Dagbladet för Der Stürmer, nazismens mest vulgära tidning. Det hör man tack och lov aldrig och ifall det hände vore det ett beröm av den extremaste nazism, för Svenskan är ingen dålig tidning.

Jag har haft förmånen att intervjua massor av Tyresöpolitiker från olika partier och dessutom många i olika partier på riksdags- och statsrådsnivå. Ingen av dem skulle sänka sig till att beteckna en folkvald och sedan mördad statsminister som ”kommunistdiktator”. Knappast någon av dem skulle likna en stor svensk tidning med kommunismens huvudorgan Pravda och därmed göra Stalin till en god demokrat.

När Anna Lindh mördades intervjuade jag flera Tyresöpolitiker från olika partier. Jag minns att det moderata kommunalrådet Berit Assarsson grät, så hon har inte mycket gemensamt med sin Palmehatande partivän i Ängelholm.

I Tuff har vi förmånen att förutom en massa partilösa också ha folk från olika politiska riktningar. Ingen har varit föreningens ordförande så länge som Göran Flodman: 1974-82 och 1989-90. Sedan många år är han nu en briljant samtalsledare i det uppskattade diskussionscaféet Filosofika, vars nästa träff är den 12 november, då ämnet är ”Brott och straff”.

Göran är mera konsekvent liberal än en hel ”liberal” riksdagsgrupp. När han fyllde jämt härom året samlade hans vänner in till ”Flodman Water System” i Indien. Det var en dieselpump vid en brunn och en 600 m lång vattenledning till en av Tuff-skolorna bland de många fattiga byarna i Dharampur.

När jag stuckit ut huvudet i den kallaste motvind genom att exempelvis beteckna sovjetiska ubåtar i svenska vatten som myter eller avslöjat segrarnas propagandamyter i andra världskriget har jag alltid kunnat lita på Göran Flodman. Hans kritiska förnuft har väglett honom att inte alltid tro på det som de politiskt korrekta opportunisterna trummar ut som sanningar.

Det finns en och annan fördomsfull idiot både till vänster, i mitten och till höger, men de allra flesta är schyssta och kloka. Tack vare dem finns det hopp.
------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1155) 2007-10-21
------------------------------------------------------------------------------
Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff har gjorts på frivilligbasis varenda vecka utan undantag från 1985. I dag sänds alltså Radio Tuff nr 1138. Tuff är en lokalavdelning av Svenska Freds. I medlemavgiften ingår bland annat fredstidningen Pax och regelbundna utskick av Tuff-kalendarium och Tuff-bladet. Medlemsavgiften per år är 200 kr för enskild och 80 kr för annan på samma adress. Tuffs plusgiro: 16 01 37 – 6.
Välkommen som medlem. Du behövs!

1 kommentar:

  1. Markus Antonius3:11 fm

    Vänner, kamrater, socialdemokrater, läs detta. Jag kommenterar inte här för att hylla Palmes minne, utan för att begrava det; Det onda män gör lever vidare efter dem, det goda vilar med deras benrester, och låt det så vara med Palme... Den ärliga Lennerljung har sagt er Palme var en inbilsk typ: vore det så vore detta ett gruvligt karaktärsfel, och gruvligt har han också betalat för det... Här, efter att Lennerljung och alla andra sedan länge övergett debatten om denna gamla nyhet, (för Lennerljung är en ärlig kvinna; det är alla moderater; ärliga personer) vill jag göra detta lilla inlägg. Palme var en förebild, trogen sin ideologi och stod för rättvisa och fred: Men Lennerljung skriver att han var inbilsk; Och Lennerljung är en ärlig kvinna... Han framhöll ofta sin egen obetydlighet som ledare för en folkrörelse som "inte låter sig formas av enskilda personer": Verkar detta hos Palme inbilskt? När majoriteten var osäker svalde han stoltheten och kompromissade med motståndarna: Inbilskhet är gjort av hårdare material: Ändå skriver ju Lennerljung att han var inbilsk; Och Lennerljung är en ärlig kvinna. Jag skriver inte för att motbevisa vad Lennerljung skrev, Men jag skriver det som jag vet.

    You all did love him once, not without cause:
    What cause withholds you then to mourn for him?
    O judgement! thou art fled to brutish beasts,
    And men have lost their reason…. Bear with me;
    My heart is in the coffin there with Palme,
    And I must pause till it come back to me.

    SvaraRadera